Autor Wątek: Niedzialający prędkościomierz  (Przeczytany 4216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Niedzialający prędkościomierz
« dnia: Sierpień 05, 2008, 15:16:24 pm »

wojtis_1990

• Gość
Jechalem sobie spokojnie 70 km/h i wskazówka prędkościomierza zaczęla wariować. Zatrzymala się przy 65 km/h i spadla do zera. Nie wiem teraz jak to naprawić bo wogóle nie wiem ile jadę ?
Ma ktoś jakiś pomysl ?

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2008, 15:29:43 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
spadla/zerwałą sie  linka predkosciomierza -rozbierz szafe to zobaczysz
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2008, 20:38:47 pm »

Meyron

• Gość
A jak już wymienisz linkę i dalej prędkościomierz nie będzie działał to znaczy,że do wymiany 'ślimak' a to kosztowna sprawa. :P (Jak już zapewne zdążyłeś się zorientować Twój temat nie podpada pod 'Elektryke') :P

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 05, 2008, 22:02:14 pm »

Offline Seba OBR

• Sympatyk
    • Polonez Caro (L-205) 1.8 16V
    • OBR Garages
wojtis_1990, jak już kupisz linke to upewnij się że masz ją dobrze wsadzoną w skrzyni. najlepiej dla pewności przejechać się bez licznika żeby widzieć czy linka się kręci. jeśli nie to ślimak, a tu życzymy powodzenia. jeśli się kręci to dobrze wciś w licznik i nie ruszaj bo te plastiki lubią pękać :)

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 10, 2009, 22:10:15 pm »

przemek1987

• Gość
witam ! Odnowie temat

Jechałem ok 90 km/h i wskazowka predkosciomierza spadla do 0. Rozkręciłem gorny daszek, wyciagnalem licznik i linka jest dobrze przymocowana do zegara, zciagnalem liczniki i w czasie jazdy linka sie nie kreci. Co to może być ? Jak sprawdzić czy gdzies poszla linka, jak ją wyciagnąć i gdzie jest 2 gi koniec linki. Prosze o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 10, 2009, 22:11:32 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
drugi koniec linki masz przy skrzyni biegów
Powered by Lpg.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 10, 2009, 22:12:25 pm »

Offline Speed024

• Sympatyk
    • Caro ( - ) 1995r. 2.1 TD / Honda Prelude V 2.2 VTi (4WS) 1996r.
    • Moto Porady
Ślimak do wymiany.
Zapraszam po porady!

http://www.motoporady.pl/

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 10, 2009, 22:38:21 pm »

przemek1987

• Gość
wiec raczej sam tego nie naprawie ;/

Bedzie pasowal ten slimak ? i czy to napewno wina tego slimaka ?
link

Wiecie jak wyciagnac linke ? potrzeba do tego kanalu ? ciezko dostac sie do tego miejsca w skrzyni ? moze gdzies w srodku w pancezu sie przetarła i walnela ? dodam, ze wkazowka licznika skakala na pare mm przy wzroscie predkosci.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 11, 2009, 07:24:56 am »

Buszek

• Gość
Linke można wyciągać siedziąc w kabinie i nawet nie brudząc rąk, odpinasz / odkręcasz linkę od licznika i poprostu ją wyciągasz(linkę nie pancerz) .

A co do wymiany całej linki z pancerzem to wystarczy jakiś chodnik a z kanałem będziesz miał lajcik , linka mocowana jest do skrzyni z lewej strony , mniej więcej pod fotelem kierowcy , napewno zobaczysz .

Przerabiałem ostatnio podobną sytułację ,u mnie poprostu urwał się łepek tej linki.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 11, 2009, 10:58:34 am »

marcij

• Gość
Najpierw sprawdz linke , a dopiero pozniej zabieraj sie za slimak. Z nimi trzeba uwazac , bo maja rozne przelozenia w zaleznosci od przelozenia mostu.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 11, 2009, 13:55:14 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
W dodatku oznaczenia są raczej trudno odczytywalne, a samego reduktora/ślimaka bez opuszczenia skrzyni się nie wyjmie - niestety przetestowałem ów fakt...
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 12, 2009, 21:15:15 pm »

przemek1987

• Gość
Problem rozwiazany
Linka poszła w okolicach slimaka, kupilem nowa linke z pancerzem za 20 zł. Robota prosta ale warto skorzystac z kanału ułatwia dojscie do slimaka. Warto zrobic samemu, mechanik zapewne wymienil by linke i slimak zeby wiecej skasowac wiec pieniazki w kieszeni ;] Pozdrawiam i dzieki za pomoc

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 13, 2009, 23:06:48 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

a samego reduktora/ślimaka bez opuszczenia skrzyni się nie wyjmie - niestety przetestowałem ów fakt...

Bredzisz.
Wyjmowałem ślimak jak linka złamała się w jego wnętrzu a właściwie to nie sama linka tylko ten plastikowy "końcówkolinkopodobny" cycek wychodzący z czujnika prędkości w Abimexie. Normalnie chodzi. da sie, cieżko jest (ale dobry klucz i pójdzie) ale da się. Słabo się starałeś ;)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 14, 2009, 00:56:28 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
U mnie nie chciał  - opierał się o blachę tunelu i sporo mu jeszcze brakowało do wysunięcia,.. (Na pewno mówimy o tym samym?)
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 14, 2009, 02:54:12 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Bo faktycznie się nie da się bo się opiera o tunel się ale wystarczy odkręcić śruby podpory skrzyni i skrzynia wtedy będąc swobodniejszą może ustąpić troszkę miejsca odchylając się na bok się i napędzik-ślimaczek wyskakuje...
Właściwie to chciałem ponarzekać na twórców stu rodzajów tych napędów na złość użytkownikom ale późno już jest i nie będę nudził bo pewnie i tak nikogo to nie interesuje...................
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 14, 2009, 19:43:17 pm »

przemek1987

• Gość
u mnie bylo malo miejsca, raczej watpliwe ze bym go wyciagnął. Ale skoro kolega mowi ze mu sie udalo to trzeba uwierzyc ;]

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 15, 2009, 01:52:31 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

U mnie nie chciał - opierał się o blachę tunelu i sporo mu jeszcze brakowało do wysunięcia,.. (Na pewno mówimy o tym samym?)

Dokładnie tak jak mówi kolega DF.
Luzujesz podporę skrzyni, ta się ugina tylną częścią (przegub, wał itd) i da się wyjąć.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 15, 2009, 21:53:37 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
a mam takie pytanie, mam licznik od szerokiego caro a ja mam przejsciowke (no przerobiona na caro). CZy nie bedzie mnie to oszukiwało? te slimaki czy cos sie nie roznia?
jakos tez nie dziala mi predkosciomierz...

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 15, 2009, 22:35:34 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Cytat: "FaZi_Fr"
a mam takie pytanie, mam licznik od szerokiego caro a ja mam przejsciowke (no przerobiona na caro). CZy nie bedzie mnie to oszukiwało? te slimaki czy cos sie nie roznia?
jakos tez nie dziala mi predkosciomierz...

Różnią się ilością zębów w zależności od mostu.

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 16, 2009, 21:48:49 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
a to bedzie o duzo kantowało? Mniej wiecej ile?