Autor Wątek: ustawienie zapłonu, help  (Przeczytany 6486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ustawienie zapłonu, help
« dnia: Sierpień 29, 2008, 18:13:55 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
    • http://marekd.chrobry.pl
Wsadzilem dzis plusowego 1.6 ohv, przegaźnikowany do 125p. Za ktoryms razem, po kilku strzałach w dolot, odpalił, ale bardzo nierowno, jakos na 2 gary chyba. Zaplon jest ustawiony byle jak, no ale poszlo, na poczatku, a potem przestalo wcale, tak, ze juz nie wiem ktora kombinacja kabli na kopułce to byla ta wlasciwa, a jest ich 4 jak wiadomo. Zatem, moje pytanie brzmi tak. Jak wiadomo jest tam czujnik polozenia walu w opcji na wtrysk, a na kole lekko zebatyum jest takie cos wiadomo co ( nie wiem jak to nazwac). Zatem Moje pytanie do znawcow, jak ma sie pozycja walu w ktorej to miejsce na kole spotyka sie z czujnikiem, do pozycji tlokow ? Ta informacja bylabymi niezmiernie pomocna w ustawianiu zaplonu tak, aby odpalilo cokolwiek.

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 29, 2008, 19:15:09 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
Gaznik gaznik. Czujnik owszem, ale chodzi o samą pozycje tego bolca na kole pasowym jako informacja o pozycji wału korbowego, tylko o to chodzi. Ustawianie gmp rozumiem wykrecic swiece , wsadzic jakis patyk i patrzyć kiedy tlok wypchnie patyk ? W ogole jak krece aparatem zaplonowym, tak ze zapinka kopulki dotykac zaczyna przewodu od chlodzenia to slysze przekaznik w parowniku - czemu ?:D

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 29, 2008, 19:46:34 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Cytat: "bisz"
Gaznik gaznik. Czujnik owszem, ale chodzi o samą pozycje tego bolca na kole pasowym jako informacja o pozycji wału korbowego, tylko o to chodzi. Ustawianie gmp rozumiem wykrecic swiece , wsadzic jakis patyk i patrzyć kiedy tlok wypchnie patyk ? W ogole jak krece aparatem zaplonowym, tak ze zapinka kopulki dotykac zaczyna przewodu od chlodzenia to slysze przekaznik w parowniku - czemu ?:D

Tak, wsadzasz śrubokręt/drut/patyk whatever byleby nie porysować tłoka w otwór po pierwszej świecy, jak będzie na samej górze zakręcasz świece i ustawiasz aparat w pozycji zaplonu na I cylindrze (obojętnie który bolec masz na kopułce - będzie to cylinder nr 1. potem wpinasz kolejno (wskazowki zegara) kable z 3,4,2 cylindra.
Nie widze zaleznosci przewodu gumowego od ogrzewania parownika do zapinki (masy) aparatu.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 29, 2008, 20:16:35 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
Cytat: "jimo#1921"
jak będzie na samej górze

oczywiście tylko w suwie spręzania
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2008, 02:13:45 am »

Offline bisz

• Sympatyk
czyli 50% szansy, dobre i to, wrocilem z popijawy, licze ze jutro zagada na 4 gary :)

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2008, 07:11:07 am »

Offline Daro

• Sympatyk
Cytat: "bisz"
czyli 50% szansy,

100%
wystarczy wepchnąc palec w otwór po swiecy podczas krecenia i poczujesz sprężanie
ewentualnie zdjąc pokrywę klawiatury i na 4 mają sie mijać dźwigienki

a co do ustawianaia zapłonu z klasycznym aparatem kolejny raz:
L I N K
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2008, 13:04:37 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
zrobilem srubokretem gmp, wariant 50%. I akurat trafilismy. Przestawilem na wielowypuście troche aparat zapłonowy i zajarał. Na poczatku dosc nierowno. ale wyeliminowalem potem kilka przyczyn lewego powietrza, dokrecilem co sie da i przyjarał jak trzeba, i jezdzi jak trzeba :D Dolaczylem do grona ludzi co maja 125p z 1.6 :)

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 27, 2009, 19:51:48 pm »

mariusz_u

• Gość
Ja dziś przećwiczyłem temat na własnej skórze, tzn. na własnym polonezie. Po wymianie silnika napotkałem ostatni problem - ponowne ustawienie zapłonu. W żaden sposób nie mogłem odpalić. Chechłałem i chechłełem i nic. Koło ustawiłem na znaczniku, palec aparatu na kabel WN pierwszego cylindra, wszystkie czynności powtarzane z 1000 razy, przekleństw co nie miara i nic. W końcu za radą pozamieniałem kable WN 1 z 4 i 2 z 3 i szok auto zagadało od razu. Potem tylko drobna korekta za pomocą ucha i poldek znowu hula !!! :lol:  :lol:  :lol:

Nadmienię, że wymieniałem silnik 1,6 GLE na 1,6 monowtrysk, ale pozostawiając gaźnik ze względu na instalkę LPG. Silnik niby ten sam, były tylko zaślepki  w miejscu pompki paliwa i aparatu zapłonowego. Niby ten sam, ale wiadomo jak to bywa z FSO... Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę podać na co od razu zwrócić uwagę, żebyu dwa razy tego samego nie rozkręcać. :roll:

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 27, 2009, 20:21:18 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Po co przekładać kable skoro wystarczy przekręcić palec dokładnie o 180 stopni i już działa? A przestawienie palca jest dziecinnie proste - wystarczy odkręcić nakrętkę mocującą aparat i nieco go unieść - w pewnym momencie palcem można bez oporów pokręcać - no i myk!

Notabene na przełożonych odwrotnie kablach wcale nie działa tak dobrze jak na znajdujących się w pozycji nominalnej...
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 27, 2009, 20:29:28 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
PRZEWODY ! KOLEGO PRZEWODY ! Nie kable :) (różnica między kablem i przewodem jest tak jak miedzy piciem w szczawnicy i szczaniem w piwnicy).

Łatwiej IMHO jest przełożyć przewody niż zdjąć kopułkę i miszać palcem.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 27, 2009, 20:44:57 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Kabel elektryczny - rodzaj przewodu elektrycznego izolowanego, jedno- lub wielożyłowego, otoczonego wspólną powłoką. Chroni ona przed przedostaniem się wilgoci lub innych substancji szkodliwie działających na izolację, uszkodzeniami mechanicznymi oraz porażeniem prądem elektrycznym.

Proszę.

A co do przekładania to silnik na przełożonych gorzej działa.

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 30, 2009, 22:10:50 pm »

mariusz_u

• Gość
Cytat: "Grzech#1938"
Kabel elektryczny - rodzaj przewodu elektrycznego izolowanego, jedno- lub wielożyłowego, otoczonego wspólną powłoką. Chroni ona przed przedostaniem się wilgoci lub innych substancji szkodliwie działających na izolację, uszkodzeniami mechanicznymi oraz porażeniem prądem elektrycznym.

Myślę, że przełożenie kabli na kopułce trwa o wiele krócej niż poluzowanie nakrętki, unoszenie aparatu i przekręcanie palca, a potem przykręcanie nakrętki. :lol:

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 30, 2009, 22:23:43 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "Grzech1938"
A co do przekładania to silnik na przełożonych gorzej działa.

Doczytałeś? Dodatkowo jak są przełożone nie można normalnie wyregulować zapłonu... W ogóle co to za uzasadnienie, że jest łatwiej - na tej zasadzie to silnik wycieraczek poprzedni właściciel mojego auta skręcił na wkręty do gipsu bo tak szybciej i łatwiej.

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 01, 2009, 20:26:06 pm »

mariusz_u

• Gość
Cytat: "Grzech#1938"

Doczytałeś? Dodatkowo jak są przełożone nie można normalnie wyregulować zapłonu...

A niby dlaczego się nie da? I niby dlaczego na przełożonych kablach ma chodzić gorzej? Możesz to uzasadnić?
Widziałem w reklamie sieci komórkowej takiego co to mówił, że "tak to się nie da". :mrgreen: Po przełożeniu kabli normalnie poluzowujesz i kręcisz kopułką w lewo/w prawo aż ucho powie ci, że zapłon w danym położeniu jest najlepszy. :wink:
Przecież to jeden ptak czy obrócisz palec, czy przełożysz kable. Poldek lata jak szalony, a o to przecież chodzi więc nic nie ruszam.

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 01, 2009, 21:28:28 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
To, że działa gorzej wiem z doświadczenia. Nie wiem czemu tak jest ale nie raz stwierdziłem, że jak kable są przełożone to auto nie działa tak dobrze jak przy założonych na miejscach przewidzianych przez fabrykę Mnie się też to zawsze wydawało wbrew logice, ale już tyle razy to przetestowałem, że się przyzwyczaiłem. :)

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 02, 2009, 23:48:26 pm »

mariusz_u

• Gość
Jak dla mnie to bez znaczenia. Skoro tłok znajduje się w górnym martwym położeniu w fazie sprężania, to powinien dostać iskrę więc zakładam kabel tego cylindra na kopułkę w miejsce gdzie właśnie jest podawana iskra, a resztę według kolejności zapłonów, potem drobna regulacja kopułka do najlepszego położenia i nie ma siły żeby było źle. Nie mogę podzielić twoich spostrzeżeń gdyż mój poldek po przełożeniu kabli chodzi jak najbardziej poprawnie. :twisted:

ustawienie zapłonu, help
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 02, 2009, 23:58:14 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
A mój zaczął poprawnie chodzić dopiero jak znalazłem starą kopułkę, na której były jeszcze numerki i przełożyłem kabelki na przewidziane miejsca. Mało tego - dokładnie taką samą historię miałem z Fiatem 125p kombi, który wrócił od mechanika z przełożonymi i nie chciał poprawnie chodzić dopóki nie przestawiłem palca i nie przełożyłem ich z powrotem. A czemu to mnie proszę nie pytać. :D