Autor Wątek: wymiana mat wygluszajacych podloge  (Przeczytany 9062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wymiana mat wygluszajacych podloge
« dnia: Maj 26, 2008, 17:38:54 pm »

bodzio82

• Gość
panowie rozebralem poldka do golej blachy gdyz mam zamiar robic remont podlogi po wyjeciu mat wygluszajacych okazalo sie ze pod nogami kierowcy to szmata nie wygluszenie tak samo po drugiej stronie i teraz pytanie czym to zastapic zeby efekt byl taki sam i w miare tanio bo jak sadze oryginalnych mat juz nie dostanie

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2008, 18:26:16 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
bodzio82, ja mam u siebie akumatę. Pomysł zaczerpnąłem z innego forum, ktoś tak coś innego wygłuszał. Ale dobrą akumatę nie jest łatwo kupić. Polowałem na to kilka miesięcy. Doczytałem, że trzeba kupić niechłonącą wilgoci. Koleś założył zwykłą, łapała wilgoć i zaczęła gnić. Ja kupiłem niepalną i niełapiącą wilgoci. Dostałem w Castoramie. Niedawno puszczałem przewód od CB, z ciekawości odkręciłem, sprawdziłem i nic się nie dzieje. Problem lekki był tylko z upchaniem, bo dosyć gruba i na początku trochę dywaniki wystawały, ale się ułożyło i jest ok.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2008, 20:39:45 pm »

bodzio82

• Gość
matucha, a jesli chodzi o alledrogo to znajdzie tam jakies takie wygluszenia?
no bo te moje maty z racji na stan podlogi caly czs lapaly wode tylko na smieci sie nadaja

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2008, 20:53:39 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
bodzio82, poszukam, ale pod wieczór. O ile Ci się nie spieszy to w weekend sprawdzę jaka to była mata, bo mi jeszcze 2 metry zostało i mam z opakowaniem razem.

[ Dodano: 26 Maj 2008 21:01 ]
Korzystałem z tego artykułu: Identyczna mata. Ja nie mam wygłuszonego przodu, bo jak to robiłem to miałem jeszcze za małe wiadomości "techniczne" ;)

http://209.85.135.104/search?q=cache:xWlgtOPCHIAJ:www.fct.xip.pl/start/index2.php%3Foption%3Dcom_content%26do_pdf%3D1%26id%3D26+akumata+isover&hl=pl&ct=clnk&cd=10&lr=lang_pl&client=opera

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2008, 21:30:42 pm »

bodzio82

• Gość
ok.dzieki bardzo :wink:

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 26, 2008, 21:37:03 pm »

igrek_raciaz

• Gość
ja mam maty z polda nie sa jakies rozwalone;] ale raczej smieci ja czekaja bo pewnie sie nie nada

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 27, 2008, 11:54:34 am »

knrdlvn

• Gość
Masz też jeszcze do dyspozycji maty bitumiczne takie  jak tu

Ciekawe jakie efekty by dało nałożenie warstwy lub kilku takiej maty w połączeniu z wygłuszeniem oryginalnym albo akumatami.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 11, 2008, 13:41:48 pm »

Adampio

• Gość
Poniewaz mam Plusa u mnie problemem nie jest glosności a nagrzewanie sie od katalizatora podlogi pod nogami pasazera . W zimie to jest nawet fajne ale teraz pasażer(ka) narzeka i to mocno. Wlozenie pod wycieraczke aluminiowej folii i przykrycie jej kawalkiem karimaty nie na wiele pomaga. Moze by tak dac ze 2 cm styropianu.  
Przerabial ktos ten temat?

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 11, 2008, 15:44:19 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
A może po prostu katalizator wisi za wysoko i dotyka podłogi?

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 14, 2008, 21:05:12 pm »

Adampio

• Gość
Raczej nie, bo chyba jakby dotykal to by i stukal na wertpepach. Z kanalu pomiedzy podloge a obudowę kataizatora mozna wlozyc place dloni (calej dloni juz nie). Podloga pod nogami pasazera nie parzy ale jest ciepla i w lecie jak sie ma gole nogi w sandalach jest to mocno uciazliwe.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 14, 2008, 23:50:34 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
Cytat: "matucha"
Ja kupiłem niepalną i niełapiącą wilgoci. Dostałem w Castoramie.

a pamietasz moze jeszcze produceta lub nazwe ten aku-maty :!:
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 15, 2008, 21:25:27 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
mateokrzyku, specjalnie dla Ciebie przeryłem przed chwilą strych, ale mam tylko akumatę bez opakowania. Myślę że Ci doradzą na miejscu. Taką jak chciałm dostałem po kilku wizytach. Nie mieli na miejscu. Powiedzmy że to taka z górnej półki. Zdejmowałem tapicerkę przy kładzeniu cantrala i zero wilgoci czy jakiś innych niepokojących objawów :)

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 15, 2008, 22:08:29 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
matucha,  dzieki w czwartek jade na lowy po marketech :)
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 10, 2009, 15:59:23 pm »

Offline Konrad

• Sympatyk
http://www.swistak.pl/a1738481,MATY-WYGLUSZAJACE-NAJTANIEJ-NAJLEPSZE-NA-RYNKU.html# czy można użyć czegoś takiego do wygłuszenia wnętrza samochodu? Na razie chodzi mi o ścianę grodziową, i podłogę pod przednimi fotelami, potem przyjdzie pora na drzwi i tylną część samochodu. Czy oprócz tego potrzeba użyć jeszcze innych mat? Te maty są dość cienkie i mam wątpliwości czy wystarczą.
FSO - trzy literki - miliard emocji :D

Polonez Atu '96 1.6 OHV/1.8 K16    01.2008 - 07.2014
Skoda Felicia '98 1.6 8V                  03.2014 - 08.2015
Mazda 626 '00 2.0 16V                   09.2015 - ?

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 10, 2009, 19:18:02 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Na ścianę grodziową proponowałbym matę z ekranem aluminiowym. Można taką zrobić z maty podklejonej aluminium i maty z filcem. Tylko naklejaj i formuj podgrzewając najlepiej opalarką.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 10, 2009, 19:32:15 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Zależy od której strony... Od strony silnika jak najbardziej. Od strony kabiny niekoniecznie. Tak czy tak najpierw użyłbym maty bitumicznej a potem filcowej (od wewnątrz). Taki mam plan - tylko brak czasu na wyrwanie silnika  :roll:

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 10, 2009, 20:37:45 pm »

Offline Seba OBR

• Sympatyk
    • Polonez Caro (L-205) 1.8 16V
    • OBR Garages
ja komoro wygłuszyłem najpierw dekarką, a potem wygłuszeniem takim, które wkłada się do środka i też jest ok

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 10, 2009, 21:18:34 pm »

Offline martinez#1970

• Klubowicz
Cytat: "Konrad#1927"
http://www.swistak.pl/a1738481,MATY-WYGLUSZAJACE-NAJTANIEJ-NAJLEPSZE-NA-RYNKU.html# czy można użyć czegoś takiego do wygłuszenia wnętrza samochodu? Na razie chodzi mi o ścianę grodziową, i podłogę pod przednimi fotelami.

Właśnie ścianę grodziową i podłogę z przodu mam wyłożoną matą APP, to chyba to samo co w linku który podałeś (sprzedający porównuje swój towar z "matami firmy A...").
Cytat: "Konrad#1927"
Czy oprócz tego potrzeba użyć jeszcze innych mat? Te maty są dość cienkie i mam wątpliwości czy wystarczą.

W moim subiektywnym odczuciu hałas od silnika zmniejszył się o jakieś 20% max, żeby było lepiej trzeba chyba wygłuszyć resztę podłogi i drzwi oczywiście. Można zastosować więcej/grubsze maty, ale żebyś nie przedobrzył - ja po wyciszeniu musiałem przyzwyczaić się do mocnego dociskania sprzęgła/gazu, bo "podłoga mi się podniosła" :wink:
Cytat: Macki
Nieuchronnie nadchodzą czasy, kiedy to Poldasy bardziej spawać niźli ciąć opłacać będzie się... :]

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 10, 2009, 21:29:52 pm »

Offline Konrad

• Sympatyk
Właśnie na razie zamierzam zabrać się za wygłuszenie od środka, docelowo wygłuszona będzie cała kabina ale na razie jestem ograniczony finansowo (po remoncie ;p) więc chcę zrobić od środka wygłuszenie od silnika i podłogę pod fotelami. Zastanawiam się czy nie położyć tego na sam spód a na to coś grubszego... Na drzwi można by położyć tą z linka na blachę wewnątrz i na poszycie zewnętrzne, są cienkie a więc i lekkie. Orientuje się ktoś może czy ta mata do której podałem link chłonie wodę?
FSO - trzy literki - miliard emocji :D

Polonez Atu '96 1.6 OHV/1.8 K16    01.2008 - 07.2014
Skoda Felicia '98 1.6 8V                  03.2014 - 08.2015
Mazda 626 '00 2.0 16V                   09.2015 - ?

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 11, 2009, 11:55:47 am »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Cytat: "Seba OBR"
co do podłogi to lepiej nie przesadzać z grubością, bo potem są problemy z prawidłowym ukształtowaniem wykładziny podłogowej

i z pedałami jest problem tez, sprzeglo musiałem podciagnac na lince, zeby lapało wyzej, bo tak bylo napchane ze szok.

Ja w wakacje zrobiłem tak: kupielm mate filcowa (1,5cm) taki duzy arkusz. I wylozylem tym sciane grodziowa od srodka, w niektorych miejscach kilka warstw. Pojechalem na zlom, wybebeszyłem z polda wyciszenie oryuginalne sciany grodziowej (ta od wewnatrz) i jako ze nie miałem od strony silnika wyciszenia, dalem ja tam, przykryłem specjalna aluminiowa mata i gra. W miejscu kolektora wydechowego przykeliłem jeszcze kilka warstw taśmy aluminiowej. Na podloge tez dalem kilka warstw tych mat, bagaznik wygluszylem i jest git.

http://img215.imageshack.us/img215/3396/27813078.jpg