Autor Wątek: swiatla pozycyjne /przod prawe, tyl lewe i sw. zapalniczki/  (Przeczytany 2148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

swiatla pozycyjne /przod prawe, tyl lewe i sw. zapalniczki/
« dnia: Czerwiec 23, 2008, 12:36:24 pm »

blacksentinel

• Gość
mam przebicie na instalacji elektrycznej, na 19 bezpieczniku /tak jest to w ksiazce napraw opisane fso/.
mianowicie caly czas mi wybija bezpiecznik odpowiedzialny za swiatla pozycyjne /przod prawe, tyl lewe i sw. zapalniczki/.
mysle ze jest to gdzies przebicie na instalacji /przebija do karoserii/.

czy ma ktos z was zdjecia lub jakies opisy instalacji elektrycznej do poloneza / gdzie szukac tych przewodow od tego bezpiecznika i gdzie ewentualnie moze przebijac/?

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2008, 14:46:54 pm »

Piotrekk

• Gość
Wg. mnie musisz szukać tzn. iść ręką po przewodzie i wyczujesz gdzie jest  przecięty.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 27, 2008, 00:57:58 am »

Boczek

• Gość
Może jestem nowy ale sądze że poszukiwania można zacząć od przeczyszcznia styków przy wkładzie lamp

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 27, 2008, 09:43:21 am »

elektrokiler

• Gość
Cytat: "Boczek"
Może jestem nowy ale sądze że poszukiwania można zacząć od przeczyszcznia styków przy wkładzie lamp

Kolega napisał, że pali mu bezpiecznik ! Równie dobrze można wymienić koło i skutek będzie ten sam co w przypadku twojej rady.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 27, 2008, 09:56:59 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Może jestem nowy

Nie taki nowy, a jesli chodzi o wiedze to chodzaca encyklopedia..

można zacząć od przeczyszcznia styków przy wkładzie lamp

U mnie dokladnie to samo powodowalo kiedys zwarcie. Najpierw wogole zobacz czy nie masz roztopionej ktorejs kostki.

Cytat: "elektrokiler"
Kolega napisał, że pali mu bezpiecznik ! Równie dobrze można wymienić koło i skutek będzie ten sam co w przypadku twojej rady.

Jak pali bezpiecznik to nalezy wszystko sprawdzic co jest do niego podpiete. Chyba nie do konca rozumiesz jak to dziala..
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 27, 2008, 10:56:53 am »

elektrokiler

• Gość
Lupo#1891, ja po prostu odróżniam przeczyszczenie styków od sprawdzenia czy kostka sie spaliła.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 28, 2008, 15:03:09 pm »

Boczek

• Gość
Jeżeli już zrobisz wyczyn i zajrzysz do tylnych lamp to wzrokowo można stwierdzić czy kostka nadaje się do wymiany czy wystarczy przeczyścić. To samo dotyczy wkładu lampy.
Jeżeli już zaczynasz sprawdzanie dlaczego bezpiecznik cięgle przepala to raczej warto zaczynać od rzeczy prostszych do zrobienia.
Jeżeli spalił ci się bezpiecznik to chyba nie zaczniesz od razu od wymiany wiązki tylko od zdiagnozowania podzespołów których wymiana jest prostsza i możliwość zwarcia jest bardziej prawdopodobna.

Pozdrawiam "nowy" Boczek

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 30, 2008, 15:34:41 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Albo wyjąć gniazdo zapalniczki. Też proste do roboty, a zwarcie bardzo prawdopodobne. Chyba, że jeździsz z zapalniczką to sama zapalniczka może robić zwarcie. Czy zwarcie w zapalniczce możesz łatwo sprawdzić omomierzem.

Boczek, elektrokiler, weźcie na wstrzymanie ;)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 30, 2008, 17:57:01 pm »

Fistasz

• Gość
Ta zapalniczka moze byc problemem. Jesli jej nieuzywasz to tylko odlacz a jesli uzywasz to wymien na nowa. U mnei po wlączeniu zapalniczki zapalały sie postojowe wiec cos w tym jest.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 08, 2008, 01:47:34 am »

blacksentinel

• Gość
znalazlem przyczyne.
zle masowanie na podswietleniu zapalniczki.
podlaczylem pod mase od zasilania radia i gra.

tylko ze chyba w tym calym zamieszaniu spalilem zarowke na kokpicie od swiatel pozycyjnych - najwyzej wymienie, chyba ze inna przyczyna tego.
na razie