Autor Wątek: Rover - pytania po zakupie  (Przeczytany 6037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rover - pytania po zakupie
« dnia: Maj 29, 2008, 20:16:31 pm »

paweeeel89

• Gość
Ma kilka pytań dotyczących poloneza z silniczkiem Rovera.
Kupiłem go niedawno od znajomego, autko jest bardzo zadbane, rocznik 97, przebieg 67 tyś km., chodzi na benzynce
1.  co nalezałoby juz w nim wymienić poniewaz przebieg może nie jest za duzy ale samochód swoje lata ma...Do tej pory problemów z nim nie było żadnych  
2. Chciałbym się również  dowiedzieć, przy jakich obrotach najlepiej zmieniać biegi żeby uzyskać dobre przyspieszenia i jednocześnie nie zajechać silnika?
3. Czy jest możliwy reset komputera w tym autku, jeśli jest to jak to zrobić i co taki reset da?
4. Chciałbym się dowiedzieć co mogło być przyczyną tego że zaczął się topić ten materiał co jest przyczepiony do maski, stało się to kiedy chciałem delikatnie sprawdzić co samochodzik potrafi, dodam że silnik nie był przegrzany, temperatura była na mniej niż 90 stopniach, i przy stopniowym przyspieszaniu przy  ok 4 tys obrotów na czwartym biegu poczułem dziwny zapach.

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi na pytania :D  :D

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2008, 20:27:24 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
w pierwyszym punkcie rozrzadzik sobie zrob, olejki, filterki to podstawa
w drugim punkcie, straty od 4tys do 6tys obr i tedy uzyskasz najlepsze przyspieszenia, gdyz silnik bedzie pracowal w granicy max momentu obrotowego do maxymalnej mocy silnika. RoVerka latwo nie zajedziesz
w trzecim pkt reset komp tyle Ci da ze skasuje bledy w pracy jednostki napedowej o ile takie wystepuja, oczywiscie ze da sie to zrobic
w czwartym pkt mozliwe ze owy material opadl Ci dziwnym trafem (moze jakies cuda) na kolektor wydechowy i pod wplywem temp sie zajał
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2008, 20:34:44 pm »

paweeeel89

• Gość
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź :)
A jeszcze chciałem się zapytać odnośnie tuningu, co można zrobić żeby nieco polepszyć osiągi, chociaz i tak nie są złe, niejeden kierowca Audicy albo Beemki się zdziwił co tak sprzęcik potrafi :D:D:D a i ile ten sprzęcik może pójść bo w tej kwestii jest dużo różnych odpowiedzi i opinii

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 29, 2008, 20:37:16 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
sprzedaj i kup se beemwu e30 dwa i poł litra
a powaznie to najpierw naucz sie jezdzic by za dwa tyg nam tu nie napisal "zaliczylem dzwona help"

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 29, 2008, 20:44:34 pm »

paweeeel89

• Gość
Czyli mam przez to rozumieć że teoretycznie nie ma co inwestować w przeróbki?  :wink:  
A z tym zaliczeniem dzwona to może tak źle nie będzie, tak tylko pytałem na przyszłość bo wiem że do każdej prędkości trzeba ,,dorosnąć" bo widziałem co się działo z kierowcami w moim wieku w brykach z silnikami dwa i pół  :D    :D

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 29, 2008, 20:49:50 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
Narazie sie naucz jezdzic tym co masz, wg mnie i tak masz za duzo mocy jak na pierwsze auta ale okej.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 29, 2008, 20:58:53 pm »

paweeeel89

• Gość
Pierwsze to ono nie jest pierwszy, był popularny maluszek  :D  drug Golf II 1.6, Poldek jest trzeci dlatego chciałem trochę poeksperymentować z mocą powyżej 100 KM :D

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 29, 2008, 21:08:16 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
Cytat: "paweeeel89"
popularny maluszek  drug Golf II 1.6, Poldek jest trzeci dlatego chciałem trochę poeksperymentować z mocą powyżej 100 KM  

Tamte pewnie zajechales :)
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 29, 2008, 21:22:28 pm »

paweeeel89

• Gość
20 letni maluszek był wiekowy i nie opłacało się wydawać kasy na remonty, a golfik był na spółke z moim braciakiem, nadal jeździ, także o zajechaniu nie ma mowy  :P   :P

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 29, 2008, 21:32:57 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
Juz nic nie zrobisz, najlepszy sposob to zmienic na cos wiekszego z rodziny K16 ale o tym sobie poszukaj bo masa jest tego na forum. Nie przegrzej tego silnika a troche pojezdzi i co najwazniejsze nie katuj go zimnego.

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 29, 2008, 21:33:15 pm »

adamdn

• Gość
Ałaaaa... biedny Roverek bedzie.

Proponuje nic nie przerabiac. Jezeli umie sie jezdzic to 1.4 spokojnie wystarcza zeby np. odsadzic wiele obecnych aut (jakies 90%) :) Auto moze pracowac do odciecia (6800rpm lub 7200rpm) bez problemu - niczym to nie grozi ale oczywiscie bez przeasdy - czasami trzeba dac mu odetchnac.

Proponuje dla zasady zmienic pasek rozrzadu, mozna acz nie trzeba rolki napinacza. Pompa wody przy tym przebiegu wytrzyma jeszcze troche (drugie tyle) ale ze nowa to koszt 90-110zl to tez bym wymienil. Oprocz tego standardowo - filtr powietrzam, olej, filtr oleju, olej w skrzyni i w moscie (tu uwazac!).

Trzeba dzialac wg zasady - "dbasz - masz". Rovera jest bardzo latwo uszkodzic przez niedopatrzenie - pasek, pompa wody, olej itd...

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 29, 2008, 21:42:48 pm »

paweeeel89

• Gość
Dobrze powiedziane, mam go od 3 miesięcy i szkoda go katować ma niewielki przebieg, przy spokojnej jeździe jest dosyć ekonomiczny i jeszcze sporo posłuży ale od czasu do czasu można go trochę mocniej ,,przewietrzyć" i pokoazać co taki zwykły Polonez potrafi :P dziwi mnie tylko ten materiał spod maski który zaczął się topić, niby samochód miał normalną temperaturę nie był nigdy przegrzany a materiał się lekko przysmażył. No nic, mam nadzieję że owy problem sie nie powtórzy i było tak jak  OZi1845 napisał.
Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam  :D   :D

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 29, 2008, 22:10:05 pm »

adamdn

• Gość
Norma - trzebaby wymienic na podpinke maski z Plusa. Tamta bedzie jak nowka sztuka :)

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 29, 2008, 22:20:05 pm »

Eddek

• Gość
OZi1845, napisales co reset da, ale nie jak go zrobic, odpinka zasilania wystarczy? ;)

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 29, 2008, 22:21:28 pm »

paweeeel89

• Gość
adamdn a czemu napisałeś żeby uważać przy wymianie oleju w skrzyni i w moście? I myślisz że juz pora na wymianę oleju w skrzyni i moście? Bo wymiana filtrów powietrza, oleju itd to obowiązkowe

[ Dodano: 29 Maj 2008 22:27 ]
A z tym resetem to właśnie mi się przypomniało że coś czytałem o tym na jakimś forum cos o pięciokrotnym wciśnięciu do oporu pedału gazu ale nie pamiętam dokładnie jak to było, ale chyba coś takiego, tyle że to było w silniku 1.5

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 29, 2008, 22:30:07 pm »

adamdn

• Gość
W skrzyni warto zmienic - np na POLsyntetyk - brak problemow w zime. Ogolnie kulturalniej choc nieco glosniej chodzi. Do mostu TYLKO mineralny (starczy zwykly przekladniowy ORLEN/LOTOS). Trzeba pilnowac bo "woda czosnkowo-cebulowa" niezbyt dobrze smaruje i chlodzi przekladnie tylnego mostu... :)

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 29, 2008, 22:33:52 pm »

paweeeel89

• Gość
A jak z tym paskiem rozrządu, wymieniać go czy jeszcze może trochę pojeździć, bo taka wymiana to już niestety rozbieranie silnika i jeśli ktoś to źle zrobi to mogą być potem problemy

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 29, 2008, 23:08:22 pm »

adamdn

• Gość
Cytat: "paweeeel89"
A jak z tym paskiem rozrządu, wymieniać go czy jeszcze może trochę pojeździć, bo taka wymiana to już niestety rozbieranie silnika i jeśli ktoś to źle zrobi to mogą być potem problemy

Rozbieranie silnika to bedzie jak sie nie zrobi...

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 29, 2008, 23:14:18 pm »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
paweeeel89, prosze Cie zapoznaj sie z tematami o Roverku, ktorych na forum troche jest. W wyszukiwarke wpisz haslo rover, zaznacz zeby wyszukiwal tematy i wywali Ci kilka stron. Spedzilem ladnych kilka godzin zeby to dzialalo. Jeszcze nie skonczone, ale juz i tak jest sporo. Dowiesz sie tam praktycznie wszystkiego.
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 30, 2008, 07:07:38 am »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
OZi1845, napisales co reset da, ale nie jak go zrobic, odpinka zasilania wystarczy?
Nie wiem, nie mam rovera