Autor Wątek: Brak kontrolki świec żarowych i kierunkowskazów  (Przeczytany 1539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brak kontrolki świec żarowych i kierunkowskazów
« dnia: Styczeń 26, 2009, 15:07:40 pm »

viper_78

• Gość
Witam. Mam mały problem z moim 1,9 GLD 92`
1.Od jakiegoś czasu nie świeci się wogóle kontrolka świec żarowych. Z początku myslałem że to żarówka ale wymiana jej nic nie dała. Przekaźnik świec żarowych działa, czasem tylko nie "odbija" ale ponowne przekręcenie kluczyka na to pomaga. Co w takim razie z tą kontrolką??
2.Gdy odpalałem go dzisiaj po kilku sekundach dmuchawa przestała działać, nie działają też kierunkowskazy i tylna wycieraczka. Sprawdzałem przerywacz kierunkowskazów i bezpieczniki lecz są w porządku. Przełącznik zespolony raczej też bo poza tym reszta funkcji działa. I gdzie problem??

Gdyby ktoś z Was miał schemat przekaźników (który za co odpowiada) do mojego poldzia będę wdzięczny

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 26, 2009, 21:02:17 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
kostke stacyjki sprawdź czytaj: podłącz inna sprawna.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 26, 2009, 22:18:31 pm »

viper_78

• Gość
Czy kostka odpowiada za obydwa problemy?

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2009, 14:29:39 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Może odpowiadać za oba problemy, i jest najprostsza to sprawdzenia zaraz po bezpiecznikach.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2009, 08:36:18 am »

viper_78

• Gość
Znalazłem problem. Okazało się że bezpiecznik nr 9 który odpowiada za ten cały interes miał pęknięcie. Na tyle małe że nie dało się zauważyć na pierwszy rzut oka i na tyle duże że nie przechodził prąd

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 28, 2009, 12:42:52 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
No prosze, a ja myslalem ze bezpieczniki to pierwsza rzecz ktorą sprawdziłeś i że nie warto nawet przypominać. Jak widać myliłem się :)

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 29, 2009, 09:35:42 am »

viper_78

• Gość
Sprawdzanie było wizualne, w drodze do pracy :D  tego peknięcia nie było widać. Dopiero po dokładnym sprawdzeniu żarówką przed i za bezpiecznikami okazało się który nie łączy. Posta pisałem w pracy jeszcze przed dokładną kontrolą. Rozwiązało to problem kierunkowskazów i dmuchawy ale nie kontrolki świec żarowych. Za tę kontrolkę odpowiada któryś z przekaźników pod maską ale nie wiem który bo nie mam żadnego schematu tych przekaźników