Autor Wątek: Spadek napięcia  (Przeczytany 2238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Spadek napięcia
« dnia: Luty 17, 2008, 09:19:15 am »

jacekdg5

• Gość
Witam!
Mam taki problem z moim Atu+ 98,a mianowicienajpierw zaczęło sie od tego ze radio sie wyłączało i załączało ,na poczatku żadko a potem coraz częsciej aż w końcu przygasły mi kontrolki i nie dało sie go potem odpalić.
Naładowałem aku wyczysciłem klemy.No i pojezdził znowu jeden dzień bez problemu ,potem znowu radio zaczęło głupieć wyłączył sie obrotomierz  a wskaznik gazu pokazywał cały bak mimo że butla była prawie na rezerwie.
Dodam ze mimo tego spadku napięcia na gazie chodzi elegancko ale na bęzynie spadaja obroty do 700 i potrafi zgasnąć i pracuje wogóle nierówno.
Moze ktoś wie co to moze byc ,czy to moze od regulatora napięcia?
Akumulator jest sprawny ,nowe kable WN.

Spadek napięcia
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2008, 09:29:59 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Mase popraw do silnika i do karoserii.
Sprawdź napięcie ładowania.
Sprawdź napięcie na akumulatorze.

Kilka scenariuszy:
Padł ci aku i co byś nie orbił już go nie uratujesz
Coś nie tak z łądowaniem (alternator/regulator ? pasek klinowy ? ) i trzeba posprawdzać
Gdzies jest strasznie słaba masa, albo przy karoserii, albo przy silniku albo tu i tu.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Spadek napięcia
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2008, 23:00:04 pm »

bertone 12

• Gość
sprawdz kostke przy kablu + aku zasilajaca instalacje czesto sie przegrzewa

Spadek napięcia
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 19, 2008, 14:01:19 pm »

-Automatic-

• Gość
rzeczywiście potrafi się nadpalić kostka stacyjki pod kluczykiem - i daje to takie podobne  objawy - wyjmij i popatrz -często widać na niej podtopienia !

SPrawdz
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 19, 2008, 19:54:54 pm »

marekmax

• Gość
Sprawdz przede wszystkim pasek czy jest dobry, czy dobrze naciągnięty może się ślizgać powyżej 2000 obr i będzie słabo ładować.

Spadek napięcia
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 25, 2008, 18:53:42 pm »

kris_gw

• Gość
Poziom elektrolitu w akumulatorze o ile nie jest całkowicie bezobsługowy.

Pozdr.

Spadek napięcia
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2008, 09:12:50 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
stawiam na kosteczkę przy stacyjce - miałem identyczne objawy
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

Spadek napięcia
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 21, 2008, 15:57:03 pm »

marcij

• Gość
To ja sie podepne . U mnie sytuacja wyglada nastepujaco :

Przekrecam kluczyk w pozycje zaplon , wszystko w porzadku , przekrecam dalej , wszystkie kontrolki gasna , rozrusznik nie kreci, po powrocie w pozycje zaplon kontrolki znow sie swieca. Nastepnym razem po przekreceniu w pozycje zaplon kontrolki lekko sie zaza, po przekreceniu dalej znowu nic. Przy tym slyszalny jest dziwny dzwiek , cos jakby szybkie przeskakiwanie przekaznika. Czasami , po przekreceniu w pozycje zaplon kotrolki przygasaja, ale po przekreceniu dalej  normlanie zapalal. Dzieje sie tak od jakiegos czasu , sporadycznie, myslalem ze to wina alarmu starego alarmu(ktory sluzy tylko i wylacznie do sterowania centralnym , nie ma podpietej ani syreny ani zadnego odciecia czegokolwiek), bo po wyciagnieciu bezpiecznika od radia (tam mam podpiety alarm), problem ustepowal. Dzisiaj jednak wyciagniecie bezpiecznika , ani calkowite odlaczenie alarmu nic nie dalo.po wielu probach udalo mi sie go w koncu odpalic.

Moje podejrzenia padaja na kostke stacyjki , jednak z tego co czytalem na forum to zazwyczaj objawy sa troche inne. Macie moze jakies pomysly ? W pierwszej kolejnosci sproboje dobrac sie wlasnie do tego i tu pojawia sie moje pytanie , jak ja zdiagnozowac , czy bedzie to widac golym okiem ?

Spadek napięcia
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 21, 2008, 16:18:43 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Akumulator masz naładowany?
Być może kwestią jest jak sam napiałeś kostka stacyjki, wymiana prosta, dalej zobacz czy połączenie rozurusznika jest w porządku, gdzieś nie iskrzy(?).
Co do tykania bezpiecznika to najprawdopodobniej, ten od pompy paliwowej sobie "tyka" one tak maja, ale dla pewności podmień go na sąsiedni.

Coś Ci robi zwarcie po przekręceniu kluczyka, ja bym szukal przy w/w rozruszniku.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

Spadek napięcia
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 21, 2008, 17:36:40 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
A ja bym zaczął od takiej głupoty jak wyczyszczenie klem ;)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Spadek napięcia
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 23, 2008, 20:28:23 pm »

marcij

• Gość
No i sprawa sie chyba wyjasnila , auto zapala po strzale w obudowe kolumny kierownicy. Czyli w najblizszej wolnej chwili bede grzebal w tamtych okolicach.

Spadek napięcia
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 23, 2008, 20:32:46 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
czyzby jakies zwarcie w stacyjce?
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

Spadek napięcia
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 23, 2008, 23:36:55 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Albo niedociśnięta kostka ;)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)