Autor Wątek: wyłaczniki drzwiowe załączają przekaźnik wiatraka chłodnicy  (Przeczytany 1437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

przemol1975

• Gość
Witam kolejny raz, wczoraj marudziłem o wywalający bezpiecznik wentylatora chłodnicy, dziś tematu cd. Okazało się, że powodem był padnięty przekaźnik wymieniłem, zagrało ale przy okazji wyszła inna bajka, otóż wentylatory załączają się tylko i wyłacznie przy otwartych któryś z przednich drzwi, po zamknięciu przerwany zostaje obwód.Przy niedziałąjącym wentylatorze nagrzewa się przekaźnik, nie wywala bezpiecznika ale myślę, że to kwestia czasu (bezpiecznik 30A)poprzednio, zanim mi jeszcze zaczeło wywalać ten bezpiecznik stry był totalnie stopiony, jakby ktoś go podgrzał, myślę, że ten stan z przegrzewającym się bezpiecznikiem trwał dłużej i po prostu w końcu nie wytrzymał przekaźnik. Zastanawia mnie co może być przyczyną tego stanu (jakieś przebicie?)i co mają do tego obwodu wyłaczniki drzwiowe, które są zabezpieczone przecież innym  bezpiecznikiem...Głupieję. ..drugie pytanie, może ktoś mi podesłać, choćby na priva schemat podłaczenia silników wentylatorów chłodnicy do czujników i dalej do centralki elektrycznej - w tej chwili działa a właściwie działał system oparty na włączniku podpiętym do kabla od jednego z silników i ręcznym wyzwalaniu wentylatora....W tej kwestii też prosze o porady.DZIĘKUJĘ!!!!

[ Dodano: 24 Lip 2008 15:21 ]
Jeszcze  jedno, bo może mieć to związek z tymi wyłacznikami drzwiowymi. Nie działa wyłączanie światła wewnątrz kabiny. Obojętnie na którym z dwóch ustawień przełącznika obie żarówki (nie mam na myśli tej osobnej okrągłej, tylko te wie rurkowe we wspólnej obudowie) świecą przez cały czas.Padniey wyłącznik czasowy? Nie przeszkadzało mi to dotąd, po prostu żarówki były wyjęte i nie było swiatła, ale może ma to jakis związek z powyższym problemem....

wyłaczniki drzwiowe załączają przekaźnik wiatraka chłodnicy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 28, 2008, 07:57:54 am »

przemol1975

• Gość
To auto jest totalnie popieprzone elektrycznie. Jest po waleniu w wprzód i nie mam zielonego  pojęcia co tam zostało pomieszane w trakcie naprawy. Na forum opisałem kiedyś problem załączania wiatraków, nie miałęm  pojęcia gdzie podłaczyć kable od wiatraków, bo nigdzie nie było  kostek. Problem został rozwiązany poprzez zamontowanie osobnego obwodu z ręcznym załączaniem i przekaźniekiem zasilanym bezpośrednio z aku. A wracając do tego czy to pozostałości po porzednim właścicielu to napewno,poza tymi wentylatorami nic nie grzebałem..... Cholera mnie bierze jak tam coś wywala. Stąd tyle moich postów, głównie w sekcji elektryka.....

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 28, 2008, 12:29:29 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
przemol1975, Zostawiłeś ten włącznik? Czy zrobiłeś to wg schematu co ja Ci podesłałem?
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 28, 2008, 20:10:09 pm »

przemol1975

• Gość
Haha, tak jest, tylko,że  zamiast dwóch wentylatorów podłączyłem przez jeden przekaźnik jeden wentylator. Pierwotnie miałem zamiar zrobić na dwa, ale tem drugi jakby walnięty był. Co prawda kręci się ale dużo wolniej niż jego kolega i wydaje przy tym jakieś grzechoczące dźwięki....myślę, że się sypie....Tak więc obwodzik działa sobie niezależnie od włączników w chłodnicy, a że mam już wyrobiony odruch zerkania na kontrolkę temp. więc nie ma problemu....Problem wyłączników też jakby poszedła w odstawkę w tym momencie, ale mimo wszystko zastanawia mnie co i jak....

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 30, 2008, 17:04:52 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Zrobiłeś to na oryginalnym przekaźniku czy wstawiłeś nowy? Możesz narysować jakiś schemat? Wychodzi na to że przekaźnik masz sterowany masą i do tego masa od wyłączników drzwiowych jest podpięta pod ten przekaźnik. Innego wyjścia nie ma.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)