A co do ogrzewania tylnej szyby, to pozwolę sobie zacytować Morawskiego:
"W układzie elektrycznym wprowadzono urządzenie mikroprocesorowe /APE 07/, które łączy w sobie cztery funkcje, Są to:
1. Programator wycieraczki, który programuje różne częstotiwości przerywanego ruchu wycieraczek oraz spryskiwacza szyby.
2. Przerywacz kierunkowskazów i świateł awaryjnych, który zwiększoną częstotliwością pracy kontrolki sygnalizuje również przepalenie się żarówki którejkolwiek lampy kierunkowskazu.
3. Sygnalizator przepalenia żarówki świateł hamowania. W przypadku przepalenia się żarówki świateł hamowanie kontrolka w zestawie wskaźników zaczyna świecić po zakończeniu hamowanie. Jeśli przepaleniu rległa tylko jedna żarówka świateł hamowania, to kontrolka gaśnie po około 1 sekundzie. GHdy przepaliły się obydwie żarówki, kontrolka gaśnie dopiero po wyłączeniu zapłonu. W celu sprawdzenie, czy żarówka kontrolki nie jest przepalona zaświeca się ona z chwilą włączenia zapłonu i świeci pulsującym światłem do momentu pierwszego naciśnięcia na pedał hamulca.
4. Wyłącznik szyby ogrzewanej, który działa następująco. Po uruchumieniu silnika i uzuuskaniu odpowiedniego ciśnienia oleju, urządzenie odmierza 30 sekund i włącza ogrzewanie szyby na 2,5 minuty. Druga funkcja poolega na wyłączeniu ogrzewania szyby po 10 minutach od chwili włączenia wyłącznikiem. Wcześniejsze wykłączenie ogrzewania szyby tylnej można uzyskać naciskając wyłącznik ponownie."
W autach z fabrycznie zamontowanym hakiem holowniczym urządzenie to miało jeszcze podłączenie do wyłącznika "haka holowniczego", czy też "przyczepy" (jak się komu podoba)(styk w APE "LH") i przestrajało się pod zwiększony pobór prądu na żarówek przyczepki, czy jakoś tek :D
Oczywiście powinieneś sprawdzić poprawność podłączenia złączy elektrycznych zależnych od tego urządzenia, uwzględnić wydumki typu brak żaróweczek w zestawie wskaźników oraz niestety awaryjność tego układu (niejednego takiego widziałem, który podczas hamowanie przy włączonym kierundowskazie dostawał szybszego pomrygiwania kierunkowskazem, mało tego ja też kiedyś tak miałem :D , po czym przestało działać wszystko: wycieraczki, ogrzewanie szybki, światło hamowania, kierunkowskazy, awaryjne i chyba jeszcze żeby było śmieszniej światła mijania na wyłączniku bo flesz chyba działął). Nowy APE 07 na alledrogo kosztuje 69,00-, co chyba nie jest tak dużą sumą pieniędzy, a używkę możesz dorwać na szrocie za piwo, czy flaszkę :D