Autor Wątek: Jak sprawdzić pasek rozrządu  (Przeczytany 12159 razy)

Jak sprawdzić pasek rozrządu
« dnia: Luty 12, 2009, 12:00:09 pm »

asdx22

• Gość
Witam

Jak w temacie. Gdybym widział kiedy ostatnio był zmieniany to bym nie pytał (a ponoć był). Czy jest taka opcja żeby go sprawdzić bez ściągania całego osprzętu?

ps. I przy okazji proszę, jeśli można - o podanie wymiarów paska klinowego pompa-alternator-silnik. Czy wystarczy że sam zmierzę?

Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2009, 12:13:41 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Przy cenie paska rozrządu wraz z jego wymianą nie ryzykowałbym awarii tylko wymienił. W sierpniu zeszłego roku w serwisie autoryzowanym zapłaciłem za pasek wraz z jego wymianą 96 zł. Znikome koszty w porównaniu do kosztów holowania po jego zerwaniu, o uciążliwości awarii i pokrzyżowanych planach nie wspomnę.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2009, 13:08:09 pm »

asdx22

• Gość
Fakt. Ale nie wiem w jakim stanie jest pasek (ile ma km) a poza tym w okolicach nie ma dobrych autoryzowanych stacji. Obawiam się że muszę to zrobić sam. Dlatego chcę sprawdzić stan tylko nie wiem czy obejdzie się bez całego demontażu.

[ Dodano: 12 Lut 2009 13:09 ]
Chyba że ktoś jest z Opola i może dać namiary na porządny serwis (oczywiście w którym sam miał samochód).

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2009, 14:30:42 pm »

szczepan

• Gość
Ja zapłaciłem za 3 paski tj. (rozrządu; alternatora i wspomagania) 47zł.A wymiana we własnym zakresie, bez garażu pod chmurką ok. 1 godz. pracy. Jeśli masz jako takie pojęcie, to nie zrobisz tego gorzej od autoryzowanego serwisu. Najpoważniejszym  problemem było znalezienie nasadowego klucza 38.
pozdrawiam

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 12, 2009, 15:11:03 pm »

asdx22

• Gość
Z kluczem i nawet z kanałem nie będzie problemu.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 12, 2009, 16:37:50 pm »

GrzesiekBP

• Gość
Heh wtrącę swoje 3 grosze, braciak niedawno zerwał pasek w niedawno kupionym RTE ku Forda, a poprzedni właściciel zapewniał, że jest dobry, bo był zmianiany. Skutek pęknięty wał rozrządu, pogięty zawór i pęknięte dwie podpory wałka rorządu
Tak więc jeżeli nie znasz stanu paska rozrządu lepiej wymień, ze względu na jego niski koszt :mrgreen:

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 12, 2009, 17:15:47 pm »

asdx22

• Gość
OK. czyli szykuje mi się wymiana. Wymiana polega na odkręceniu śruby na wale, demontażu piasty, demontażu płytki ochronnej, ściągnięciu paska, założenia paska i złożenie wszystkiego.  A co odnośnie do ustawienia rozrządu to jeśli ściągane pasek i nic się nie ruszy i taka samo jak będę zakładać nowy i tez sie nic nie ruszy o to będzie OK? Czy musze coś tam wg czegoś ustawić?

ps a co do paska to taki w moim przypadku moze być:

http://www.allegro.pl/item530205076_pasek_rozrzadu_gates_g_5014_polonez_fiat_seat.html

czy taki niby sam, ale cena większa:

http://www.allegro.pl/item530205119_pasek_rozrzadu_gates_g_5498_polonez.html

[ Dodano: 12 Lut 2009 17:17 ]
aha i jeszcze co do tego zwykłego paska klinowego taki może być:

http://www.allegro.pl/item546593754_pasek_klinowy_gates_3pk763_polonez.html

?
czy to jest do innego modelu i będzie za krótki, bo mi tak na oko trudno ocenić?

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 12, 2009, 17:32:22 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Pasek rozrządu jak się zerwie w OHV to się gną laski popychaczy, (8zł sztuka) na szczescie pasekksoztuje 15zł i mozna go wymienic w pol godzinki.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 12, 2009, 18:38:47 pm »

GrzesiekBP

• Gość
Często się zdarza, że gną się nie tylko laski popychaczy ale również zawory, a to już zabawa z wymianą głowicy, lub jej remontem niestety

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 12, 2009, 21:03:33 pm »

szczepan

• Gość
Cytat: "asdx22"
Czy musze coś tam wg czegoś ustawić?
Oczywiście !!!! znaki są na kołach. Ustaw tak aby się pokrywały. Jest jeszcze inny sposób wymiany tego paska. Przesuwasz stary pasek jak najbardziej do bloku, aby choć częściowo zmieścił się jeszcze nowy pasek, po czym stary pasek rozcinasz ostrym nożem, przesuwając w jego miejsce pasek nowy. Dobrze jest po takiej operacji obrócić wałem, aby upewnić się że znaki się pokrywają.
 Życzę powodzenia

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 13, 2009, 09:48:26 am »

asdx22

• Gość
Pytanko w sprawie miejsca wymiany. Robię to pierwszy raz i zdaje mi się że przed silnikiem jest strasznie mało miejsca. Chyba nie trzeba wyciągać chłodnicy  :shock: (i przy tym cała masa innej zabawy) żeby wymienić pasek? No i chyba dojście od dołu też nie wchodzi w grę - czyli kanał raczej jest zbędny :?:

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 13, 2009, 11:13:31 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
nie koniecznie . da się zrobić to od góry nawet w 125p gdzie jest jeszcze mniej miejsca .

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 13, 2009, 11:16:57 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Wymiana jest tak banalnie prosta że aż wstyd tłumaczyć:
- Luzujesz i demontujesz pasek klinowy (popuszczasz lekko alternator)
- Duży klucz (w sensie z długą rączką taką ze 40cm) oczkowy numer 38 (albo nasadowy obojętnie) nakładasz na śrubę na rozrządzie.
- zapierasz ramie klucza po prawej stronie na podłużnicy (rysunek poniżej)
- wsiadasz do auta i przekręcasz rozrusznikiem przez króciutką chwilę (tak tylko żeby się raz obrócił)
Śruba po tym zabiegu odkręci się już palcami (powinna)
 Demontujesz koło pasowe (śrubokręt klucz płaski i ma zejść) nie jest ni jak przykręcone poprostu nałożone na wał.
Odkręcasz pokrywę paska rozrządu (kilka śrub dziesiątek)
stary pasek rozcinasz/zdejmujesz.
Ustawiasz kółka na znaki (na mały i dużym są takie punkty okrągłe na brzegu każdego koła) w ten sposób aby oba znaki oraz osie kół były w jednej lini prostej.
Zakładasz pasek (tutaj trzeba sprytu i zręczności żeby założyć na oba koła jednocześnie)

W skrócie:
Zdejmujesz pasek klinowy.
Zdemujesz koło pasowe
Zdejmujesz osłonę paska
Wymieniasz pasek

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 13, 2009, 11:30:51 am »

asdx22

• Gość
Z odkręceniem śruby poszło gładko - wystarczył tylko klucz i trochę siły. No i na moje oko to pasek wcale nie jest w złym stanie. Naciąg ok, ząbki w całości, zero strzępków - nawet napis jeszcze widać (ale w całości jest trochę zabrudzony mieszanką olej - kurz). Nie pytałbym się czy go wymienić, ale dlatego że nigdy tego nie robiłem zadaje sobie pytanie czy się opłaca. Bo jak coś się ukręci to nie ustawie tego z powrotem, bo żadnych tam wyznaczonych kropek czy wcięć nie ma.

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 02, 2009, 14:43:36 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Podepne sie do tematu co by nie zakladac nowego.
Jako ze wlasnie u siebie rozbieram rozrzad - nie udalo mi sie odkrecic sruby, a patent z rozrusznikiem nie wyszedl bo akumulator sie rozladowal od dlugiego nie ruszania auta. Wlasnie sie laduje i niebawem przetestuje ta opcje.

Ale moje pytanie jest do luzowania alternatora i sciagania paska - po co? Przeciez i tak sie kolo pasowe zdejmuje?
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 02, 2009, 15:20:08 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Tak, ale potem będziesz musiał i tak naciągnąć pasek klinowy. A jak zamierzasz to zrobić z przykręconym "na sztywno" alternatorem :?:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 02, 2009, 15:24:42 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Zamierzam zlozyc wszystko tak samo jak zdjalem :>
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 02, 2009, 16:07:39 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Oczywiście możesz próbować. I pewnie się uda.
Ale poluzowanie alternatora to raczej prosta czynność. Wolę to niż na napiętym pasku klinowym celować w klin na wale, i zrobić to nieprecyzyjnie i mieć potem spaprany zapłon...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 05, 2009, 15:01:44 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Rozrzad zrobiony. Nie odkrecalem altka - glownie dlatego ze sruby na nim tak sie zapiekly (nie ruszany od nowosci), ze klucz pogialem a sruba ani drgnela.
Udalo sie calosc zrobic tak jak pisalem - bez ruszania altka. Nawet mam wrazenie ze kolo na pasku pomagalo w zakladaniu bo ja pchalem kolo z jednej strony, pasek ciagnal z drugiej i weszlo jak w maslo. Ale to nie istotne.

Auto odpalilo na dotyk, trzyma obroty itd ale niestety slychac zawory/laski.

Zawory juz miesiac temu regulowalem (wiec wiem co i jak), ale podejrzewam ze trzeba sprawdzic laski. Poniewaz temat sie wiaze z wymiana rozrzadu to zapytam tutaj - jak wyciagnac laski? Prostowac czy wymieniac?
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 05, 2009, 16:16:25 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Lepiej laski wymienić, prostowana nigdy już nie będzie taka jak nowa :!:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja