Autor Wątek: świst przy ramcie okna??  (Przeczytany 6273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

świst przy ramcie okna??
« dnia: Marzec 01, 2008, 20:55:21 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Witka.

Mam wnerwiający problem ze świszczeniem z okolic ramki szyby bocznej przedniej od strony kierowcy. Nie wiem skąd ani jak się go pozbyć.
Uszczelka przy samej szybie (ta wewnątrz ramki) jest względnie nowa i dość dobrze przylega do szyby. Uszczelka dzwi również wygląda na taką w dobrym stanie. Co prawda jest miękka ale przylega do drzwi dobrze. Ramka też jest dogięta tak że ciężko sie drzwi zamykają.

Może ktoś miał już taki problem i poradził sobie z tym bo sprawa jest bardziej jak drażniąca. mimo że jeżdżę wydmuszką (gołe blachy) to i tak najbardziej wnerwiające jest właśnie to że świszcze mimo wielu różnych dźwięków...

pozdrawiam
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2008, 21:23:27 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
2 możliwości. Jedno u mnie wystąpiło w Caro, drugie w Kombi.

Caro:
Prowadnice szyby się poluzowały i gdy okno było u samej góry szyba niby dolegała dobrze, ale podczas dokręcania "przechylała" się do przodu. W narożniku nie dolegała dokładnie i świszczało. Doszedłem do tego przypadkiem przy wymianie głośników.

Kombi:
Uszczelka w drzwiach. To samo miejsce. Narożnik. Uszczelka się zrobiła sztywna i po zamknięciu drzwi nie przylegała za dobrze. Trzeba było wstawić nową uszczelkę i przestało. W obydwu przypadkach problem dotyczył drzwi kierowcy.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 02, 2008, 00:18:22 am »

knrdlvn

• Gość
Sprawdź czy świst ustaje albo choć się zmniejsza przy przytrzymaniu korbki na maksa w kierunku zamknięcia szyby.

Druga sprawa to czasem potrafią świszczeć całe drzwi jeśli są źle wyregulowane/ustawione względem przedniego błotnika, nie demontowałeś jednego czy drugiego?

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2008, 00:47:48 am »

Arnold

• Gość
Komuś kiedyś świszczało przy lusterku. Coś było źle spasowane i wpadało powietrze.

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2008, 08:44:26 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Łatwiej chyba powiedzieć czego nie zdejmowałem...

Muszę wszystko jeszcze raz obejrzeć.

PS. mam elektryki więc one raczej nie opadają  :mrgreen: .

[ Dodano: 2008-03-09, 15:58 ]
Dylematu ciąg dalszy:

W czasie jazdy świst dochodzi z okolic górnej części drzwi.

Uchylenie szyby powoduje że do świstu dochodzi szum niedomkniętej szyby więc to chyba nie uszczelka wokół okna.

ale z drugiej strony uszczelka drzwi również wygląda na dobrą. Już sam nie wiem gdzie to świszcze...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 25, 2008, 13:28:57 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Tak więc panowie zaryzykowałem 20zł i nabyłem drogą kupna uszczelkę drzwi przednich do poczciwego malucha 126P. Założyłem za pomocą młotka i w drogę.

no cóż mogło by być lepiej bo jednak dalej świszcze powyżej 140 :mrgreen:  ale na sczęście za często tak wolno nie jeżdżę. Z drugiej strony czego  wymagać od poczciwego 21-o letniego poldka  :mrgreen:  :lol:  :lol: .

POdsumowując nawet dobrze wyglądającze uszczelki jednak świszczą...
Pozdrawiam
Bocian_s#313

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 25, 2008, 17:00:29 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Ja bym sprawdził okolice lusterka, niezbyt dokładnie może być zamontowane i w samym rogu tworzy się otworek przez który może gwizdać.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 25, 2008, 19:35:13 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
u mnie też gdzieś gwizda, zawsze jak pojeżdżę poldem to zaczyna boleć mnie ucho gdzieś mnie cholera przewiewa i też za diabła nie mogę zlokalizować już nawet karherem    wode lałem pod ciśnieniem i w środku sucho żadnej kropelki tak wiec nie mam pojęcia  :evil:
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 25, 2008, 21:30:12 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
U mni eteż gwizdało.
Sprawdziłem to dociagajac podsczas swiszczenia drzwi do siebie.
Co si eokazalo ?
Uchwyt zamka na supku przesunalem o 2-3mm blizej kierowcy i drzwi zaamykaja sie ciezko ale nie świszcze.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 25, 2008, 21:34:35 pm »

Offline Łukasz!842!

• Sympatyk
    • FSO POLONEZ 2000/TC/MPI
    • http://www.fso.ptk.prv.pl
u mnie też świstało zarówno z lewej jak i z prawej strony wszystko kwestia regulacji drzwi jedna podkładka mniej na górnym zawiasie i jak ręką odjął ja testowałem do 150  :P

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 25, 2008, 21:35:12 pm »

Maro1500

• Gość
U mnie tez swista w narozniku przednich lewych drzwi, ale wydaje mi sie ze to jest wina tej uszczelki po ktorej szyba chodzi i dalej jest w prowadnicy, do sie taka uszczelke kupic?

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 26, 2008, 09:36:14 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
u mnie też śwista w okolicach lusterka - na wisnę będę zmieniał drzwi więc teraz staram się na to nie zwracać uwagi  :mrgreen:
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 31, 2008, 17:18:39 pm »

elektrokiler

• Gość
U mnie też śwista. Zastanawiam sie czy to nie jest wina tego, że u mnie nie ma żadnego uszczelniacza w tej szczelinie między błotnikiem, podszybiem i słupkiem przednim. Fabrycznie tam jest jakieś uszczelnienie (jakiś silikon może) ?

[ Dodano: 2008-03-31, 17:20 ]
Trochę nie ten temat ale jak by ktoś wiedział to porszę mnie uświadomić na co zakładany jest przedni błotnik (czym sie smaruje przed założeniem, w miejscach styku) ?

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 01, 2008, 09:27:22 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
ja używałem jak mnie pamięć nie myli auto kitu. To takie cienkie laski ok 1cm średnicy. Jak każdy kit rozrabia się w rękach i rozprowadza na miejscu styku wszystkich demontowalnych blach. Można też zatkać nim to połączenie o którym pisałeś ale raczej na świst to nie pomoże...

Jak masz bardzo miękką uszczelkę drzwi to ją wymień miomo że nie jest uszkodzona. Prpoponuję tą od malucha bo jest połowę tańsza a działa tak samo (nie licząc zagięcia pod kątem prostym przy środkowym słupku).
Pozdrawiam
Bocian_s#313

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 02, 2008, 22:49:19 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
u mnie tez swistało, ale podregulowałem zawiasy drzwi, odgiołem gorną ramkę( odkręca sie szybe i wygina) by lepiej dolegało do uszczelki
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 03, 2008, 08:30:19 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Cytat: "Zoltanno"
u mnie tez swistało, ale podregulowałem zawiasy drzwi, odgiołem gorną ramkę( odkręca sie szybe i wygina) by lepiej dolegało do uszczelki

U mnie akurat powyższe zabiegi nie pomogły. Niestety.
Pozdrawiam
Bocian_s#313

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 03, 2008, 16:25:58 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
to niewiem, możesz jeszcze spróbować podgiąc tę blache na którą jest montowana uszczelka by także lepiej dolegała. albo zobaczyc czy to czasem cos przy lusterku nie świszczy
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 02, 2009, 10:19:25 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Czas odkopywaia trupów ;).

Panowie chyba wiem w czym jest problem. Łącznie słupka z dachem. Jak się spojrzy na wprost wzdłuż rynienki widać ogromną dziurę (nawet na dwie zapałki prawie) w tym miejscu. Nie jest to wynik korozji a raczej pasowania dachu ze słupkiem. Nie wiadomo mi nic na temat wymiany tego elementu więc podejrzewam nasze kochane FSO o profesjonalizm. Przez tą dziurę z powodzeniem wpada sobie wiaterek i hula pomiędzy podsufitką a dachem.

Mam jakis uszczelniacz dachowy koloru czarnego to sobie zakituję to łaczenie i zobaczymy jakie będą efekty.
Pozdrawiam
Bocian_s#313

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 02, 2009, 11:45:35 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
Bocian, chodzi Ci o srodkowy slupek??? Akurat mam polda bez poszycia dachu i rynienek, to sie temu przygladne.  :mrgreen:

BTW wziales ta nagrzewnice z trucka co sie pytales na PW??
to ja, byly Marcin#839

świst przy ramcie okna??
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 02, 2009, 12:51:04 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Cytat: "-Marcin-"
Bocian, chodzi Ci o srodkowy slupek??? Akurat mam polda bez poszycia dachu i rynienek, to sie temu przygladne.  :mrgreen:

BTW wziales ta nagrzewnice z trucka co sie pytales na PW??

Nie. Mówię o przednim słupku.

Drugie też nie. miałem brać ale sobie darowałem. jak coś mogę dać namiary na kolesia. jest zgrodziska więc niedaleko.
Pozdrawiam
Bocian_s#313