Autor Wątek: razi prądem,  (Przeczytany 1876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

razi prądem,
« dnia: Marzec 28, 2008, 13:49:27 pm »

platinum

• Gość
witam, od jakiegos juz czasu przy otwieraniu czy domykaniu drzwi ( gdy chwytam np za rame szyby u drzwi- okurat przyklad ,bo najczesciej w tym przypadku mnie troche "kopie"- czesto dotykane elementy, z cala pewnoscia te wyladowania sa na calym samochodzie) "kopie" mnie pradem, dawno to mi zbytnio nieprzeszkadzalo, ale teraz jakby sie nasililo, i niejset to zbytnio przyjemne:), "kopie" przy niezapalonym jak i zapalonym silniku, nieiwem czy to moze byz jakies przebicie, moze ktos sie spotkal z tym juz?a moze to jest poprostu zwiazane z wyklym elektryzowaniem sie samochodu (gromadzenime ladunkow) i to niema nic wspolnego z instalacja elektryczna

razi prądem,
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 28, 2008, 13:52:06 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
platinum, to 2 ;) Kup sobie pasek, przyczepiasz do auta i się ciągnie po ziemi ;) Specjalny taki w sklepie motoryzacyjnym kupisz :) Ja miałem ten problem w Caro. W Kombi nie ma, ale to może ze względu na plastikowy dach.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

razi prądem,
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 28, 2008, 13:53:15 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
wypierz tapicerke płynem antystatycznym. wysiadając tyłkiem pocierasz o nią co powoduje pojawienie się ładunków które o metalowe czesci nadwozia pięknie strzelają :D

razi prądem,
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2008, 14:00:16 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Może być pasek i nadal będzie kopał. Nie lubi Cię i tyle. Założę się że nie wszystkich kopie.

A może to Ty razisz prądem auto, a nie auto Ciebie. Może to Twoja garderoba.

razi prądem,
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2008, 16:20:16 pm »

platinum

• Gość
heh, tylko to jest nienormalne kopanie, juz 3 raz dzis mnie pokopalo, az mnie reka dygocze, top sie robi niesmieszne

razi prądem,
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 28, 2008, 17:04:20 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Zwykle wyladowanie statyczne. Ktore jest OGROMNIE NIEBEZPIECZNE przy tankowaniu paliwa.
A tak to mało szkodliwe :)
A problem dotyczy faktycznie tego że auto sie elektryzuje podczas jazdy, a i my siedzac na fotelach tak samo.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

razi prądem,
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 28, 2008, 23:46:56 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Przestań sie ubierać w ortaliony...
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

razi prądem,
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 29, 2008, 18:47:06 pm »

marcij

• Gość
A moze masz jakies "elektroniczne zabezpiecznie antykorozyjne" ? Moze to ma tak dzialac , odstrasza rdze i zlodziei przy okazji ?

razi prądem,
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 29, 2008, 19:54:44 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Cytat: "utek"
Nie lubi Cię i tyle. Założę się że nie wszystkich kopie.

Mój kopie tylko obcych, mnie nie  :D grzeczny samochodzik :)
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

Re: razi prądem,
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 31, 2008, 09:37:33 am »

kan

• Gość
Cytat: "platinum"
... moze ktos sie spotkal z tym juz?a moze to jest poprostu zwiazane z wyklym elektryzowaniem sie samochodu (gromadzenime ladunkow) i to niema nic wspolnego z instalacja elektryczna

Spotkał się , spotkał. Zawsze na wiosnę kopie mocniej. Nie wiem do końca czym jest to spowodowane (stawiam na ubrania) ale jak zaczyna kopać to pierwszy znak że wiosna już się zaczęła.
Niestety trzeba to przeczekać. Mam dwie metody na obejście tego problemu: 1. to przy wychodzeniu z auta najpierw chwytam za metalową część drzwi a potem dopiero stawiam nogę na ziemię. 2-ga przy wsiadaniu do auta - chwytam za metalową część kluczyka i drugim końcem kluczyka dotykam karoserii/zamka i rozładowuje ładunek przed chwyceniem za klamkę.
Paski niestety na ten problem nie pomagają.