Autor Wątek: zgasło podświetlenie nawiewu  (Przeczytany 8470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zgasło podświetlenie nawiewu
« dnia: Listopad 03, 2008, 15:21:18 pm »

cypion

• Gość
Tak jak w temacie mam problem z podświetleniem nawiewu. Auto to polonez z 99r atu plus. Czy może ktoś sprawdzić czy na wiązce dochodzącej do całego modułu z pokrętłami na czerwonym przewodzie powinno być 12V ? Jeśli tak to by rozwiązywało tą usterkę.

A może ktoś ma inną propozycje jak rozwiązać ten problem ?

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem.

Tomek

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2008, 15:37:45 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Cytat: "cypion"
A może ktoś ma inną propozycje jak rozwiązać ten problem ?

Wymienić przepalone żarówki.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2008, 15:40:22 pm »

cypion

• Gość
a czy tam jest tylko 1 żarówka ? czy kilka ? może ktoś wie ? bo jeśli kilka to raczej wszystkie się nie przepaliły odrazu ?

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2008, 15:43:33 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Są 2 pomiędzy pokrętłami, miałem to samo i obie były do wymiany.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2008, 10:02:17 am »

Offline Marel

• Sympatyk
a mam pytanko z innej beczki - da się to sterowanie rozebrać ??? bo potrzebuje wyregulować linkę od ciepłego /zimnego powietrza :)

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2008, 19:15:29 pm »

cypion

• Gość
ok sprawdzę to, a skoro kolega wymieniał to może pamięta co to za żarówki ?

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2008, 19:26:20 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Żarówki to tzw. pchełki. Takie same jak w zegarach w Polonezie. Kupujesz białe. To, że świecą na zielono to kwestia gumowych kapturków które są na oryginalnych. Ja je wywaliłem i od razu podświetlanie przestało się przepalać :)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2008, 20:08:42 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "Marel"
a mam pytanko z innej beczki - da się to sterowanie rozebrać ??? bo potrzebuje wyregulować linkę od ciepłego /zimnego powietrza :)

A po co chcesz to regulować? Linka jest wyregulowana fabrycznie i więcej tu rzeźbić nie trzeba. Możesz potem mieć problemy z poskładaniem panela.
Jeśli Ci nie grzeje samochód to albo masz zapchaną nagrzewnicę albo spinka na lince odczepiła się od obudowy nawiewów. Wyjmij radio i zajrzyj do środka to zobaczysz o co chodzi. Trzeba ją tylko wpiąć i będzie dobrze. :D
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2008, 20:13:49 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Cytuj (zaznaczone)
Jeśli Ci nie grzeje samochód to albo masz zapchaną nagrzewnicę albo spinka na lince odczepiła się od obudowy nawiewów. Wyjmij radio i zajrzyj do środka to zobaczysz o co chodzi. Trzeba ją tylko wpiąć i będzie dobrze. :D
dokladnie, nic nie trzeba przerabiac
chyba ze masz ten grugi typ i sterowanie nawiewem nie masz podcisnieniowo tylko na linkach
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2008, 22:27:04 pm »

Offline Marel

• Sympatyk
tylko ze u mnie ta linka jest ewidentnie za długa i nie domyka mi ciepłego powietrza, tylko ta pokrywa co jest sterowana ta linką zamyka się na jakieś 3/4 - a jak się to ręcznie domknie to powietrze jest gorące. A pytanie zadałem z czystej ciekawości i chyba po prostu zmienię całe to sterowanie może się poprawi wtedy :)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 06, 2008, 19:25:35 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
Marel,  widocznie zeskoczyl ci ten bialy zatrzas z obudowy nagrzewnicy. wymontuj schowej i popatrz sobie

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 06, 2008, 19:30:34 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "Marel"
tylko ze u mnie ta linka jest ewidentnie za długa i nie domyka mi ciepłego powietrza, tylko ta pokrywa co jest sterowana ta linką zamyka się na jakieś 3/4 - a jak się to ręcznie domknie to powietrze jest gorące. A pytanie zadałem z czystej ciekawości i chyba po prostu zmienię całe to sterowanie może się poprawi wtedy :)

Nie do końca rozumiem... Masz problem, bo grzeje Ci cały czas czy masz cały czas letnie powietrze? Jeśli to ten drugi przypadek to tak czy siak nie zaszkodzi sprawdzić, czy linka jest dobrze przymocowana. I tak do wymiany panela musisz to rozbierać. Jeśli okaże się, że to kwestia mocowania, zaoszczędzisz ok 50 zł na panel używany lub 170 zł na panel nowy.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 07, 2008, 21:02:59 pm »

wojdi1

• Gość
U mnie   była podobna sytuacja jak u Marela i okazało się że przeskoczyło mocowanie linki na ślimaku w środku panelu.  Panel ten można bezproblemowo rozebrać wystarczy poodchylać zatrzaski.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 13, 2008, 17:20:04 pm »

cypion

• Gość
zamiast żarówek wstawione diody, efekt dużo lepszy, polecam wszystkim diody a nie żaróweczki.

Dzięki za pomoc.

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 14, 2008, 23:04:59 pm »

akrupowicz

• Gość
Czytałem z uśmiechem opis o lince. U mnie ewidentnie była za długa !! rozbierałem i składałem panel, ale to nie ma większego sęsu. u siebie podwiązałem paskiem montażowym. Teraz w razie potrzeby jest sauna :)
Zawsze przez 8 lat jeżdżenia z Ojcem dziwiłem się, że jest tak zimno :) U mnie w skrajnym położeniu klapka domykała się na 6/10.

Co do żarówek, to bardzo możliwe, że obie są spalone

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 15, 2008, 08:21:30 am »

Offline Marel

• Sympatyk
no właśnie ja też to rozebrałem i po złożeniu na nowo nic się nie zmieniło - tej linki nie można w żaden sposób wyregulować - zastanawiam się czy to na pewno wina linki czy może coś głębiej się rozregulowało??? Ew. zastanawiam sie nad zmianą całego panela.

I sorki ze podpinam się pod całkiem inny temat ale nie wiedziałem sensu zakładać nowego.

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 16, 2008, 11:00:25 am »

akrupowicz

• Gość
Marel nie ma sensu podmieniać panelu. możesz sprawdzić ręką czy to wina linki wkładając ją od strony pasażera. Możesz zweryfikować  czy w skrajnym położeniniu pokrętła na czerwonym polu domykana jest klapka.

Jeśli to nie wina tego cięgna, to może być zawór nagrzewnicy.

Czy wogóle da się spowodować, żeby leciało ciepłe powietrze?

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 16, 2008, 17:29:52 pm »

Offline Marel

• Sympatyk
akrupowicz - jak najbardziej się da :P trzeba zrobić taki mały patent hehe, u mnie ew. przyczyna była za długa linka wiec odkręcałem to coś do czego przyczepiona jest linka i cięgno sterujące domykaniem pokrywy od ciepłego powietrza. Dalej ok 1 cm za tym cyckiem do którego przyczepia się linkę wywierciłem otworek i wkręciłem zwykłą śrubę do której potem przyczepiłem cięgno od sterowania - efekt taki ze mam wreszcie gorące powietrze - po prostu sauna :)

a tak to mniej więcej wygląda

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 16, 2008, 22:44:54 pm »

akrupowicz

• Gość
Potwierdza się zasada - chcieć znaczy móc. ja rok temu odpalałem swoją saunę ;)

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 16, 2008, 23:18:50 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
akrupowicz, na ostatnim zdjęciu, które masz w podpisie wygląda jakbyś puszczał pawia pod maskę :P nie bierz tego do siebie.

sorki za OT.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...