Autor Wątek: dziwny problem z rozrusznikiem.  (Przeczytany 4056 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dziwny problem z rozrusznikiem.
« dnia: Maj 28, 2008, 10:40:48 am »

WKLIW

• Gość
Mam następujący problem z rozrusznikiem: próba odpalenia = zgrzyt i tak nawet kilkanaście razy ale gdybym przerwał na chwile i wcisnął sprzęgło kilka razy odpala bez problemów. Rozebrałem rozrusznik i na pierwszy ogień poszedł bendix (wymieniłem na nowy) i przy okazji tulejki szczotki. Zamontowałem i efekt taki że odpala normalnie ale przy odpalaniu dziwnie gwizda (wyje jak most) i raz na jakiś czas też potrafi przepuścić i też pomaga kilkukrotne wysprzęglenie. Co to może być? w sobotę znów będę dziada rozbierał i może ktoś by mi podpowiedział gdzie szukać przyczyny.

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 28, 2008, 10:55:37 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
To, że wydaje z siebie inny dźwięk, to kwestia tulejek, ale wnioskując z tego co napisałeś skoro wysprzęglenie pomaga, to może nie kwestia samego rozrusznika. Skoro wymieniłeś tulejki, szczotki i bendix to już w sumie nie masz co za bardzo wymieniać. Może Ci nie wysprzęgla i przez to rozrusznik nie chce zakręcić. Wrzuć na luz przed odpalaniem.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 28, 2008, 12:09:10 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
matucha widzę ze, podobnie jakStingerek jesteś osoba która sie dużo uczy czytając forum :) oczywiście bez obrazy:)

WKLIW, że wyje to siebie odpuść, natomiast to przepuszczanie może najprawdopodobniej wynikać:
1) uszkodzone szprzęgiełko jednokierunkowe w rozruszniku (od kilku dni przerabiam to samo. trzeba wyciągać rozrusznik- znając życie jak padnie to wymienię na drugi )

2) wyszczerbiony wieniec koła zamachowego
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 28, 2008, 13:36:33 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Daro, nie obrażam się wcale. Po prostu sam też niedawno walczyłem z rozrusznikiem, a wcześniej to nawet nie wiedziałem jak w środku wygląda. Nawet jakbyś mi powiedział, że kity wciskam, a byś miał rację to bym się nie obraził ;)

[ Dodano: 28 Maj 2008 13:37 ]
A szczerze, to mi się już tu kiedyś zdarzyło ;) No ale najlepiej uczy się na błędach :) Wolę na cudzych, no ale co zrobić .. ;)

[ Dodano: 28 Maj 2008 13:44 ]
Cytat: "Daro"
matucha widzę ze, podobnie jakStingerek jesteś osoba która sie dużo uczy czytając forum :) oczywiście bez obrazy:)

Mam nadzieję, że napisałeś to w znaczeniu pozytywnym - znaczy się powiedzmy chciałeś podkreślić to, że takie forum odgrywa też rolę edukacyjną :P

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 28, 2008, 15:34:18 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
Cytat: "matucha"
Mam nadzieję, że napisałeś to w znaczeniu pozytywnym - znaczy się powiedzmy chciałeś podkreślić to, że takie forum odgrywa też rolę edukacyjną :P

Dokładnie tak jak piszesz.
Widać ze dłuuugie godziny na forum edukują i Ciesze sie z tego że potrafisz wśród wielu głupot coś sensownego wybrać :)
KONIEC OT!!!
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 28, 2008, 16:44:52 pm »

WKLIW

• Gość
1) uszkodzone szprzęgiełko jednokierunkowe w rozruszniku (od kilku dni przerabiam to samo. trzeba wyciągać rozrusznik- znając życie jak padnie to wymienię na drugi )

czyli bendix więc raczej to odpada bo jest nowy (chyba że trafił mi się

trefny)
2) wyszczerbiony wieniec koła zamachowego

tego się właśnie boje bo nie chce mi się wyciągać skrzyni :D

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 28, 2008, 16:57:56 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
Cytat: "WKLIW"

tego się właśnie boje bo nie chce mi się wyciągać skrzyni

to ładuj sie do kanału albo na podnośnik. odkręć 4 śruby, zdejmij osłonę sprzęgła pokręć kołem i albo po strachu albo  rybka. :D
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 28, 2008, 21:01:48 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
może być też wyrobione ucho id elektromagnesu, lub zgięty/wyrobiony wodzik pomiędzy tymże elektromagnesem i bendixem, co skutkuje tym, ze bendiź nie podjeżdza odpowiednio blisko do koła zamachowego. lekarstwo na to: kupić nowy wodzik lub przyjzec sie czy jest wyrobione ucho od elektromagnesu, a jesli tak to nadspawać, albo elektromagnes zdystansować ( podłozyc jakies podkładki między niego a obudowe, by dalej pociągał bendix.

przerabialem to u siebie i pomogło, bo po prostu tego byla kwestia, ale
z tym wysprzęglaniem to niewiem o co chodzi tez tak u mnie bylo ze po dobrym wdepnięci sprzęgla zaskakiwał, a bez sprzęgla nie chciał- tego jakos nie mogę rozgrzyźć.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 28, 2008, 21:22:42 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Zoltanno#1930, nasunąłeś mnie na coś ;) W jednym rozruszniku ( co prawda nie w aucie, a w traktorze, ale wygląda to tak samo ) - wypięła się zawleczka trzymająca w miejscu sworzeń na którym chodzi dźwignia wypychająca zębatkę rozrusznika. I dokładnie takie same efekty były. Sworzeń trzymał się tylko z jednej strony i tak rozrusznik fiksował.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 28, 2008, 21:29:50 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
no widzisz :)
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 31, 2008, 00:50:53 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

matucha widzę ze, podobnie jakStingerek jesteś osoba która sie dużo uczy czytając forum

A co to forum dla expertów ? I kółko wzajemnej adoracji ?
Rozkręcałem poloneza zanim powstało to forum to raz.
Owszem czasem łatwiej rozwiązać problem pytając kilka tysięcy osób na raz...
Ale.... masz jakąś osobistą wycieczkę ? Zapraszam na PW, albo na GG.. pozwiedzamy.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...