Autor Wątek: PROSZE O POMOC.. NIEWKRECA SIE NA OBROTY...  (Przeczytany 1756 razy)

PROSZE O POMOC.. NIEWKRECA SIE NA OBROTY...
« dnia: Lipiec 22, 2008, 23:24:13 pm »

kubaqqq

• Gość
Witam.. Mam problem z gazem... ostatnio w moim poldolocie dzieje sie coś z gazem. wstałem rano, podjechałem (na gazie(oczywiście LPG)) kilka kilometrow i nic sie niedzialo. za kilka godzin gdy chcialem jechac gdzies indziej to zauwazylem ze poldek wogole niema mocy na gazie i bardzo ciezko pracuje na wolnych obrotach. na benzynie jest ok. niemozna dodac gazu bo wogole na niego niereaguje. czyscilem filtr i parownik ale to nic  niedalo. pewnie cos z elektronika. na reduktorze mam 2 jakies elektrozawory moze one nawalily. prosilbym o pomoc..

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2008, 19:57:53 pm »

sztywny13

• Gość
Sprawdź czy nie pracuje na dwóch paliwach jednocześnie.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2008, 20:32:48 pm »

kubaqqq

• Gość
jestem poczatkujacy wiec moze powie mi ktos jak to sprawdzic? a jakies inne przyczyny moga byc? moze te elektrozawory na parowniku(tomasetto) sa walniete, ale tak nagle by sie cos zepsulo?

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2008, 20:57:41 pm »

Offline graczol1

• Sympatyk
    • Borek 1.4 & Caro 1.6
a jak czyściłeś parownik?? spuszczałeś płyn chłodzący?? bo jak tak to może się parownik jeszcze nie odpowietrzył... wtedy gaz będzie ci zamarzał i nie będzie silnik chodził. po spuszczeniu płynu i zalaniu nowego trzeba na benzynie rozgrzać silnik tak aby się duży obieg otworzył bo inaczej się parownik nie odpowietrzy. przynejmniej ja tak robie i jest wszystko ok.
nic się tak wzajemnie nie uzupełnia jak szlifierka kątowa i migomat...
...i sto koni w Borku goni...
FSO POLONEZ Your best discovery

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 23, 2008, 21:51:52 pm »

kubaqqq

• Gość
czyscilem parownik po awarji..

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 23, 2008, 22:00:20 pm »

Nikita

• Gość
Cytat: "sztywny13"
czy nie pracuje na dwóch paliwach

Cytat: "kubaqqq"
jestem poczatkujacy wiec moze powie mi ktos jak to sprawdzic?

w sumie najprostszy ale najbardziej czasochlonny sposob to patrzysz ile masz wachy na wskazniku i jezdzisz tylko na gazie jak sie zmniejszy ilosc wachy znaczy ze jedzie na podwojnym gazie

Cytat: "kubaqqq"
zauwazylem ze poldek wogole niema mocy na gazie i bardzo ciezko pracuje na wolnych obrotach. na benzynie jest ok.

moze membrana w parowniku zesztywniala ze starosci na jakiejs stacji instalujacej gaz ci powiedza czy nie jest za twarda bo takie objawy sa tez przy zesztywnialej membranie

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2008, 09:41:43 am »

Grzesiek

• Gość
Może to dosyć zimno napisze jak to temperatura lpg: :mrgreen:
-Sprawdź filterek gazu
-Przydało by się wyregulować LPG jeśli było tam coś dotykane!
-I czy na benzynie chodzi dobrze?

[ Dodano: 25 Lip 2008 09:43 ]
-A i zobacz czy ktoś dla kawału nie przykręcił ci śruby(zaworku) w butli u mnie tak zrobili i się 2 tygodnie męczyłem

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 25, 2008, 10:43:47 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Cytat: "Nikita"
w sumie najprostszy ale najbardziej czasochlonny sposob to patrzysz ile masz wachy na wskazniku i jezdzisz tylko na gazie jak sie zmniejszy ilosc wachy znaczy ze jedzie na podwojnym gazie

Gratuluje dobrego humoru ;)

Wystarczy wyciagnac kable z przekaznika otwierajacego cewki pod maska (lub bezposrednio z cewki!) i wtedy masz pewnosc ze pracuje tylko na benzynie. W druga strone - odlaczasz wtyczke od pompy paliwa - pod kolem zapasowym lub wyciagasz bezpieczniki od pompy (za schowkiem).
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>