Autor Wątek: Nowa instalacja w starej budzie.  (Przeczytany 2166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nowa instalacja w starej budzie.
« dnia: Styczeń 05, 2009, 18:38:23 pm »

Fistasz

• Gość
Jakie sa róznice pomiedzy instalacją elektryczną w ATU a Caro, chodzi o "niePlusy". Wim naprzykładk ze w atu nie ma wyjscia na spryskiwacz i wycieraczke tylnej szyby. Co jeszcze jest inne?

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2009, 18:42:04 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
3 światło stop.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2009, 18:59:43 pm »

Fistasz

• Gość
i nic wiecej? Bo nie chce miec po wsadzeniu jakis problemów.
Mam troche problem z odczytaniem schematów elektrycznych. Wiekszosc rzeczy dało rade zidentyfikowac. Przy okazji okazało sie ze wiazka ta jest od atu. Jednak mam problem z takimi elementami jak: złacza wewnetrzne wiazki, co to wogóle jest?

zmieniłem temat bo mam jeszcze kilka pytan w tej kwesti. Np. jek przemodzic swiatła drogowe i mijania. Jak wiadomo w borewiczu sa dwie lampy a pozniej jest zespolona. Ja mam dwie wtyczki, osobna do mijania i osobna do drogowych. I teraz jak tu z jednej zrobic dwie?

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2009, 00:12:47 am »

knrdlvn

• Gość
Jeśli dobrze pamiętam to w Borku jest tak że na mijania świecą się dwie lampy a na drogowych wszystkie cztery, przy czym reflektory obsługujące mijania mają żarówki dwuwłóknowe?   Jak tak to z samym połączeniem elektrycznym nie ma problemu: do reflektora z żarówką dwuwłóknową obsługującą mijania/drogowe podłączasz normalnie odpowiednią wtyczkę tak jak to było w Atu, następnie patrzysz którym kablem leci prąd na włókno świateł drogowych i od niego bierzesz prąd na reflektory drogowe (no i oczywiście mase). Problem tylko powstaje taki że te dwa dodatkowe Borewiczowe reflektory drogowe to jest dodatkowe obciążenie i nie wiem w tej chwili czy nie powinno się dać dla nich osobny przekaźnik? Ale to też nie sprawi najmniejszego kłopotu.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2009, 02:33:19 am »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
nie wiem jak w polonezie, ale w kancie wewnętrze relfektory są poprostu równolegle podpięte podwójnym konektorem do przewodu zasilającego światła długie w zewnętrznych. nawet na schemacie jest to tak narysowane, więc nie jest to rzeźba szalonego elektryka.

Fistasz, weź czasami książkę, albo schemat do ręki, a później wpadaj na forum z takimi pytaniami :P
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2009, 07:52:16 am »

Fistasz

• Gość
maciejowski, schematy dłubie juz drugi dzien zrzedu. Tylko do borka mam taki na którm mało co widac, dlatego pytam. Poza tym te schematy potrafia odbiegac daleko od rzeczywistosci.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2009, 08:04:42 am »

strażak

• Gość
ja na twoim miesjscu bym roscioł kostke od zespolonej lampy zobaczył ktory przewod daje swiatła drogowe i ten pociagnoł do tej lampy od drogowych

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2009, 08:23:02 am »

Fistasz

• Gość
tak postapie, zobaczymy efekty.
 Jeszcze dla upewnienia jakiego koloru sa kable do czujników zurzycia klocków? Bo mam dwie wtyczki z czarnym i niebiesko-czarnym kablem, ale nei jestem pewien czy one sa własnie od tych czujników, chociaz do niczego innego raczej nei pasuja.

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 07, 2009, 00:22:00 am »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Fistasz, schemat schematem, w dwóch autach tak mam.

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=200700&c=260&f=12
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 01, 2009, 10:37:07 am »

Fistasz

• Gość
Dobra po podłączeniu wyszystkiego wyszły kolejne problemy. Wiekszosc zeczy działa jak nalezy ale po podlaczeniu akumulatora mruga kontrolka swiateł awaryjnych, same sweiatła nie swieca w tym momencie. A i wentylator nagrzewnicy nie działa, chociaz bez tego narazie sie obede. Tylko jak wyaczyc ta cholerna kontrolke bo to stuknie mnie wykonczy nerwowo.
A i jeszcze jaki przelacznik do nadmuchu mam zastosowac? Zwykły czy ten z wbudowanym regulatorem?

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 01, 2009, 14:58:01 pm »

Offline Seba OBR

• Sympatyk
    • Polonez Caro (L-205) 1.8 16V
    • OBR Garages
Fistasz, awaryjne świecą jak nie podłaczysz klawisza od awaryjnych. wczoraj sprawdzałem swoją instalację czy jeszcze jest sprawna i po podłączeniu stacyjki i licznika i po podpięciu akumulatora włączały mi się awaryjne. jak podpiąłem klawisz awaryjne przestały działać

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 01, 2009, 15:00:08 pm »

Fistasz

• Gość
no to dobrze, Narazie wyjałem zarówke od kontroli i przesrtało mrugac. W tym tygodniu załoze przełaczniki.
i ponawiam: jaki przelacznik do nadmuchu mam zastosowac? Zwykły czy ten z wbudowanym regulatorem?

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 01, 2009, 18:59:20 pm »

Offline Seba OBR

• Sympatyk
    • Polonez Caro (L-205) 1.8 16V
    • OBR Garages
Fistasz, kwestia jest tego czy to podchodzi. jeśli tak, a masz nową wiązkę to wsadzaj z wbudowanym

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 02, 2009, 00:27:11 am »

gucio

• Gość
jeśli chodzi o te światła to u mnie w poldku z 90r drogowe były na jednym przekaźniku ale wewnętrzne miały inny bezpiecznik niż zewnętrzne