Autor Wątek: Ogrzewanie w Plusie  (Przeczytany 2581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ogrzewanie w Plusie
« dnia: Luty 15, 2009, 21:38:44 pm »

Gabriel83

• Gość
Witam Szanownych Kolegow
Mam problem a raczej zagadke dotyczaca nawiewu ogrzewania w plusie. Zeby nie bylo zapoznalem sie z lektura w tym dziale na temat ogrzewania ale nie znalazlem nic co odpowiadaloby mojemu "problemowi" ale do rzeczy. Zaczne od tego ze cieple powietrze a nawet gorace posiadam ale no wlasnie ale... gdy wlaczam nawiew na szybe dziala, na nogi dziala, na nogi i szybe dziala, ale nawiew do srodka nie dziala i na nogi i do srodka nie dziala:( gdy popycham recznie ta "przepustnice" jesli to tak mozna nazwac i trzymam recznie to pojawia sie cieple powietrze w "glownych nawiewach" przewody posprawdzalem kazdy podlaczony... co to moze byc???

Ogrzewanie w Plusie
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2009, 21:50:19 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
przelacznik ,czyli pokretlo
zanim sie do rozbierania zabierzesz ,to pamietaj ,ze na poczatku sprawdz czy uklad podcisnienia dziala
czyli otwierasz maske i patrzycz czy do kuli dochodza oba przewody (dochodza ,bo troche sterowania masz) i czy sa szczelne
"kula" to czarna kula na podszybiu ,troche na lewo od osi pojazdu - napewno znajdziesz
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Ogrzewanie w Plusie
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2009, 17:58:56 pm »

Gabriel83

• Gość
No i lipa z tym ogrzewaniem sprawdzielem kazdy centymetr przewodu, "kulke" pod maska tez kroetko mowiaz rozebralem cala deche aby sie dostac do tego nasmarowalem cala ta przepustnice i lipa wszystko jest oprocz grzania na nogi i do srodka, i samego srodka:( i co to moze byc??? mnie brakuje pomyslu

Ogrzewanie w Plusie
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2009, 13:17:14 pm »

szczaw

• Gość
Mam to samo u siebie. Podciśnienie jest, bo w trakcie zmieniania pozycji pokrętła słychać syczenie, ale żeby na nogi cokolwiek leciało, to mogę pomarzyć... Tak przy okazji spytam... Gdzie jest jakiś przełącznik, czy coś, który się otwiera na zimę, żeby leciało ciepłe powietrze, a zakręca na lato? Nie mogę dojść do tego, a mi pizga zimne powietrze, termostat OK, płyn OK...?

Ogrzewanie w Plusie
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 21, 2009, 21:27:10 pm »

KrzychoKDX

• Gość
Witam tez mam problem z nagrzewnicą a mianowicie co jej może dolegać?grzeje ale słabo a nie mam tak czasu bawić się z tym i rozbierać  deskę żeby do tego się dostać...podejrzewam ze może są zapchane przewody...nie mam pojęcia

Ogrzewanie w Plusie
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 21, 2009, 21:36:09 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
KrzychoKDX, w razie czyszczenia to:
http://www.fsoptk.pl/artykuly.php?grupa=14&artykul=52

Sprawdż wąż wchodzący i wychodzący z nagrzewnicy, czy są równo ciepłe.
Po 2 sprawdź zawór od nagrzewnicy, czy się otwiera - a jak nie to mu pomóż ręcznie ;)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Ogrzewanie w Plusie
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 22, 2009, 08:50:59 am »

KrzychoKDX

• Gość
dzieki matucha#1931 obczaje to:D pozdrawiam;]

Ogrzewanie w Plusie
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 28, 2009, 21:05:42 pm »

Offline waldi919

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ 2.0 GSI PN 81r :-)
Cytat: "Gabriel83"

... gdy wlaczam nawiew na szybe dziala, na nogi dziala, na nogi i szybe dziala, ale nawiew do srodka nie dziala i na nogi i do srodka nie dziala:( gdy popycham recznie ta "przepustnice" jesli to tak mozna nazwac i trzymam recznie to pojawia sie cieple powietrze w "glownych nawiewach" przewody posprawdzalem kazdy podlaczony... co to moze byc???

Panowie dzisiaj też się w to bawiłem i doszedłem co było. Syczenie przy przełączaniu było ale i tak nie mogło przełączyć na centralne dysze. Trzeba dojść do samego początku skąd bierze podciśnie. Z korpusu wtrysku( tu akurat był bosch) jest założone takie gumowe kolanko w które włożona jest rureczka a ona następnie idzie do tej czarnej kuli. Głownie chodzi o to gumowe kolanko skierowane pod kątem 90 stopni. Z biegiem lat guma wiotczeje i podciśnienie potrafi ją zacinąć dlatego nie chce zmieniać nam pozycji nawiewów. Coś tam sie tego podciśnienia przedostaje ale stanowczo za mało i stąd ten problem.Radzę najpierw sprawdzić to kolanko. Mam nadzieję że komuś to pomoże. Ale nakręciłem :)
Atu+2.0 DOHC:
Klima
4x el szyby
Webasto
el lusterka