Autor Wątek: Zapłon  (Przeczytany 1418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zapłon
« dnia: Sierpień 05, 2008, 20:04:14 pm »

Grzesiek

• Gość
Witam dziś miałem większy kłopot wczoraj ściągnąłem aparat i stary kol ssacy tz .kwadraciak dziś wsadziłem okrąglak i dobra trzeba zapłon ustawić bo auto potoczyło się na biegu kawałek noto myślę ze go nastawię. I biorę się do roboty,wkładam palec do 1 cylindra kręcę wałem aż poczuje sprężanie i ok dobra mam gmp kieruje palec na 1 cylinder odpalam strzela z gaźnika opóźniam na max dalej strzela wyprzedzam to ogniem mi wali noto myślę ustawie jeszcze raz tylko kierując palec niżej niż na 1 cyl i w kącu po tej mieszaninie opóźniałem palcem aż wreście odpali i będzie można normalnie regulować aparatem i trafiłem choć dalej tak średnio ten zapłon chodzi inaczej odpala co to może być bo jakoś obroty tak szybko nie idą jak wcześniej choć jest bardziej zrywny czulszy to może być wina kol bo sie zmienia charakterystyka momentu ale dlaczego strzelał mi podczas ustawiania??

[ Dodano: 05 Sie 2008 20:05 ]
I tak przy okazji jak poznać na aparacie ze jest na 1 cylindrze czy to sie patrzy na kopułkę czy na to ze jest wykierowany w stronę 1szego?

Zapłon
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2008, 20:39:18 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
przed wyjęciem aparatu ustawia się wał korbowy tak aby palec aparatu wskazywał l cylinder. zaznaczasz pozycję palca na aparacie i pozycję aparatu względem podstawy. nawet jeśli przekręcisz wałem to i tak nie ma problemu. ustawiasz wszystko na znaki i odpala od pierwszego kopa- później wymaga jedynie drobnej korekty.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

Zapłon
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2008, 20:54:04 pm »

Grzesiek

• Gość
A jeśli już jest rozregulowany to co robić??Tylko prosił bym dokładnie to opisać bo czasami ciężko łapie

Zapłon
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 14, 2008, 21:14:33 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
kolejny raz co by sie nie powtarzać:
L I N K
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

Zapłon
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 14, 2008, 21:22:04 pm »

Grzesiek

• Gość
Jóź nie potrzebne ale się przyda ja robiłem to jak strzelał mi to o klik do tyłu a  jak wali z wydechu klik do przodu i ustawiłem później idealnie ale thx :)