Autor Wątek: rozrusznik nie kreci  (Przeczytany 1372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rozrusznik nie kreci
« dnia: Kwiecień 30, 2008, 17:43:26 pm »

Offline waw_snow

• Nowicjusz
    • był 1.9 gld '95 jest renault kangoo 1.5dci + santa fe sm 2.0crdi 4x4
tak wiec dziś po krótkich odwiedzinach w TESCO wsiadam do autka i przekręcam kluczyk w stacyjce. światła chodzą, nawiew również. zgasła kontrolka od świec żarowych i chce odpalić a tu zdezo... nic sie nie dzieje... nie wiem co może być, auto ostatnio dobrze paliło, zdarzały sie małe sytuacje ze trzeba było dłużej kręcić ale zawsze odpalił... podpowiedzcie co mogło sie stać... aku naładowany bo wszystko gra i świeci. z reszta autko chodziło kwadrans wcześniej... potrzebuje szybkiej pomocy bo na piątek miałem jechać w górki :cry:

rozrusznik nie kreci
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 30, 2008, 21:15:36 pm »

lotoja

• Gość
sprawdż kabelek taki na wsówkę przy rozruszniku może się poluzował.
jeżeli jest ok to go wyciągnij podepnij jakąś żaróweczkę przyłóż do masy i przękręć stacyjkę powinna świecić. jeżeli nie świeci to masz uwaloną kostkę stacyjki.
jeśli wszystko lest ok to weź MŁOTEK i postukaj w bendix i rozruchacz mogło sie zawiesić ale to kwalifikuje rozruchacz do wyjęcia, wymiany szczotek i ewentualnie elektromagnesu,tulejki zostaw specjaliście np z Budziszyńskiej
powodzenia

rozrusznik nie kreci
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 30, 2008, 21:32:17 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

wsiadam do autka i przekręcam kluczyk w stacyjce. światła chodzą, nawiew również. zgasła kontrolka od świec żarowych i chce odpalić a tu zdezo... nic sie nie dzieje...

Po pierwsze jak sie fure odpala to sie wylacza wszelkie odbiorniki prądu zbedne.

A wypina sie przewod z automatu , sprawdza czy po stacyjce pojawia sie na nim napiecie, jesli tak, wyjmij rozrusznik, wymien szczotki/tulejki/wyczysc styki złoż. Ma chodzić.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

rozrusznik nie kreci
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 01, 2008, 01:42:19 am »

Offline waw_snow

• Nowicjusz
    • był 1.9 gld '95 jest renault kangoo 1.5dci + santa fe sm 2.0crdi 4x4
jutro jadę to sprawdzić z rana. zawsze wyłączam tylko czasem zapomnę wyłączyć. jak przekręcam kluczyk na starter to nie gasną mi kontrolki. z tego co znalazłem to może być tylko zasilanie rozrusznika albo kostka stacyjki... mam nadzieje ze to szybko zrobię. jak co to gdzie szukać kostki stacyjki?? zdjąć osłonę kolumny kierownicy??

[ Dodano: 01 Maj 2008 01:44 ]
lotoja ty to w ogóle jesteś z lubina w dolnośląskim?? jak tak to które osiedle??