Autor Wątek: spadki napięcia po właczeniu wentylatora chlodnicy (słabnie)  (Przeczytany 2544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

spadki napięcia po właczeniu wentylatora chlodnicy (słabnie)
« dnia: Sierpień 05, 2008, 22:19:14 pm »

yurecek

• Gość
Witam wszystkich mam taki problem od jakiegos czasu zaobserwowalem ze zaswieca sie kontrolka ladowania alternatora po czym wymienilem alternator na nowy i dalej nic. poźniej wymienialem chlodnice i zaopbvserwowalem ze wiatrak wlacza sie jakos dziwnie. slychac jak przekaźnik wlacza go raz i szybko (od razu) wylacza po czym wlacza znow ale wracajac do tematu prosze powiedzcie mi o co chodzi ze jak slysze jak wlaczaja sie jakies przekaźniki wlacza wentylator i wtedy auto mi slabnie swiatla przygasaja. auto ma LPG silnik GLi. czy sa jakies przekaźniki ktore odpowiadaja za prace silnika i moc, czy moze byc tak ze brakuje masy ze gdzies ona "ginie" a co wiecej co z tymi przekaźnikami od wentylatorów. POLONEZ ATU PLUS 1.6GLi 1997r. prosze o pilna odpowiedź.

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 06, 2008, 17:00:25 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Słabnie, tzn. w sensie, że brakuje mu mocy podczas jazdy, czy po prostu spadają obroty silnika?

Może to być przekaźnik, albo wyłącznik przy chłodnicy. Przez uszkodzony przekaźnik może np. pobierać dużo więcej prądu, przez co mocno obciążony zostaje alternator i stąd wrażenie spadku mocy. Musiałbyś sprawdzić np. opór na zamkniętym przekaźniku, może już mieć styki przypalone.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2008, 14:12:50 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
u mnie zawsze swiatla przygasaly jak sie wiatraki wlaczaly, to norma, ale zauwaz ze to jest takie momentalne i zaraz swiatla swieca tak samo mocno jak przed wlaczeniem wiatraka, po prostu takie migniecie i tyle. a co do czestego wlaczania i wylaczania sie wiatraka u ciebie to polecam wymienic termowylacznik w chlodnicy

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 12, 2008, 17:08:41 pm »

yurecek

• Gość
auto robiło sie słabsze wszystko sie nałozyło po trochu juz mam nadzieje ze zrobione czujnik rzeczywiście robił co chciał i załaczał kiedy chciał. do tego doszła zaśniedziała masa przy alternatorze teraz zrobiłem reset sterownika silnika i jest dobrze mam nadzieje ze na długo dzieki pozdrawiam