Autor Wątek: Butla 45 L, wchodzi 16 L.  (Przeczytany 3257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Butla 45 L, wchodzi 16 L.
« dnia: Lipiec 23, 2008, 18:43:44 pm »

Kon.radek

• Gość
Jak w temacie. Polonez z 1999roku. Pierwsze moje auto z gazem, więc nie wiem zupełnie o co kaman. Sprzedający mówił, że wchodzi "około 20 litrów", ale dopiero gdy na stacji BP powiedziałem obsługującemu "czy wie może czemu tak jest", ten się odsunął na 2 metry od auta i powiedział żebym zmienił instalację natychmiast, bo "z czymś takim się jeszcze nie spotkał". Dziś natomiast znajomy powiedział, że to może być zawór albo że to skroplony gaz, bo butla ma już 8 lat za sobą. Właściwie mi to nie przeszkadza, dalekich tras nie robię, ale z drugiej strony, jeżeli to jakaś drobnostka ( choć nie jestem naiwny i w to wątpię), to lepiej naprawić.
Co o tym uważacie? Czy sytuacja jest poważna :roll:

Szukałem w FAQ, ale występuje czasowy brak dostępu. Proszę więc o odpowiedź tutaj.

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2008, 18:49:03 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
To jest butla "w kole" czy walcowa?

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2008, 19:00:25 pm »

Kon.radek

• Gość
Butla jest w kształcie koła, ale nie znajduje się pod podłogą - w bagażniku sobie leży.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2008, 19:54:45 pm »

sztywny13

• Gość
Wygląda na popsuty wielozawór. Należałoby wyjeździć lpg do końca, zdemontować wielozawór, a następnie dobrze mu się przyjrzeć. Może blokuje sie mechanizm.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2008, 21:12:44 pm »

Kon.radek

• Gość
Jaki wielozawór wybrać? Do wyboru na Alledrogo jest wiele różnych firmy Tomasello, w zależności od wysokości zbiornika i tego, czy jest to zbiornik wewnętrzny.
U mnie zbiornik jest na pace, a więc teoretycznie można uznać że wewnętrzny.. Ale dalej nie wiem jak mierzy się wysokość, tzn. czy jakoś w środku zbiornika, tam gdzie to ustrojstwo całe jest zamontowane, czy też raczej na obwodzie zmierzyć. Wie ktoś może?

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2008, 21:39:21 pm »

marcij

• Gość
A jestes pewny ze wielozawor wymaga wymiany ? Jesli butla jest juz stara , to moze warto kupic w komplecie ? Moze nawet oplaca Ci sie uzywki poszukac ?

A co do wymiarow , to najlepiej zwymiarowana butle masz na wyciagu ze swiadectwa homologacji , ktory musisz pokazywac przy kazdym przegladzie. Tam sa wszystkie dokladne dane butli.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2008, 23:15:08 pm »

Kon.radek

• Gość
Czyli że co? Wielozawór jest zawsze w komplecie z butlą? Bo akurat kończy się homologacja za rok.. Poza tym nie znam się na LPG, a nie chcę nic rozwalić, więc wolę wymienić na nowe, niż naprawiać używane, którego nie wiem jak naprawić. Jakoś się tego gazu boję :?

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2008, 23:18:07 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Podskocz do gaziarzy ile Ci za takie coś policzą i niech sprawdzą co to wogóle. Ja akurat do gazu też się jakoś nie tykam. Jak trochę dużo wyliczą to bierz od razu butlę i będziesz miał spokój na następne 10 lat. Takie jest moje zdanie. Zależy wszystko od kosztów.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 11, 2008, 13:14:07 pm »

Kon.radek

• Gość
Właśnie koszty znam - " maksymalnie 300zł ". A wiemy, że jak mówią maksymalnie, to znaczy, że tyle wezmą. Butla to koszt 500-600zł. Kurde, nie wiem :) Pojeździłbym jeszcze ten rok.. Tym bardziej jak mówicie, że to jakaś pierdoła, przeczyszczenie czy coś.. A jak pojadę do gazowni, to nagle okaże się, że wielozawór do wymiany + robocizna i się zrobi te 300zł.
Że też u mnie podjęcie zwykłej decyzji tyle trwa :oops:

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 11, 2008, 13:44:20 pm »

compile

• Gość
Spytaj ile wezmą za naprawę, najwyżej dasz im 20 zł za diagnozę i tyle.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 18, 2008, 12:23:22 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
wyrobiła się ośka pływaka- tego nie naprawisz. trzeba wymienić wielozawór- pisałem o tym. miałem identyczną sytuację. szukaj takiego jaki masz zamontowany. jeśli kończy się okres używalności butli to kupuj całą butle z wielozaworem. sam wielozawór, nowy około 200zł. mówię o lovato.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.