Autor Wątek: Rozdielacz zapłonu  (Przeczytany 1656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozdielacz zapłonu
« dnia: Lipiec 08, 2008, 14:10:28 pm »

ToN

• Gość
Jak wymienić rozdzielacz zapłonu i kondensator?
W jaki sposób to potem ustawić co by działoało prawidłowo.
Z góry dzięki za odpowiedź.

Rozdielacz zapłonu
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2008, 14:50:57 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
zaznacz na obudowie aparatu gdzie jest kabel pierwszego cylindra, zdejm kopułke-  przekręć wał kluczem czy nawet rozrusznikiem- delikatnymi cyknięciami się da, tak żeby palec był na 1 cylindrze. wyjm aparat- zwróć uwagę na to, że zębatka na wałku ma skośne zęby- wałek przekręci podczas wyjmowania. wymieniasz na inny?
wkładąjąc nowy aparat ustaw palec na 1 cylinder, weź pod uwagę to, że wałek aparatu przekręci się podczas wkładania, po włożeniu aparatu palec ma wskazywać na 1 cylinder. ponieważ wał korbowy masz już ustawiony potrzebna będzie tylko delikatna korekta zapłonu, ale już po uruchomieniu silnika. wkładaj aparat tak żebyś miał możliwość przekręcania go. często ludzie zapominają o tym i okazuje się później że za mało jest miejsca na właściwą regulację- przeszkadza regulator podciśnieniowy.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

Rozdielacz zapłonu
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2008, 22:28:48 pm »

ToN

• Gość
Wymienia a raczej próbuje dojść co się zepsuło. Stałem na światłach i zgasł po oględzinach doszedłem ze cewka jest dobra paliwo jest i teraz kombinuje co sie zepsuło. Wydaje mi sie ze może to być kondensator lub rozdzielacz sie zuzył. A mam stary typ rozdzielacza bez regulacji podciśnieniowej

Rozdielacz zapłonu
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2008, 23:52:40 pm »

ToN

• Gość
zwykł najpiewszy z przerywaczem polonez Borewicz rocznik 81

Rozdielacz zapłonu
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 09, 2008, 00:07:29 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
włącz zapłon, spróbuj przy pomocy śrubokręta zrobić iskrę, jeśli iskra jest wygląda jak miotła to znaczy, że kondzior zdechł. miałem taki przypadek, że któryś ze styków się obluzował i iskra była ale nie między stykami a gdzieś z boku. wymień w takim przypadku styki. wymyj je dokładnie w benzynie ekstrakcyjnej. sprawdź wszystkie połączenia przewodów w układzie.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

Rozdielacz zapłonu
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2008, 08:56:06 am »

Offline Daro

• Sympatyk
a co do ustawiania zapłonu:
kiedyś pisałem :)L I N K
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

Rozdielacz zapłonu
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2008, 22:17:48 pm »

ToN

• Gość
Dzięki Dzisiaj doszedłem do tego że zapłon jest cacy tylko albo stacyjka się wysypała albo kabelek od zasilania cewki szczelił. Czeka mnie teraz żmudne dłubanie i sprawdzanie co się spsuło