Autor Wątek: Wyjmowanie szyby kierowcy  (Przeczytany 3407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wyjmowanie szyby kierowcy
« dnia: Luty 18, 2009, 18:41:08 pm »

tebe

• Gość
Witam,

Prosiłbym o informacje jak należy wyjąć szybę w drzwiach kierowcy (Polonez Atu Plus). Nie mam z tym doświadczenia, a tak się składa, że mi dzisiaj złodziej wybił szybę i chciałbym ją zamienić na tą, którą mam w drzwiach "zapasowych". Mam też pytanie: jak już tą szybę wyjmę - to jak ją zamontować?

Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2009, 20:30:03 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
Sciągasz boczek, opuszczasz szybę na dół tak, żeby był dostęp do śrub mocujących ją do podnośnika. (już nie pamiętam, ale najwygodniej jest opuścić szybę prawie na sam dół) Luzujesz śruby (2) mocujące podnośnik szyby do drzwi, mocowanie przedniej prowadnicy (1) i odkrecasz szybę od podnośnika(2), unosisz lekko do góry, pochylasz ją do przodu, żeby była tak pod kątem i wyciągasz. Montaż w odwrotnej kolejności. Poźniej ustawiasz prowadnicę przednią i podnośnik, tak żeby ci "nieszła w klina" i żeby się równo, elegancko domykała i żeby lekko sie kręciło korbką.(najlepiej jest zapamiętać polożenia śrub mocujących względem otworów)
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2009, 14:41:20 pm »

polon

• Gość
Witam, podlacze sie pod temat chociaz ja mam nieco inny problem.. w tylnych lewych drzwiach rozsypala mi sie, wlasnie nie wiem co to jest, prowadnica?listwa? pod szyba, rdza przezarla ja na wylot, praktycznie zostal z niej kawalek gumy... Szyba sie nie opuszcza, mechanizm, linka w porzadku, bo ladnie chodzi w gore, w dol, tylko ze bez szyby ktora akurat w tym momencie przymarzla i sie jakos trzyma, ale wczoraj opadla do polowy, a krecac korbke podnosil sie sam kawalek tego co zostalo z tej prowadnicy.
Po pierwsze to musze wyciagac cala szybe? Ta listwa-prowadnica jest do mechanizmu podnoszenia szyb przykrecona za pomoca 2 srubek, a jak jest przymocowana do szyby? Jakis  klej, zaczep? Bo u mnie wlasnie cos musialo puscic, mimo tego ze ja zezarla ruda to to co z niej zostalo jednak jeszcze powinna sie trzymac szyby...

http://img179.imageshack.us/my.php?image=941235137546.jpg

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 21, 2009, 14:49:47 pm »

Offline adamek9026

• Sympatyk
    • Passat b5 FL 05'
w polonezach czesto szyba peka jak jest coś zrobione z ogranicznikiem..:/i opusci sie szybe w dol i wtedy sie sypie:/

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 21, 2009, 19:29:48 pm »

mlody_18_

• Gość
to jest rynienka szybe trzyma na gumie wcisniete razem u mnie w pracy jesli runienka juz jest zjedzona montuje sie na stale :P pojec na zlom kup dobra zaluz na szybe wcisnij i po klopocie

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 21, 2009, 20:24:55 pm »

polon

• Gość
dzieki za odpowiedz, tak myslalem ze to wciskane jest, bo kleju tam zadnego nie widzialem, u mnie juz nie mialo co trzymac bo zezarlo 3/4 tej rynienki... mysle ze bez problemu to sie wcisnie bez wyciagania szyby i ruszania linki i calego mechanizmu :)

a ten sposob na stale to jak? :d bo jak mam sie bawic w wyciaganie tej rynienki z drzwi ze zlomu (bo pewnie wykreconej takiej czesci u mne na zlomie miec nie beda..) to moze i na stale bym to zrobil. Jakis kawalek blachy i przywiercacie to po prostu?

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 21, 2009, 21:54:05 pm »

mlody_18_

• Gość
nie no jak szybe przywiercisz bierzesz rynienke bez gumy juz i jakis dobry klej nie wiem jaki bo w robocie mamy klej do szyb wiec jakis dobry co klei metal szklo znajc.
ale az tak trudno sie tego nie wyciaga wiec mozesz razem z szyba wziasc ze zlomu chyba ze masz folie na swojej to wtedy trzeba sie pobawic w przekladke

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 22, 2009, 09:42:54 am »

polon

• Gość
ok jeszcze raz dzieki, juz wsystko jasne, jutro, pojutrze sie za to trzeba zabrac, klej na wszelki wypadek tez poszukam :)