Autor Wątek: instalcja z gle do gsi,co zostawić?  (Przeczytany 4881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

instalcja z gle do gsi,co zostawić?
« dnia: Maj 13, 2008, 00:33:58 am »

tur-GSI

• Gość
a więc takie pytanie,została mi cała instalacja z mojego polda Gle a mam zamiar kupić plusa gsi bez instalacji,co mogę wykorzystać ze swojej od gle ,co trzeba by dokupić?

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 13, 2008, 11:12:29 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Jeżeli to ma dobrze jeździć, to dokupić powinieneś komputer do gazu, silniczek krokowy, mikser, przełącznik tez będzie inny.
Reszta pozostaje bez zmian.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 13, 2008, 12:58:34 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
trzeba wydac jeszcze 250pln ,czyli kupic kompa z emulatorem wtryskiwaczy (np. stag150) 200-230pln i mikser 30pln
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 13, 2008, 16:26:15 pm »

tur-GSI

• Gość
a panowie parownik?bo z tego co słyszałem to do gsi musi być sterowany elektronicznie,a mój jest podciśnieniem.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 13, 2008, 17:47:05 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
jak wywalisz membrane od podcisnienia to bedzie sterowany przez elektrozawor na filtrze
warto wtedy przykrecic filtr jak najblizej parownika
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 13, 2008, 17:49:25 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Możesz pokazać fotkę tego parownika?

PS. Po co jest elektrozawór na parowniku podciśnieniowym?

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 13, 2008, 17:58:58 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "utek"
Możesz pokazać fotkę tego parownika?

PS. Po co jest elektrozawór na parowniku podciśnieniowym?

w BRC jest - do ssania

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 13, 2008, 20:09:13 pm »

tur-GSI

• Gość
no ja mam BRC tecno 100kw

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 13, 2008, 22:55:18 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
przepraszam, a po co wogóle ten komputer? kupic tylko pasujący mikser i tyle. chodzic bedzie na pewno bez żadnych zmian
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 13, 2008, 23:03:53 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Cytat: "Zoltanno#1930"
przepraszam, a po co wogóle ten komputer? kupic tylko pasujący mikser i tyle. chodzic bedzie na pewno bez żadnych zmian

Jak się zamek w drzwiach popsuje, to też można skobel przyspawać i na kłódkę zamykać ;) Napewno będzie działało. Tylko po co :)

Zoltanno#1930, to nic osobistego. Jestem po prostu zdania, że jak już coś jest to niech to będzie zrobione "zgodnie ze sztuką".
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 13, 2008, 23:38:21 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
zgodnie ze sztuką bedzie działało bez problemu bez komputera podpiętego pod sonde itp. przeciez rownie dobrze w gaznikowcu mozna by montowac sonde i inne rzeczy by chodzilo ale sie tego nie robi.

jak sie dobrze wyreguluje na srubie (przy pomocy analizatora)to bedzie tak samo, jak nie lepiej, bo sie nie bedzie mialo co popsuć dodatkowo

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 ]
widziałem juz dwa auta na pełnym wtrysku ( toyote i forda) ktore mialy zamontowany najprostrzy gaz. w toyocie chodzi o 7 lat i nie ma z niczym problemu, przejechane prze ten czas ok 120kkm.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 13, 2008, 23:45:13 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
mozna rzezbic w gsi na srubach ,ale czy to sie oplaca ? :
centralka wtryskowa - 50pln
emulator wtryskiwaczy - 50pln
emulator sondy - 50pln

kontra  sterownik stag150  z wbudowanym emulatorem wtryskiwaczy ,sondy i centralka (w kabinie tylko wlacznik)  i dodatkowymi bajerami w postaci silniczka krokowego ,mozliwoscia programowania i wskazaniem stanu gazu w butli
220pln :D

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 14, 2008, 10:26:54 am »

marcij

• Gość
Montaz najprostszego sterownika mozna sobie darowac, bo zostaly one stworzone wlasciwie tylko po to zeby obejsc przepisy, nie spelniaja za dobrze swojej funkcji i czesto gazownicy wykrecaja trzpien krokowca i reguluja tylko na srubie. Jesli sie bawic to juz w cos lepszego, programowalnego , zeby sie mozna bylo w to wpiac laptopem i zeby byl z tego jakis pozytek. Moim zdaniem duzo lepiej jest kupic uzywany lepszy, programowalny zestaw niz nowy "mini".

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 14, 2008, 12:08:19 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
po co uzywany jak nowy mozna miec za 200-250pln  ,gwarancja na dwa lata tez cos warta jest
a uzywany to chyba taniej niz 150pln nie bedzie

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 14, 2008, 18:17:34 pm »

marcij

• Gość
Do wszystkich silnikow jakie bywaly w espero szly "golasy", czasami z emulatorem wtryskiwaczy, tzn. jesli ktos sobie nie zazyczyl czegos lepszego to chodzilo to bez problemu na I generacji, lub z zestawem mini

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 14, 2008, 21:41:39 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
http://allegro.pl/item361744262_instalacja_gazowa.html

Przypadkiem nie obsługuje to krokowca?

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 14, 2008, 21:45:01 pm »

tur-GSI

• Gość
Panowie to co w końcu radzicie bo ja się już pogubiłem.

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 15, 2008, 01:01:58 am »

marcij

• Gość
Obsluguje, ale krokowiec tylko wspomaga , zasadnicza role w regulacji pelni sruba. Jest to najprostszy autronic, nieprogramowalny, nie ma nawet emulatora , tylko wtryski sa odcinane przekaznikiem. Wlasnie tego typu instalacje mialem na mysli piszac "mini" (od sterownika mimi lambda firmy lecho),

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 15, 2008, 09:24:55 am »

tracer

• Gość
Cytat: "marcij"
Obsluguje, ale krokowiec tylko wspomaga , zasadnicza role w regulacji pelni sruba. Jest to najprostszy autronic, nieprogramowalny, nie ma nawet emulatora , tylko wtryski sa odcinane przekaznikiem. Wlasnie tego typu instalacje mialem na mysli piszac "mini" (od sterownika mimi lambda firmy lecho),

Co to znaczy że wspomaga. Silniczek krokowy albo ustala dawke mieszanki albo nie. O jaką śrubę Ci chodzi? Na parowniku? Ona jest od czego innego.

wypowiedż wyedytowałem, tracer uważaj na sposób w jaki wypowiadasz się na forum i nie obrażaj innych.#1921

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 15, 2008, 10:27:59 am »

marcij

• Gość
Prosilbym o nieobrazanie mnie, zwlaszcza nie ku temu powodow.

Otoz wystepuja dwa rodzaje silniczkow krokowych , tzw. pelny ,
 oraz ze sruba , np : , .

Silniczki pierwszego rodzaju sa montowane przy instalacjach z tzw. pelnym kompueterm sterujacym i w takim ukladzie tylko one reguluja sklad mieszanki. Mamy mozliwosc podpiecia sie do tej instalajci komputerem , ustawiania wielu parametrow, instalacje to sa dobre i warte polecenia , chociaz czasem , przy zlym montazu, moga sprawiac pewne klopoty.

Natomiast silniczki drugiego rodzaju sa stosowane w instalacjach typu "mini". Elektronika tych instalacji jest bardzo uboga, czasami nie radzi sobie z pelnieniem swojej funkcji. Krokowiec ma tutaj pelnic funkcje tylko korygujaca sklad mieszanki. Zasadnicza elementem regulacji jest sruba na silniczku. Czesto spotykalem sie z sytuacja , gdzie po rozlozeniu takiego krokowca okazywalo sie ze jest on w srodku pusty, jest tylko atrapa. Tego typu instalacje zostaly stworzone w zasadzie tylko po to zeby ominac przepisy. Montowanie takiej "elektroniki", w zasadzie nie ma wiekszego celu, poza spokojem na przegladach.