Autor Wątek: Nie równomiernie działające kierunkowskazy.  (Przeczytany 1951 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie równomiernie działające kierunkowskazy.
« dnia: Lipiec 23, 2008, 19:07:28 pm »

Kon.radek

• Gość
Jak w temacie. Gdy zatrzymuję się na światłach, albo po prostu zwalniam do minimalnej prędkości, wtedy przerywacze kierunkowskazów dostają szału, to znaczy przyspieszają niemiłosiernie, a na dodatek słabiej świecą. Gdy ruszam sytuacja wraca do normy, to znaczy równomiernie i radośnie sobie migają.
Jeżdżę ruskim motocyklem z prądnicą i w nim jest taki sam bajer, ale akurat w tym przypadku wiem z czego on wynika. W tej sytuacji natomiast nie wiem, czy to przerywacz, czy coś innego.

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2008, 19:15:52 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
opcja "szukaj" się kłania - było już ...  8)
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2008, 19:28:08 pm »

Kon.radek

• Gość
Znalazłem następujące odpowiedzi:

1. Mikroprocesor - nie wiem, bo i nie wiem gdzie tego szukać i jak sprawdzić. Chyba, że mowa o komputerze, to akurat już znam :D

2. Brak żarówki - odpada, są wszystkie.

3. Za mocne lub za słabe żarówki ( w skrócie: inne niż 21W ) - sprawdzę, ale wątpię :P

4. Masa na lampie - możliwe, ale Masa kojarzy mi się z członkiem gangu pruszkowskiego, więc cieszyłbym się, gdyby ktoś przybliżył temat - póki co rozumiem go jako " nie wszystkie kable masz czyste pod obudową, więc je przeczyść )  :)  :)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2008, 20:05:52 pm »

pluton_14

• Gość
Masa to taki kabelek od budy ( wewnętrzne okolice błotnika) do lampy (minusa żarówek) i on może być przyczyna.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 24, 2008, 01:55:27 am »

Marek

• Gość
Kon.radek to na pewno nie ma nic wspólnego z twoim przypadkiem ale jako ciekawostkę powiem ci że u mnie w mieście jest takie jedno skrzyżowanie na którym zawsze tak samo świrują mi kierunkowskazy jak u ciebie po zjechaniu ze skrzyżowania wszystko jest ok. Poza tym miejscem kierunki zawsze zachowują się jak trzeba. Ciekawa sprawa nie? :shock:

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 24, 2008, 21:32:20 pm »

Kon.radek

• Gość
Marek, dzwoń po Muldera i Scully czy jak im tam było :P Albo sprzedaj temat chłopcom z "UWAGA TVN" - oni lubią ogłupiać miliony Polaków takimi niesamowitymi  tematami :D
A tak poważnie, to.. Nie wiem co Ci doradzić.. Może nie przejeżdżaj przez to skrzyżowanie, da radę? :wink:

Stan na dzisiaj;
Żarówki są odpowiednie.
Mikroprocesor nie wiem, ale raczej nie, w końcu gdyby to było to, to przecież powinien zawsze szybciej migać, a nie tylko na wolnych obrotach.. Mylę się?
Najbardziej odpowiada mi opcja z masą, ale co w takim razie zrobić? Proszę o czytelną odpowiedź - nie znam się na tym zupełnie.
Gdy auto jest na luzie, albo gdy na biegu włączam sprzęgło przy skręcie, wtedy nagle zaczyna wariować. Dodanie gazu ( nawet na sprzęgle ) powoduje zniknięcie usterki - kierunki chodzą jak powinny.
Czy to o czymś świadczy?

EDYTA:
Dodam, że usterka pojawia się tak przy prawych jak i lewych kierunkowskazach. Po prostu każda strona szybciej miga.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 24, 2008, 22:17:18 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
a może regulator napięcia bądz diody prostownicze w alternatorze padły? swiatła i inne takie ci nie przygasają na wolnych obrotach?
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 24, 2008, 22:37:19 pm »

Piotrekk

• Gość
Mi np czasem świrują jak nacisnę pedał hamulca.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 24, 2008, 22:45:36 pm »

Marek

• Gość
Kon.radek nawet nie liczyłem na żadne porady po prostu przedstawiłem ciekawostkę. Osobiście myślę że w tym miejscu pod ulicą mogą być puszczone jakieś kable energetyczne i wytwarza sie wokół nich  pole magnetyczne które tak działa na przerywacz.