Autor Wątek: Podwójne światła STOP - seryjne ;)  (Przeczytany 4006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Podwójne światła STOP - seryjne ;)
« dnia: Październik 22, 2008, 20:12:55 pm »

mariusz_u

• Gość
Poniżej przedstawiam sposób na zyskanie dodatkowych świateł STOP z wykorzystaniem świateł przeciwmgielnych:

A taki jest efekt po wciśnięciu pedału hamulca - prawdziwa elektrownia  :twisted:

Nie zwracajcie uwagi na kulturę techniczną wykonania...

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 22, 2008, 20:27:19 pm »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
mariusz_u, pomysl znany i lubiany :)
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 22, 2008, 20:34:09 pm »

Barnii

• Gość
Jak nie wyjąłeś odbłyśnika z świateł przeciwmgielnych to na pierwszej kontroli masz po dowodzie. Światło przeciwmgielne świeci mocniej niż normalny stop i odrazu sie kapną ze coś tam jest nie tak :) Jeździłem też tak, po 2 tyg musiałem to zepsuć podczas kontroli drogowej bo miałbym po dowodzie.

Później zrobiłem sobie inaczej...
W oryginalne światło stop wlutowałem żarówkę 2włuknową i podłączyłem tam pozycje i światło przeciwmgielne. A zamiast światła przeciwmgielnego miałem stop. Tym sposobem
coś takiego "Pozycja/Przeciwmgielne | Pozycja | Stop"
O coś takiego już sie nie czepiali, jednak po jakimś czasie stwierdziłem że trzeba coś z tym zrobić bo ten stop na przeciwmgielnych strasznie oślepiał w nocy.

Wiec powstało kolejne Home made :P
Teraz mam:

Pozycja/Stop | Pozycja/Stop | Przeciwmgielne

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 22, 2008, 20:35:47 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Mi się to zawsze podobało, szczególnie pozycja na wszystkich 3, ale w Kombi już się nie namodzi ;)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 22, 2008, 20:57:24 pm »

mariusz_u

• Gość
Cytat: "Barnii"
Jak nie wyjąłeś odbłyśnika z świateł przeciwmgielnych to na pierwszej kontroli masz po dowodzie. Światło przeciwmgielne świeci mocniej niż normalny stop i odrazu sie kapną ze coś tam jest nie tak :)

Zaryzykuję, bo mi się podoba czerwona poświata za tyłkiem  :twisted:  - nikt nie powie, że nie zauważył  :wink:  A w razie gdy przepali się żarówka stopu zawsze świeci przeciwmgielne w czasie hamowania i nikt w d...ę nie wjedzie.  :lol:

Modyfikację jestem w stanie usunąć na miejscu w ciągu sekundy więc nie ma powodu zatrzymywać dowodu. Jak zauważyłeś kabelek łączący ścieżki na płytce jest tylko wetknięty (żadnego lutowania) i wystarczy go wyciągnąć jednym ruchem ręki. Poza tym już 2 przeglądy techniczne przechodziłem z tą innowacją. :P

Jeżeli wyjąłbym odbłyśnik z przeciwmgielnego, to dopiero byłaby podstawa do zatrzymania dowodu przy pierwszej kontroli.  :D

Nawiasem mówiąc, gdzie jest określone natężenie z jaką powinien świecić STOP? Pewnie gdzieś jest, ale jak kontrola drogowa zmierzy jego siłę ?

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 22, 2008, 21:52:37 pm »

marcij

• Gość
Tak czy inaczej oslepia i mile dla jadacych za nami mysle ze nie jest. A ze sie na przegladzie nie czepiali , to dziwne. Mnie sie czepili jak mialem zmostkowane przeciwmgielne przednie z dlugimi. Teraz zrobilem sobie na przelaczniku i jest git.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 23, 2008, 11:57:46 am »

Offline polmo

• Sympatyk
Cytat: "marcij"
Tak czy inaczej oslepia i mile dla jadacych za nami mysle ze nie jest
kolega ma to gdzieś bo
Cytat: "mariusz_u"
Zaryzykuję, bo mi się podoba czerwona poświata za tyłkiem
Cytat: "mariusz_u"
A w razie gdy przepali się żarówka stopu zawsze świeci przeciwmgielne w czasie hamowania i nikt w d...ę nie wjedzie.

Lepiej sobie kup 3 dodatkowe światło stopu to znacznie zwiększa bezpieczeństwo.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 23, 2008, 12:20:07 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Cytat: "polmo#1913"
Lepiej sobie kup 3 dodatkowe światło stopu to znacznie zwiększa bezpieczeństwo.

A za to to też można stracić dowód  :?  Lampa musi być tak skonstruowana, żeby się nic nie odbijało do wewnątrz pojazdu. Mi to przeszkadzać nie przeszkadzało, ale kuzyn raz odklejał lampę w maluchu, żeby mu dowodu nie zabrali. A mojemu ojcu kiedyś odpuścili jak powiedział że mandatu nie przyjmie a tłumaczyć się będzie nie on a FSO bo ma fakturę na zakładanie tego w Polmozbycie.

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 23, 2008, 12:50:51 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
ja już przeszło rok jeżdzę z przerobionym tyłem:

pozycyjne:

pozycyjne + stop:

stop:

Zrobiłem to na żarówkach 2 włóknowych. Zewnętrzne pozycje 5w, natomiast 20w robi za p.mgielne. środkowe (stare pozycyjne) bez zmian 5w.
Na samym początku miałem 3 pozycje na stronę, ale twierdziłem, że za słabo od stopu się odróżniają pozycyjne w miejscu gdzie zwykle są przeciwmgielne.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 23, 2008, 14:31:49 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Z tym czepianiem się przez policję to chyba przesada. To pewnie dotyczy wioskowych policjantów co strasznie nudzą się na służbie i jeszcze gówniarz im pyskował więc trzeba znaleźć cokolwiek, żeby mu tylko dowalić.
A z tym oślepianiem to też przesada. Chyba nigdy nie staliście za jakimś nowszym autem, którego kierowca nie wiedzieć czemu kończynę opiera ciągle o stop jełop jeden. A stopy ma seryjne...
Moim zdaniem czerwonego z tyłu nigdy za wiele. W polonezie i tak malutkie są te światełka stopu. Za to pozycyjne strasznie potrzebne są w dzień...

[ Dodano: 2008-10-23, 14:34 ]
mariusz_u,  jak już się pochwaliłeś nowym kabelkiem to może jeszcze napisz jaka to dioda bo nie wiem co powiedzieć w sklepie  :lol:
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 23, 2008, 20:13:41 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
a co z pmgielnymi?

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 23, 2008, 20:23:09 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Ta dioda to wg mnie przesada :P 3A by tam spokojnie wystarczyła a jest kilka razy mniejsza. Ta tochyba wykręcona ze spawarki ;)

Dioda 3A:

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 23, 2008, 23:37:47 pm »

mariusz_u

• Gość
Cytat: "DF"

A z tym oślepianiem to też przesada. Chyba nigdy nie staliście za jakimś nowszym autem, którego kierowca nie wiedzieć czemu kończynę opiera ciągle o stop jełop jeden. A stopy ma seryjne...

Tu się z kolegą zgodzę w całej rozciągłości  :D

Jak kolega matucha powyżej powiedział takie diody w zupełności wystarczą. Dioda to dioda w jedną przewodzi w drugą nie i o to chodzi.
G.T. co do świateł przeciwmgielnych to nie ma problemu, załączają się normalnie włącznikiem, a po wciśnięciu pedału hamulca zapala się tylko stop (bo p.mgielne już się pali).
Zasada prosta: po wciśnięciu pedału hamulca napięcie ze ścieżki stopu przechodzi przez diodę na ścieżkę p.mgielnych, a odwrotnie nie, bo tak działa dioda.

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 25, 2008, 13:32:04 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
aha, nie doczytalem o diodzie :)

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 21, 2009, 19:42:09 pm »

kukulek5

• Gość
jimo#1921
A jak zrobić takie piękine światełka??

[ Dodano: 21 Cze 2009 19:50 ]
a ktoś może orientuje się który bezpiecznik jest od świateł przeciwmgłowych tylnych  ???

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:01:27 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
kukulek5, trzeba przerobić wkład tylnej lampy, albo pozamieniać wsówki we wtyczce.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;