Autor Wątek: Wycieraczki przednie - nie działają  (Przeczytany 1520 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wycieraczki przednie - nie działają
« dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:52:09 pm »

maxi

• Gość
Witam po długiej przerwie,niestety spowodowanej kilkumiesięczną chorobą  :(

Nie mogłam chodzić,więc i  poldek przez zimę stał biedny  i samotny,a mnie brakowało  wiatru w uszach...
Powrócił temat wycieraczek -  przestały działać...  Zanim to stwierdziłam, któregoś dnia rano zastałam samochód z ...jedną wycieraczką  /środkowa/ postawioną  do  pionu :evil: ,  druga była w pozycji  spoczynkowej :|
Sprawdziłam bezpieczniki - biały 25 A był przepalony, wszystkoinne działa normalnie. Mikroprocesor  -  nie wiem,czy  może  być  "częściowo" uszkodzony, bo wszystko inne,za co odpowiada  /światła wsteczne,ogrzewanie  szyby tylnej ,spryskiwacz szyby przedniej/ dobrze działa...
Rozebrałam  dziś część zewnetrzną /zdjęłam  kratkę/, ale nie wiem, jak dobrać się  do  silniczka - od strony maski,  czy też od wnetrza samochodu?
I czy jes  tmożliwe, że  to  wygięte ramię środkowej wycieraczki pokrzywiło  coś  wewnątrz mechanizmu i zablokowało rozruch silniczka?
Po załączeniu kluczykami silniczka niesłychać.

pozdr

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 06, 2008, 08:26:06 am »

bosu

• Gość
wątpie naprawde wątpie możliwe że przyczyną jest przerywacz który znajduje się pod zegarami. Dostęp do niego jest całkiem prosty musisz zdjać kopułkę od zegarów (imbus) puźniej wykręcasz 2 śruby od zegarów wyciągasz je rozpinasz i tam po lewej stronie powinieneś znaleźć przerywacz który jest odpowiedzialny za kierunki i za wycieraczki. Będziesz miał troche ciężki dostęp bo tamtędy idą rurki od nawiewu ale odkręcasz 2 obejmy mocujące i powinieneś sobie poradzić . Ta kopułka trzyma się tam na 10 jak dobrze pamiętam bardzo możliwe że Ci się spalił ten przerywacz.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2008, 11:31:35 am »

maxi

• Gość
Cytat: "bosu"
wątpie naprawde wątpie możliwe że przyczyną jest przerywacz który znajduje się pod zegarami. Dostęp do niego jest całkiem prosty musisz zdjać kopułkę od zegarów (imbus) puźniej wykręcasz 2 śruby od zegarów wyciągasz je rozpinasz i tam po lewej stronie powinieneś znaleźć przerywacz który jest odpowiedzialny za kierunki i za wycieraczki. Będziesz miał troche ciężki dostęp bo tamtędy idą rurki od nawiewu ale odkręcasz 2 obejmy mocujące i powinieneś sobie poradzić . Ta kopułka trzyma się tam na 10 jak dobrze pamiętam bardzo możliwe że Ci się spalił ten przerywacz.

Dzięki za posta :wink:
Czy  mozna, przed rozbieraniem  wszystkiego sprawdzić /pomierzyć  tego elektrycznie  i gdzie  sprawdzić ?
Syn dziś  rano  sprawdzał  woltomierzem  i  podobno do silniczka prąd dochodzi...
pozdr

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2008, 19:05:41 pm »

bosu

• Gość
przerywacz daje impuls do wycieraczek więc jeżeli prąd dochodzi to zostaje chyba tylko silniczek do wymiany. To nie jest duży problem do dostania się do silniczków wystarczy wycieraczki zdjąć, a następnie podszybie trzyma się jak dobrze pamiętam na 5 śrubach (krzyżak)

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2008, 21:46:02 pm »

maxi

• Gość
Cytat: "bosu"
przerywacz daje impuls do wycieraczek więc jeżeli prąd dochodzi to zostaje chyba tylko silniczek do wymiany. To nie jest duży problem do dostania się do silniczków wystarczy wycieraczki zdjąć, a następnie podszybie trzyma się jak dobrze pamiętam na 5 śrubach (krzyżak)

Witaj,

podszybie  już  zdjęłam...ale  pod spodem z silniczkiempołączony jest zespół  cięgien do  obu wycieraczek   -czy  je  należy rozłączyć przed  demontażem  ?

POzdr

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2008, 21:49:02 pm »

bosu

• Gość
zdejmij je to nie jest problem żeby ro zrobić rozbierz wszystko żeby się dostać do silniczków

[ Dodano: 09 Kwi 2008 07:45 ]
I jak poradziłaś sobie z wycieraczkami ? działają