Autor Wątek: Awaria silnika  (Przeczytany 5233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Awaria silnika
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 22, 2008, 08:21:18 am »

Offline Daro

• Sympatyk
pewnie o rozerwaniu korbowodu odłsoniły się kanały magistrali w wale no i olej miał łatwiejszą drogę.
dobrze choć że korbowód bokiem nie wyskoczył.....
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

Awaria silnika
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 22, 2008, 16:47:01 pm »

Fistasz

• Gość
przyczyną jest obrocona panewka na pierwszym korbowodzie nastepnei jego pekniecie. Przyniosło to strate cisnienia i w konsekwencji zatarcie walka rozrzadu.

Awaria silnika
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 22, 2008, 17:05:27 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
czyli tak jak podejrzewałem od początku. dziwne jest że ta panewa wpierw nie tłukła

Awaria silnika
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 22, 2008, 17:44:59 pm »

Fistasz

• Gość
Cos tam dalo sie slyszec, ale teorii troszke bylo i sam nei wiedziałem co moze byc. Teraz jest jasne ze trzeba szukac nastepnego silnika  :P

Awaria silnika
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 22, 2008, 18:21:23 pm »

Gilmor

• Gość
Michał znalazł ekstra blok z kompletny w super stanie;] 89rok może chcesz go??

dla mnie to dziwne,żeby się panewa ot tak obróciła dla mnie ważniejsze jest to co spowodowało obrócenie panewki...

sam jeździłem na gotującym się oleju, widziałem silnik po remoncie i niewymienionym oleju gdzie opiłki zablokowały magistrale wałek o milimetr mniejszy był na pierwszym zaworze wywaliły się prowadnice i głowica się wykrzywiła ale panewki przetrwały...cóż 23lata wiele obrótów wiele godzin pracy i powodów by w końcu coś takiego nastapiło  :)

Awaria silnika
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 22, 2008, 21:20:11 pm »

Fistasz

• Gość
zobaczymy jak bedzie z silniczkiem. Narazie szukam w okolicy.

Przyczyna bylo zmeczenie materiału. Nikt tak naprawde nei wie ile ten silnik nakulał i w jakich warunkach.