Autor Wątek: Autoalarm  (Przeczytany 2995 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autoalarm
« dnia: Luty 07, 2008, 18:12:22 pm »

lexeter

• Gość
niedawno kupiłem poldka ma zamontowany autoalarm Fox 101b ale nie działa
ponoć ze starości chciałbym się zapytać czy mogę podmienić tylko tą centralkę autoalarmu
bo okablowanie i syrena już jest a jak się da to na jaką ?

Autoalarm
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2008, 21:44:43 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Właśnie, przydałoby się zdeifniować: "nie działa"
Może to tak błaha sprawa jak bezpiecznik ?
A może poprostu jest odłączony ?

Widziałeś centralkę na oczy ? Tzn wiesz gdzie jest ?
Skąd wiesz ze to centralka ? Powiedz dokładnie co znaczy " nie działa"

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Autoalarm
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2008, 16:49:51 pm »

lexeter

• Gość
poprzedni właściciel powiedział mi że nie działała mu jedna połowa alarmu i rorłącził go
potem go załonczył i już wogule nie działał
ponoć był u jakiegoś speca i kazał mu kupić nowy alarm bo ten ponoć jest do niczego
a co do tej centralki to mam pod maską jakieś urządzieie i pisze na nim Fox 101b więc to jest ten alarm
a nie działa w ten sposub że wciskam pilota i nic

Autoalarm
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 08, 2008, 19:10:28 pm »

Arnold

• Gość
Cytat: "lexeter"
ponoć był u jakiegoś speca i kazał mu kupić nowy alarm bo ten ponoć jest do niczego

To rzeczywiście spec :mrgreen:
Zmieniałeś baterie w pilocie? Próbowałeś innym pilotem? Nie masz gdzieś pod kierownicą wyłącznika alarmu? Niektóre alarmy mają jeszcze różne funkcje serwisowe itd., w niektórych jest przełącznik na drugiego pilota i różne jeszcze patenty. Jeśli nie działała mu "połowa alarmu" (cokolwiek to znaczy) to może leżeć wina w okablowaniu i zmiana centralki niewiele pomoże. Ale wydaje mi się, że jeśli już zmienisz centralkę to i tak musisz potem gdzieś podjechać, żeby ją zestroić z pilotem. Ewentualnie kupić np. na allegro zestaw z pilotem.

Autoalarm
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2008, 17:57:16 pm »

marcij

• Gość
Glowy nie daje , czy to tes sam model, ktory ja mam , czy jest to tzw kompaktowy alarm , czyli centralka zintegrowana z syrena i z wbudowanym czujnikiem wstrzasowym ? Jesli tak , to to faktycznie nie sa zbyt udane alarmy , moj tez nie dziala. Chcialem go nawet calkiem wywalic , ale po odlaczeniu odcina mi zaplon , wiec narazie siedzi pod maska. Co do Twojego pytania oczywiscie mozesz wymienic tylko centralke , ale jesli to ten model , ktory mam na mysli to dojdzie Ci jeszcze syrena i czujnik wstrzasowy. Z podpieciem nie bedziesz mial raczej problemow , bo w wiekszosci alarmow kolory wszystkich kabli sa takie same.

A tak wogole , to ze glupio zapytam, po co Ci ten alarm ? Przeciez z calym szacunkiem , tego modelu , a zwlaszcza tego rocznika juz nie kradna.

Autoalarm
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2008, 18:17:47 pm »

michu5005

• Gość
a ja słyszałem że jeszcze są chodliwe polonezy   :wink:

Autoalarm
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 10, 2008, 18:57:21 pm »

lexeter

• Gość
chciałem zamontować centralny zamek bo wyczytałem ze do niego da się podpiąć ale jak nie
działa to nie mam co o tym myśleć
a tak wogule to jaki byście mi zaproponowali centralny zamek wraz z alarmem byle tani
i nailepiej taki który bym sam zamontował a jestem laikiem
a co do tego po co mi alarm to mieszkam w takiej okolicy co są tacy idioci co po
2 piwach kopią po samochodach lusterka urywają a tak przynaimniej syrena ich odstraszy i
będą mniejsze szkody

Autoalarm
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 10, 2008, 19:50:41 pm »

Arnold

• Gość
marcij, a Ty też zostawiasz samochód otwarty "bo przecież nie kradną"? Takie myślenie jest dla mnie bez sensu. Alarm nic nie waży ani jego używanie nie kosztuje. Więc sugerowanie, żeby go wywalać tylko ze względu na to, że ktoś Ci powiedział, że tych samochodów już nie kradną, to jest moim zdaniem nie na miejscu :)
lexeter, centralnych zamków jest pełno na allegro, czy to dedykowanych do Poloneza czy uniwersalnych.

Autoalarm
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2008, 20:46:57 pm »

Offline brudny#1924

• Klubowicz
  • Grzegorz
    • Fiat 125p 1.5c 1987 Volvo V70 2.4T 2001
co do kradziezy...kradna...mojemu szwagrowi niedawno sprzatneli Plusika :|
"wtedy stworzył Bóg FSO i zobaczył,że jest dobre":D
Cytat: Zoltan#1930
O!jest Ten Co Śpi Na Stojąco :)
Fiat 125p 1.5c 1987
Volvo V70 2.4T 2001
Peugeot 508 2.0 2013
Peugeot 308 2.0 2015

Autoalarm
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 10, 2008, 20:49:19 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
jak komus Plusik niepotrzebny to ja z checią przygarne  :mrgreen:
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

Autoalarm
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 10, 2008, 20:52:23 pm »

Arnold

• Gość
Kradną małolaty, którzy chcą przyszpanować przed innymi małolatami, że umieją ukraść Polda antenką. I choćby z tego względu warto mieć alarm. Gówniarz się po prostu wystraszy.

Autoalarm
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 11, 2008, 00:01:48 am »

tlukas

• Gość
marcij jak chcesz tą centralkę wywalić to poprostu zewrzyj w kostce dwa kabelki w kolorze fioletowym. Wystarczy nawet spinacz biurowy do tego taki to alarm:)

lexeter zamek centralny podpinasz pod kabelki różowy i błękitny (pod warunkiem że je masz bo nie wszystkie modele miały sterowanie centralem), centralka CZ powinna być sterowana minusem żeby to zagrało (do kupienia na allegro po taniości).

Autoalarm
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 11, 2008, 18:06:08 pm »

marcij

• Gość
Otoz sprawdzilem , mam bardzo podoobny FOX 101bs, wiec jest to tak jak mowilem kompaktowy alarm, wszystko jest w centralce, naprawa nieoplacalna, wiec jesli chcialbys zalozyc nowy alarm , to musisz miec nie tylko centralke , ale jeszcze syrenke i czujnik wstrzasowy , lub inne czujniki , jakie juz tam chcesz. Za to masz juz polozona instalcje , czli zasilanie , diode, kierunki, odciecie zaplonu.

Co do odciecia to wiem , juz od roku sie zabieram za to zeby to uporzadkowac wszystko, ale jakos mi schodzi. Auto zdarzalo mi sie zostawiac otwarte na noc wiele razy(dopoki nie mialem centralnego zamka), przez ostatni tydzien nie mialem czasu zabrac sie za naprawe tylnego zamka i tylne drzwi sie nie zamykaly. Posiadam tez blokade skrzyni biegow , ktorej nigdy nie uzywam i tez bym ja chetnie wywalil , ale nie chce zostawiac dziur w tunelu. Moze wydaje mi sie ze zyje w lepszym swiecie niz jest to w rzeczywistosci , a moze poprostu mieszkam na spokojnym osiedlu.

A co do centralnego to mialem podobny dylemat , kupilem zwykly centralny zamek za 40 zl, i do tego za 25 jakis uzywany alarm na allegro , podpialem pod niego tylko zasilanie i jego funkcja ogranicza sie do sterowania centralnym. Zestaw dziala juz ponad rok i nie narzekam.

Co do montazu to poradzisz sobie z tym bez problemu, wrecz zaleca sie alarm montowac samodzielnie , w sposob niekonwecjonalny, bo serwisanci montuja zawsze wszystko tak samo i dla potencjalnego zlodzieja nie jest problemem zlokalizowanie poszczegolnych elementow.

Autoalarm
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 11, 2008, 21:43:34 pm »

lexeter

• Gość
dzięki marcij poszukam czegoś na allegro i zabawie się w montaż