Witam kolejny raz, wczoraj marudziłem o wywalający bezpiecznik wentylatora chłodnicy, dziś tematu cd. Okazało się, że powodem był padnięty przekaźnik wymieniłem, zagrało ale przy okazji wyszła inna bajka, otóż wentylatory załączają się tylko i wyłacznie przy otwartych któryś z przednich drzwi, po zamknięciu przerwany zostaje obwód.Przy niedziałąjącym wentylatorze nagrzewa się przekaźnik, nie wywala bezpiecznika ale myślę, że to kwestia czasu (bezpiecznik 30A)poprzednio, zanim mi jeszcze zaczeło wywalać ten bezpiecznik stry był totalnie stopiony, jakby ktoś go podgrzał, myślę, że ten stan z przegrzewającym się bezpiecznikiem trwał dłużej i po prostu w końcu nie wytrzymał przekaźnik. Zastanawia mnie co może być przyczyną tego stanu (jakieś przebicie?)i co mają do tego obwodu wyłaczniki drzwiowe, które są zabezpieczone przecież innym bezpiecznikiem...Głupieję. ..drugie pytanie, może ktoś mi podesłać, choćby na priva schemat podłaczenia silników wentylatorów chłodnicy do czujników i dalej do centralki elektrycznej - w tej chwili działa a właściwie działał system oparty na włączniku podpiętym do kabla od jednego z silników i ręcznym wyzwalaniu wentylatora....W tej kwestii też prosze o porady.DZIĘKUJĘ!!!!
[ Dodano: 24 Lip 2008 15:21 ]
Jeszcze jedno, bo może mieć to związek z tymi wyłacznikami drzwiowymi. Nie działa wyłączanie światła wewnątrz kabiny. Obojętnie na którym z dwóch ustawień przełącznika obie żarówki (nie mam na myśli tej osobnej okrągłej, tylko te wie rurkowe we wspólnej obudowie) świecą przez cały czas.Padniey wyłącznik czasowy? Nie przeszkadzało mi to dotąd, po prostu żarówki były wyjęte i nie było swiatła, ale może ma to jakis związek z powyższym problemem....