Autor Wątek: Załącza się wentylator obroty spadają silnik gaśnie  (Przeczytany 5372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Załącza się wentylator obroty spadają silnik gaśnie
« dnia: Marzec 22, 2008, 22:23:10 pm »

djalien

• Gość
no wiec panowie dzisiaj zauważyłem u mnie taki numer jak w tytule jak silnik osiągnie jakaś tam temperaturę potrzebną do załączenia wentylatora wentylator sie załącza no i i kurcze obroty spadają 600 500 400 itd aż w końcu silnik gaśnie. co jest pomóżcie proszę gdzie szukać i od czego zacząć.

dziękuje i pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2008, 23:21:12 pm »

WKLIW

• Gość
u mnie tez tak było okazało się ze jakoś dziwnie ustawił się ten papierowy chwyt powietrza i jak załączył się wentylator chłodnicy to wiało do niego i na lpg gasł wystarczyło lekko go ruszyc i po problemie :D  ale u Ciebie oczywiście może być co innego

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 23, 2008, 10:38:35 am »

djalien

• Gość
ja ten chwyt powietrza całkiem wywaliłem :D jedni mówią ze tak lepiej inni gorzej ja nie widzę różnicy

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 23, 2008, 19:56:45 pm »

bodzio82

• Gość
djalien, ciezka sprawa z tym spadaniem obrotow,zacznijmy od tego od kiedy masz ta usterke czy ona zrobila sie nagle a moze ktos grzebal w instalacji.Opisz to dokladniej a napewno sie cos wymysli 8) bo tak to ciezko cos powiedziec  :?:

[ Dodano: 23 Mar 2008 20:02 ]
tak mi cos przyszlo do glowy sprawdz silniczek wentylatora prawdopodobnie to on ma zwarcie pewnie na szczotkach i sa zwarcia spadki napiecia i dlatego silnik gasnie ,nagrzej auto jak sie zalaczy wentylator odlacz przewody od silniczka i zobacz czy dalej to samo bedzie  :idea: ,jak to nie to pomyslimy cos innego :P

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 23, 2008, 21:44:20 pm »

djalien

• Gość
Cytat: "bodzio82"
djalien, ciezka sprawa z tym spadaniem obrotow,zacznijmy od tego od kiedy masz ta usterke czy ona zrobila sie nagle a moze ktos grzebal w instalacji.Opisz to dokladniej a napewno sie cos wymysli 8) bo tak to ciezko cos powiedziec  :?:

[ Dodano: 23 Mar 2008 20:02 ]
tak mi cos przyszlo do glowy sprawdz silniczek wentylatora prawdopodobnie to on ma zwarcie pewnie na szczotkach i sa zwarcia spadki napiecia i dlatego silnik gasnie ,nagrzej auto jak sie zalaczy wentylator odlacz przewody od silniczka i zobacz czy dalej to samo bedzie  :idea: ,jak to nie to pomyslimy cos innego :P

dobra metoda ta 2 jutro sprawdzę bo dzisiaj o 22 nie będę już drażnił sąsiadów :)

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 23, 2008, 22:00:58 pm »

Meyron

• Gość
Witam.Tak przy okazji się wtrące.Zauważylem u siebie w autku takie zjawisko.W czasie pracy silnika na LPG na luzie włączenie np.wiatraka chłodnicy,świateł i ogrzewania tylnej szyby jednocześnie powoduje dosyć znaczny spadek obrotów silnika(nie na tyle aby auto gasło ale jednak)Natomiast w czasie pracy na benzynie prca wszystkich w/w urządzen powoduje bardzo nie znaczny spadek obrotów sinika na obrotomierzu.Od czego to może zależeć? Dodam,że zarówno na jednym jak i drugim paliwie obroty biegu jalowego mam ustawione na ok.1000.Może problemu DIALIENA należy szukać w tym temacie.Gdyby podal więcej danych;rodzaj zasilania silnika,stan akumulatora,rodzaj paliwa i regulacja to chyba też może mieć znaczenie.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 23, 2008, 22:39:41 pm »

bodzio82

• Gość
nie martw sie u mnie jest to samo ogrzewanie szyby bardzo duzo zabiera pradu i obroty sie przez to zmniejszaja ,nie wiem moze by pomoglo przeczyszczenie wszystkich polaczen z masa albo zmiana na nowy akumulator  :mrgreen: dodam mocny ale  za duzy akumulator to znowu altek niedoladuje i to nic nie da.Ja to sie pogodzilem z tym ze tak jest. ZRESZTA  jesli sie wlaczy kilka odbiornikow naraz instalacja bardziej sie nagrzewa i pobor pradu jest wtedy wiekszy wiec stad to przygaszanie obrotow.Podejrzewam zeby pozbyc sie takich klopotow trzeba by pociagnac nowa instalacje nowe odbiorniki silniczki nowe i wszystko to co jest zwiazane z instalacja  :mrgreen: :P A tak powarznie to sprawdz regulator napiecia moze styki zasniedzialy i slabo laduje i ak. jest slaby,chociarz jak laduje to laduje a jak nie bylo by polaczenia to by nie ladowal i tyle  :roll:

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 24, 2008, 17:03:12 pm »

djalien

• Gość
a wiec panowie jest tak jak silnik sie nagrzeje załancza sie wentylator no i obroty spadają to ja biegiem wyjac wentylator z kostki wyłanczam recznie wentylator i wszystko wraca do normy.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 24, 2008, 19:40:56 pm »

Adampio

• Gość
To mi pachnie jakims zwarciem. Tzw. bledne kolo. Wlacza sie slinik wiatraka i żre za duzo prądu wiec spada napiecie, robi sie slabsza iskra, spadaja obroty, mniej daje altek itd...
Zewrzyj na probe te konce kabli co je zdejmujesz z wylacznika bimetalicznego. W ten sposb  wyeliminujesz albo ten wylacznik albo obwod silnika wiatraka.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 24, 2008, 19:45:23 pm »

bruns

• Gość
No to WKLIW miał rację ! Wentylator "naganiał" dodatkowe powietrze do filtra powietrza co powodowało zubożenie mieszanki i spadanie obrotów . Musisz skierować inaczej rurę  papierową  tak aby w nią nie dmuchało z wentylatora i w czasie jazdy na luzie np. z górki .

[ Dodano: 2008-03-24, 19:51 ]
Cytat: "Adampio"
Wlacza sie slinik wiatraka i żre za duzo prądu wiec spada napiecie, robi sie slabsza iskra, spadaja obroty,
nie Adampio  jak jest zwarcie to pali bezpieczniki a jak jest słaba iskra np gdy jest słaby prąd to silnik zaczyna przerywać i "gubić zapłony" na cylindrach a nie zwalniać stopniowo obroty .

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 24, 2008, 20:44:35 pm »

bodzio82

• Gość
Cytat: "djalien"
ja ten chwyt powietrza całkiem wywaliłem  jedni mówią ze tak lepiej inni gorzej ja nie widzę różnicy

bruns, kolega napisal ze pozbyl sie tej rury papierowej czyli wyklucza to lapanie lewego powietrza,czyli chyba jest tak jak ja mowilem ze cos z silniczkiem wentylatora skoro zrobil tak jak wyzej napisalem i po odlaczeniu ustaje problem.
ja bym wyjal ten silniczek rozebral obejrzal lozyska szczotki ,wyczyscil i wtedy zobaczyl co bedzie sie dzialo

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 26, 2008, 18:56:58 pm »

romoo

• Gość
Jak się załączają wentylatory to obroty lekko spadną ale jak nagania powietrze  to zubaża lpg i silnik gasnie.