Autor Wątek: Łożysko igiełkowe wałka sprzęgłowego polonez rover  (Przeczytany 6776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Łożysko igiełkowe wałka sprzęgłowego polonez rover
« dnia: Kwiecień 14, 2008, 13:18:03 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Jak już niektórzy wiedzą moje autko stoi rozebrane. przyczyną awarii było rozsypanie się łożyska igiełkowego w wale, które zostało uszkodzone nieumiejętnym montażem skrzyni. Wałek sprzęgłowy dostał luzów co powodowało ze tarcza łapała nierównomiernie oraz ocierała wieloklinem o łapki sprzęgła.
Auto na sprzęgle i wrzuconym 1 biegu zgrzytało i potrafiło samo ruszać. zmiana biegów była mocno utrudniona, badz nie była możliwa. co ciekawe kilkukrotne ruszenie sprzęgłem i objaw ustępował. Było czuć przy wyższych prędkościach dziwne wibracje na nadwoziu.
Z łożyska igiełkowego pozostała aby obudowa. nie znalazłem ani w wale ani w obudowie sprzęgła ani jednego wałeczka co sugerować może że wyleciało ono w warsztacie przy nieumiejętnej próbie zamontowania skrzyni.
Łożysko zrobiło od swapa 8tyś km. było oczywiście nasmarowane i zamontowane z należytą starannością.
Zwracajcie wiec szczególną uwagę przy montażu skrzyni by nie zdemolować sobie łożyska, ewentualnie przy zmianie sprzęgła zmieńcie też łożysko (koszt ok 15zł) a ile spokoju

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 14, 2008, 13:40:36 pm »

Offline Bolim#1838

• Klubowicz
    • Atu Plus 2.5 20V Turbo
Mi łożysko igiełkowe rozsypało się po ok 145 tys km. Przez 10 tys brzęczało coś z okolic skrzyni, aż w końcu igiełki zblokowały docisk uniemożliwiając dalszą jazdę.
Do diesla łożyska igiełkowego nigdzie nie można było dostać, więc zastosowałem tulejkę od rozrusznika. i wreszcie nastała cisza i skrzynia przestała brzęczeć.
* FSO Polonez Atu+ 97' 2.5T 20V
* FSO Polonez 1.8T 20V 3** KM
* FSO Polonez Caro 96' L94 1.9 GLD
* FSO Polonez Caro 96' L94 1.6 GLI

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 14, 2008, 20:12:34 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Tulejka z rozrusznika jet jak najbardziej dobrym rozwiązaniem na zastąpienie łożyska igiełkowego szczególnie jak wymiary są małe (różnica między średnicą zewnętrzną i wewnętrzną). Kiedyś czytałem o tym patencie na capri.pl.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2008, 22:49:17 pm »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
No to jak u mnie jest tulejka i w niej lozysko to moge sie spodziewac ze przy montazu moglem tez spier.... :) Na pocieszenie dodam ze przejechalem juz ponad 20 tys od swapa wiec chyba jakos to sie tam kreci :)
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 15, 2008, 12:12:28 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Znane sa przypadki pekania walka sprzeglowego i/lub obudowy skrzyni. Czesto objawia sie to wibracjami przy okreslonej predkosci i trzesieniem silnika(oraz nadwozia)co zazwyczaj przypisuje sie zlemu wywazeniu walu napedowego lub uszkodzonej podporze walu:

http://www.sierrafan.pl/viewtopic.php?t=39653
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 15, 2008, 12:23:10 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Cytat: "Elwood#1887"
http://www.sierrafan.pl/viewtopic.php?t=39653

Po przeczytaiu tego tekstu van opisał swoje doświadczenia
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 15, 2008, 12:28:41 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytat: "Bocian_s#313"
Po przeczytaiu tego tekstu van opisał swoje doświadczenia
A czego on szuka na forum pinciaka sohc i koelnów ?  :)
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 15, 2008, 12:29:47 pm »

maras

• Gość
Moje łożysko też nie miało lekko, najpierw montaż silnika, a potem dwa razy skrzyni, za każdym razem sprawdzałem je, wkładając śrubę M10, igiełki byly :mrgreen:

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 10, 2010, 10:07:16 am »

konrad9911

• Gość
dopisuje się do tematu, ponieważ jestem w trudnym momencie i to łożysko igiełkowe nie daje mi spać po nocach :)

Zaczęło się od tego, że musiałem zrobić sprzęgło. przy przebiegu 155kkm. Od 5 kkm zaczął mi wyskakiwać samoczynnie trzeci bieg. postanowiłem przy okazji wymienić skrzynię. Kupiłem skrzynię która ma mały przebieg, ale przez prawie 10 lat leżała ( zalana oczywiście olejem ). Wymiana była dokonywana w garażu w trudnych warunkach. Po operacji wszystko chodziło świetnie, ale po zrobieniu około 2 tysięcy zaczęła hałasować (Hałas jest po puszczeniu sprzęgła, przy wciśniętym cisza, podczas jazdy też hałasuje. ) . Jeszcze raz ją zdjąłem i po tym jak się przyjrzałem zobaczyłem, że łożysko igiełkowe jest rozsypane.
Oddałem potem samochód do mechanika i kupiłem to łożysko ( HK1010, szkoda, że nic o nim nie piszą w Trzeciaku i Morawskim). Niestety próbowali to wbić i je rozwalili, założyli bez niego. Skrzynia dalej hałasuje i nie wiem co robić. Szkoda mi samochodu, ale straciłem przyjemność z jazdy nim.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

P.S. Wiem, gdzie w Warszawie można kupić te małe łożyska igiełkowe do Diesla i Rovera.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 22, 2010, 09:32:43 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Bez tego łożyska możesz uszkodzić skrzynię i sprzęgło. Nie wiem co za partacze ci to robili że nie umieli go wbić. ja zmieniałem kilka razy i bez problemu.

Ostateczie można zapodać tulejkę jak w rozruszniku ale to się stosuje w przypadkach kiedy nie idzie dobrać łożyska.
Pozdrawiam
Bocian_s#313