Autor Wątek: Prąd mi gdzieś ucieka/ świeci się kontrolka ładowania  (Przeczytany 7547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Prąd mi gdzieś ucieka/ świeci się kontrolka ładowania
« dnia: Lipiec 25, 2008, 19:41:19 pm »

miras404

• Gość
Miałem zły dzień i wsadziłem do mojego poldka 1.6 GLE 94r. odwrotnie akumulator. Próbowałem go podłączyć i zamieniłem bieguny. Zorientowałem sie o co chodzi kiedy nie mogłem założyć klem bo różnią się rozmiarem. Oczywiście nie odpalałem poldka na odwrotnie podlączonym akumulatorze i nie miałem wtedy kluczyka w stacyjce. Później jak juz podłączyłem prawidłowo akumulator i usiadłem za kierownicą to zauważyłem że pali się kontrolka ładowania akumulatora (normalnie nie powinna sie świecić). No trudno, przekręciłem kluczyk- kontrolka się nie pali (a powinna). Następnie przekręciłem dalej kluczyk i odpaliłem silnik i kontrolka się nie paliła (prawidłowo). Jezdził bez problemu. Na noc zostawiłem poldka bez kluczyka w stacyjce (kontrolka ładowania akumulatora się paliła). Rano akumulator zastałem rozładowany. Jestem tu nowy, prosze pomóżcie jeśli już to przerabialiście i wiecie co mogło się popsuć. Sam chciałbym to naprawić ale nie wiem jak to ugryźć. PS. Dość mam już zakladania klemy przed jazdą i ściągania po jeździe.

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2008, 13:06:05 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Przychodzi mi na pierwsze na myśl regulator napięcia. Ewentualnmie któraś dioda poszła, ale to raczej by się jeszcze świeciło przy zbyt wysokim ładowaniuu. Masz pewnie jeszcze regulator na błotniku. Nie wiem jak u Ciebie z elektryką żeby go obadać ;)

P.S. Pozdrawiam leszczyniaka - były gostyniak :P
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2008, 14:12:38 pm »

wito

• Gość
Wydaje mi sie ze regulator będzie ok, ale pewny na 100% nie jestem, raczej spalił sie mostek prostowniczy i daje zmiennym napięciem po akumulatorze. Wez przyłóż woltomierz ustawiony na napięcie zmienne do klem. jak będzie coś pokazywał to znaczy ze masz uszkodzony mostek na zwarcie, później przełącz na stałe sprawdź samo napięcie na aku później podłącz klemy zapal silnik. jeżeli napięcie na aku pozostanie bez zmian, to masz spalony mostek na przerwe albo alternator dostał zwarcie miedzy fazowe przez diody i uzwojenie się wypaliło.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 28, 2008, 07:25:29 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
wito, w sumie z tym regulatorem to masz rację. Chociaż wydaje mi się, że jak pójdzie mostek to Ci za regulatorem pół sinusoidy zostaje. Schemat regulatora do Poldka mam niestety na chwilowo niedziałającym laptopie :P

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 28, 2008, 14:21:17 pm »

Offline Adim

• Sympatyk
    • Mazda 626 GE 1.8 1994
Ja miałem to samo w wujka GLE (jakis miesiąc temu)i wtedy poszły wszystkie 3 diody w altku a regulator pozostał nie tknięty. Upaliło te druciki ci idą od diód.
Moje auta: FSO Polonez 1.5 SLE 1989, FSO Polonez Caro 1.6 GLE 1995, FSO Polonez Caro Plus 1.4 MPi 1997,  FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 2001 :)
Aktualnie: Mazda 626 GE 1.8 1994

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2008, 14:25:55 pm »

WKLIW

• Gość
raz przez nieuwage zrobiłem to samo na  ułamek sek zamieniłem klemy i było po diodach

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2008, 16:59:37 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
teraz moje kłopoty z ładowaniem się wyjaśniły, moja żona też na chwilę podłączyła odwrotnie akumulator. upaliły się te grube połączenia dwóch diod prostowniczych co osadzone są w obudowie oraz jedna dioda wzbudzenia. tylko dlaczego po tym zdarzeniu alternator ładował ponad 15V?
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 29, 2008, 14:46:06 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Cytat: "wrb"
tylko dlaczego po tym zdarzeniu alternator ładował ponad 15V?

Nie ładował prądem stałym, a miernik dla prądu stałego tyle pokazywał.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 29, 2008, 15:39:48 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
mam taka sama sytuacje w maluchu... teraz juz wiem co naprawic :)
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 02, 2008, 18:13:18 pm »

miras404

• Gość
Postanowiłem wykręcić alternator i sprawdzić diody. Aczkolwiek nie jest to takie łatwe (nie moge odkręcić dolnej śruby mocującej alternator) ale mam nadzieje że mi sie uda :)

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 02, 2008, 22:08:00 pm »

Kidian

• Gość
Tylko pamientaj,  ze jak odrócisz polaryzację diót to nie bendom śfieciły!!

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 02, 2008, 22:52:40 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Cytat: "Kidian"

Powiem jedno : żal i ból...
Pozwól, że napiszę to poprawnie :
"Tylko pamiętaj, że jak odwrócisz polaryzację diód to nie będą świeciły!" - zdanie nie pasuje znaczeniem do tematu, ale dodaje mu trochę humoru...

Po pierwsze nie wiesz o jakich diodach mowa, po drugie nie umiesz pisać. To nie są diody LED, tylko prostownicze, a one nie świecą... żal, żal, żal, żal... etc.  :|
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 02, 2008, 22:55:03 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
Cytat: "Multec"
Cytat: "Kidian"

Powiem jedno : żal i ból...

BUAHAHAHAHAHA przepraszam niemoglem  z brechtu :lol:
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 02, 2008, 23:48:13 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
czy mógłby ktoś sprawdzić ip Kidiana, bo mam nieodparte wrażenie, że to cycu robi sobie jaja.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 03, 2008, 08:54:20 am »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Może kiedyś z tego wyrośnie.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 16, 2008, 00:03:21 am »

miras404

• Gość
Dziękuje wszystkim za pomoc! Już sobie sam poradziłem z tym problemem. Otóż uszkodzona była jedna z diód w alternatorze (dodatnia). Przy naprawie kierowałem się wskazówkami z książki "Budowa naprawa eksploatacja fso polonez" - Edward Morawski. Choć w książce pisało ,że  jest to dioda nie wymienialna pojedyńczo, mi sie ją bez problemu udało wymienić. Akurat miałem taką w swoim warsztacie, ale pewnie idzie je kupić. Starą należało wypukać np. młotkiem i śrubką i wklepać w jej miejsce nową. Uczulam na zwracanie dużej ostrożności przy rozkladaniu alternatora i zwracaniu uwagi gdzie co jest żeby przy składaniu sie nie pogubić. Na zdjęciu szczegóły z operacji:

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 23, 2008, 20:47:48 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Mam chyba problem z ładowaniem w swoim poldzie. Problem jest takiej natury, że nie zawsze zaświeca się mi kontrolka ładowania po przekręceniu kluczyka. NO i w czsei jazdy raz ładowanie jest, raz nie ma. Oczywiście nie ujawnia się to paleniem kontrolki, lecz przygasającymi światłami i podświetleniem zegarów. Od czasu do czasu pada aku, więc świadczy to o braku ładowania chyba. Co byście polecali sprawdzić?

Pacjent to caro plus, alternator / szczotki ze zintegrowanym regulatorem.

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 24, 2008, 15:08:06 pm »

wito

• Gość
sprawdź obwód wzbudzania, wygląda ze coś się poluzowało, przeczyść klemy i zabezpiecz. u mnie nie było ładowania przez z zaśniedziałe klemy. no i oczywiście spraw napięcie na klemach teoretycznie 14,4 wolta praktycznie 13,9 wyłącz wszystkie odbiorniki przy pomiarze:)

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 25, 2008, 16:21:54 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
Ja tez miałem problem z ładowaniem. Zaczeło sie od zaświecenia kontrolki w zestawie wskaźników. Problem usunąłem zmieniajac alternator i wkladajac do niego nowe szczotki. Założyłem też nowy pasek klinowy.

Po przejechaniu ok. 1200km sprawdziłem ładowanie i wyszło, że na odpalonym aucie bez żadnych odbiorników : 14,0V-14,2V

Natomiast z załączonymi odbiornikami wychodzi 13,0V

Martwie sie, że to troche mało. Czy nadal mam problem z ładowaniem ?

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 27, 2008, 13:09:47 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Piotrek#1923, to może być też kwestia miernika, jak pokazuje. Ja miałem jeden taki tani to pokazywał z duuuuużym błędem.