Autor Wątek: Lampa  (Przeczytany 8713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lampa
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 12, 2008, 22:36:26 pm »

Buton

• Gość
Jak Ci się uda kupić spinki mocujące ten odbłyśnik to tak.

Lampa
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 13, 2008, 01:36:47 am »

knrdlvn

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Jak rozbiorę reflektor to da się to jakoś naprawić?

Mi się udało  :mrgreen: choć przyznaje że odstawiłem partyzantke na śrubce, nakrętkach i czym nie tylko). Rozklej reflektor, obadaj co i jak poszło i drutuj, i tak nie będzie widać  :wink: . Ważne tylko żeby się solidnie trzymało i lustro można było do porządku wyregulować bo po takiej ingerencji może wogóle już świecić w dziwne strony.

Lampa
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 13, 2008, 06:56:19 am »

Offline MichalSW

• Sympatyk
W zeszłym roku zdarzyło mi się oberwanie lustra w reflektorze, jednak nie chciało mi się rozklejać  reflektora celem naprawy. Przy próbie rozklejania złamałem dwa listki noży wymiennych a szkło dalej siedziało na swoim miejscu. Nacinanie tego nic nie dało. Kupiłem nowy reflektor na Allegro i wymieniłem. Koszt - 100 zł, robota we własnym zakresie. Jak się policzy trud, jaki trzeba włożyć najpierw w otwarcie reflektora, potem szukanie spinek, następnie sklejenie (koszt kleju i jeżdżenia po sklepach przecież też trzeba brać pod uwagę) to kupno nowego nie jest takie irracjonalne.
Pomóżmy Jackowi!

Lampa
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 13, 2008, 14:13:58 pm »

knrdlvn

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Jak się policzy trud, jaki trzeba włożyć najpierw w otwarcie reflektora, potem szukanie spinek, następnie sklejenie (koszt kleju i jeżdżenia po sklepach przecież też trzeba brać pod uwagę) to kupno nowego nie jest takie irracjonalne.

Pół do maksymalnie godziny grzania suszarką do włosów - koszt pomijalny
Klejo silikon do dostania w OBI czy podobnym markecie 11-15 PLN......

Lampa
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 13, 2008, 15:41:15 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "knrdlvn"
Cytuj (zaznaczone)
Jak się policzy trud, jaki trzeba włożyć najpierw w otwarcie reflektora, potem szukanie spinek, następnie sklejenie (koszt kleju i jeżdżenia po sklepach przecież też trzeba brać pod uwagę) to kupno nowego nie jest takie irracjonalne.

Pół do maksymalnie godziny grzania suszarką do włosów - koszt pomijalny
Klejo silikon do dostania w OBI czy podobnym markecie 11-15 PLN......

Do tego dolicz uchwyty odbłyśnika (nie są za darmo), koszt przejazdu po mieście za nimi (zakładam, że sklep z klejem masz niedaleko od sklepu z uchwytami, wiec dojazdu nie liczę), całą papraninę w klejenie, stracony czas i na dodatek niepewność efektu końcowego. Jak dla mnie przy cenie nowego reflektora z przesyłką ok. 100 zł nie jest to warte zachodu, chyba że komuś zależy żeby sobie coś udowodnić (np. że potrafi taki reflektor naprawić). Rozumiem gdyby reflektor kosztował 200-300 zł, ale nie 100. Zawsze to nowa część z niewypalonym odbłyśnikiem. Dodatkowo jak weźmie się pod uwagę, że z reflektorem przychodzą żarówki H4 i 5W  o wartości obu ok. 8-10 zł, nowa kostka żarówki postojowej (która czasem lubi się wypalać) o wartości 3 zł to okazuje się, że reflektor masz za 87-91 zł. Też zastanawiałem się nad naprawą, ale jak sobie to wszystko policzyłem, to doszedłem do wniosku, że mi się to nie opłaca.
Pomóżmy Jackowi!

Lampa
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 13, 2008, 17:25:15 pm »

marcij

• Gość
Spinki jak sa to kosztuja kilkadziesiat groszy, silikon czesto jest w domu/garazu. Kazdy inaczej ceni swoj czas i pieniadze, wiec ciezko jednoznacznie stwierdzic czy warto czy nie.

Lampa
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 13, 2008, 18:59:40 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "marcij"
Spinki jak sa to kosztuja kilkadziesiat groszy, silikon czesto jest w domu/garazu. Kazdy inaczej ceni swoj czas i pieniadze, wiec ciezko jednoznacznie stwierdzic czy warto czy nie.

Jasne, każdy ma trochę inne uwarunkowania. Mój głos był tylko fragmentem dyskusji.  :)
Pomóżmy Jackowi!

Lampa
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 14, 2008, 03:14:11 am »

knrdlvn

• Gość
Co by nie było, to z:  
Cytuj (zaznaczone)
Zawsze to nowa część z niewypalonym odbłyśnikiem.

trudno się nie zgodzić. Tak więc wszystko zależy od tego czy reflektor jest wart tej pracy.

Lampa
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 14, 2008, 09:36:08 am »

Offline Marel

• Sympatyk
... głosy są jak zawsze podzielone, da się to zrobić domowym sposobem i można tez kupić gotową lampę - ale satysfakcja ze zrobienia tego wszystkiego samodzielnie bezcenna :)

P.S nie mówię ze jest to łatwe na wakacjach to przerabiałem - zeszło mi chwilkę - a na drugi dzień po zamontowaniu znajomy oddawał Poldka na złom i mówi jak coś chcesz to bierz - a miał dwie nowe lampy hehe

Lampa
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 22, 2008, 10:42:35 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytat: "marcij"
Spinki jak sa to kosztuja kilkadziesiat groszy

Właśnie da się to gdzieś jeszcze dokupić?? Muszę wymienić bo mi oba odbłysniki opadły.

I wogóle jak to się wymienia:
- wyjmuje stare i wkłada nowe tak??
- czy jakieś klejenie wciskanie ...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Lampa
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 22, 2008, 11:05:43 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Spinki są - 2zł/szt.
Montujesz na wcisk.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

Lampa
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 22, 2008, 14:43:41 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
A da się tam jakoś dostać "od tyłu" bez wyjmowania szkła??

A i w razie czego kupicie mi to ??
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Lampa
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 22, 2008, 17:31:21 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
nie da rady się dostać " od tyłu :P ", trzeba rozklejać. dobrym nożem idzie bez problemowo
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

Lampa
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 22, 2008, 21:33:18 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Cytat: "Bocian_s#313"
A i w razie czego kupicie mi to ??

Jak będą jakieś konkrety to zapraszam na pw.
Ostatnio w sklepie koleś miał jeszcze spinki, ale czy będzie miał za miesiąc, dwa, trzy - tego Ci nie powiem.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

Lampa
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 23, 2008, 14:01:52 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
to ja zamówię może ze 4-5 sztuk tak za 10zł.
Pozdrawiam
Bocian_s#313

Lampa
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 30, 2008, 14:18:17 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
A jest jakiś patent na wymianę klosza tylnej lampy w Caro? Ktoś mi stłukł i jestem ciekawy czy to na klej czy jakiś zatrzask tam jest?

Lampa
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 30, 2008, 20:48:23 pm »

knrdlvn

• Gość
Cytat: "mati_lecha"
A jest jakiś patent na wymianę klosza tylnej lampy w Caro? Ktoś mi stłukł i jestem ciekawy czy to na klej czy jakiś zatrzask tam jest?

Takie lampy to są zgrzewane ultradźwiękowo. Od biedy by się może i dało rozebrać, skoro idzie przednie kierunki.... Ale nawet gdyby to skąd zdobędziesz nowy klosz sam, bez części tylnej?

Lampa
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 31, 2008, 04:34:09 am »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
Cytat: "knrdlvn"
Cytat: "mati_lecha"

Takie lampy to są zgrzewane ultradźwiękowo. Od biedy by się może i dało rozebrać, skoro idzie przednie kierunki.... Ale nawet gdyby to skąd zdobędziesz nowy klosz sam, bez części tylnej?

Ale mi chodzi o klosz tylnej lampy w Caro.

Lampa
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 31, 2008, 14:04:57 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
A on właśnie o tym mówił...  :roll:
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

Lampa
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 01, 2009, 13:07:35 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
Z tego co widzę na fotkach na allegro to po prostu na śluby z tyłu. o to mi chodziło.