Autor Wątek: alternator  (Przeczytany 1880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

alternator
« dnia: Sierpień 11, 2008, 18:30:31 pm »

szczepan

• Gość
Chciałem spytać jak długo może pracować alternator bez naprawy?
Pytam dlatego, że aktualnie wymieniam paski klinowe z paskiem rozrządu włącznie, i kręci mnie wymiana szczotek i może łożysk alternatora. przejechałem już 120tyś km i alternator pracuje bez zastrzerzen, dlatego nie chcialbym w nim grzebać, ale gdyby niedługo mialby się zepsuć?....... stąd mój dylemat

alternator
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 11, 2008, 19:52:19 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
no wiesz, nikt nie jest wróżką zeby ci odpowiedziec na takie pytanie

alternator
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 11, 2008, 20:28:35 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
To jak masz zdjęty pasek z alternators ,pokręć sobie kolem pasowym kilka razy w obie strony ale tak ,żeby siłą bezwładności się kręcił i słuchaj czy wydobywają się jakeś niepokojące dzwięki oznaczające np.że niema już smaru w łożyskach to będzie taki suchy szum, jakieś zgrzyty no to łożyska do wymiany.Ale jak chodzi pięknie to zostaw.

alternator
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2008, 21:57:04 pm »

szczepan

• Gość
No dobra , obejrzałem tylko szczotki jest ich jeszcze ok 10mm na komutatorze wgłębienie  jakieś 0.3mm. Lożysk pomimo "suchego szumu" nie wymieniłem. Myśle że 15tyś czyli rok jeszcze pośmiga.
Dzięki.

alternator
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2008, 22:27:26 pm »

Offline xprot

• Sympatyk
    • borocaro+ gsi
moj padl na 135k. konkretnie- diody na mostku prostowniczym.

alternator
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2008, 22:57:19 pm »

Grzesiek

• Gość
A mi dzisiaj po 60kk padł ten walec napędowy alternatora czy jak to się zwie odpalam reguluję na lpg nagle pasek zaczął latać na boki i wyskoczył obok głowy połówka tego walca :mrgreen:

Re: alternator
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2008, 12:29:40 pm »

glus

• Gość
Czy przy wymianie regulatora napięcia (rover) trzeba wyjąć alternator, czy czy tak jak w normalnym poldku da się wyjąć regulator bez wyjmowania altka (kupa roboty z wyjmowaniem...)

alternator
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 02, 2008, 19:42:10 pm »

Logan

• Gość
ja mam sprawny jak chcesz alternator do 1.4 rovera  :wink: