Autor Wątek: Ogrzewanie tylnej szyby - problem z bezpiecznikiem  (Przeczytany 5508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ogrzewanie tylnej szyby - problem z bezpiecznikiem
« dnia: Luty 22, 2009, 09:48:56 am »

frog

• Gość
Witam,

Ostatnio przeglądając bezpieczniki zauważyłem, że nadtopił mi się bezpiecznik od ogrzewania tylnej szyby. Po wymianie przez kilka tygodni było OK, po czym ogrzewanie tylnej szyby przestało działać.
Sprawdziłem bezpiecznik - wyglądał jak na załączonym obrazku (podobnie jak poprzedni bezpiecznik)

Jeszcze nie wymieniałem na nowy, ale chyba coś jest nie tak.

Macie jakieś pomysły co może być przyczyną?

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2009, 13:56:23 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
No właśnie, co może być przyczyną? U mnie jest dokładnie to samo od 4 lat. Tyle, że szyba grzeje i to bardzo ładnie.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2009, 16:33:36 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Jakiś problem z gniazdkiem bezpiecznika na 100%. Może być zaśniedziałe np. albo luźne i to od strony z której bezpiecnzik jest przypalony. Napsikać kilka razy WD do środka i sprawdzić, czy ciężko wchodzi. Jak nie, to uciąć nóżkę od jakiegoś starego bezpiecznika, wsadzić w gniazdko i dopiero wtedy wcisnąć bezpiecznik.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 22, 2009, 16:35:36 pm »

pianek89

• Gość
ja mam zwyklego caro i mam problem podobny do poprzednikow, tylko ze nie wiem ktory dokladnie ten bezpiecznik jestm od podgrzewania tylnej szyby. obiawy to normalnie kontrolka sie zapala, po jakims czasie wylacza, ale szybka sie nie podgrzewa. sprawdzalem sciezkii na szybie i sa nie poprzerywane, a kabelki sie nie odczewpialy. Co to moze byc? gdzie moge szukac przyczyny tego?

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 22, 2009, 18:30:15 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Cytat: "matucha#1931"
Jakiś problem z gniazdkiem bezpiecznika na 100%. Może być zaśniedziałe np. albo luźne i to od strony z której bezpiecnzik jest przypalony.
Dokladnie, ja taka sytucje mialem z swiatlem mijania
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2009, 10:05:30 am »

frog

• Gość
Po włożeniu bezpiecznika szyba nadal nie grzeje. Po uruchomieniu silnika słychać cichutkie buczenie z okolic bezpieczników - (czyli jak zwykle gdy włączało się ogrzewanie tylnej szyby), ale kontrolka tylnej szyby się nie świeci i szyba nie grzeje.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2009, 10:19:04 am »

specjalista

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Po włożeniu bezpiecznika szyba nadal nie grzeje. Po uruchomieniu silnika słychać cichutkie buczenie z okolic bezpieczników - (czyli jak zwykle gdy włączało się ogrzewanie tylnej szyby), ale kontrolka tylnej szyby się nie świeci i szyba nie grzeje.

U mnie buczenie skrzynki oznaczało przerwę w obwodzie. Np. gdy wyjąłem bezpiecznik od ogrzewania szyby, a następnie włączyłem je guziczkiem to zaczynało buczeć. Gdy bezpiecznik był wsadzony to słychać było tylko cyknięcie przekaźnika.

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 23, 2009, 14:13:18 pm »

frog

• Gość
Cytat: "specjalista"
Cytuj (zaznaczone)

U mnie buczenie skrzynki oznaczało przerwę w obwodzie. Np. gdy wyjąłem bezpiecznik od ogrzewania szyby, a następnie włączyłem je guziczkiem to zaczynało buczeć. Gdy bezpiecznik był wsadzony to słychać było tylko cyknięcie przekaźnika.

Czyli faktycznie dobrze by było obejrzeć gniazdo.
Jak najlepiej to zrobić? Ciężko coś sprawdzić trzymając głowę tuż nad progiem drzwi.

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 23, 2009, 17:06:02 pm »

fazer151

• Gość
a czesto go używasz?? ogrzewania?? bo mi sie wlącza po wlączeniu auta ale zawsze go wyłączam bo dużo prądu zabiera i obroty zmniejsza

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 24, 2009, 08:16:45 am »

frog

• Gość
Cytat: "fazer151"
a czesto go używasz?? ogrzewania?? bo mi sie wlącza po wlączeniu auta ale zawsze go wyłączam bo dużo prądu zabiera i obroty zmniejsza

Tylko zimą  :wink:

[ Dodano: 24 Lut 2009 08:17 ]
Cytat: "Mr.D"
Cytuj (zaznaczone)
Jak najlepiej to zrobić? Ciężko coś sprawdzić trzymając głowę tuż nad progiem drzwi.

Z boku skrzynki bezpieczników jest zaczep po którego zwolnieniu skrzynka opada do dogodniejszej pozycji.

To już wiem, ale dostęp jest kiepściutki... Co mam zrobić żeby np. sprawdzić czy kable dochodzące do kostki bezpieczników są dobrze podłączone?

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 24, 2009, 09:12:33 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Cały zawias, to jedna długa śruba. Od prawej strony można złapać nawet palcami nakrętkę, a śrubę widać pomiędzy puszką a tapicerką. Da się ją odkręcić palcami, jak nie trzyma mocno. Ja za pierwszym razem odkręcałem wąskimi, długimi kombinerkami.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 24, 2009, 10:56:54 am »

Offline xprot

• Sympatyk
    • borocaro+ gsi
ile amper ma ten bezpiecznik?

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 24, 2009, 12:20:40 pm »

frog

• Gość
Cytat: "xprot"
ile amper ma ten bezpiecznik?

25

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 24, 2009, 14:16:25 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
U mnie jest jeszcze oryginalna 30 więc powodem przepalania może być zbyt słaby bezpiecznik.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 26, 2009, 14:52:27 pm »

pianek89

• Gość
Sprawdzilem u siebie bezpiecznik i wygladal podobnie do  tego co pokazal frog, wymienilem na nowy i po dwoch dniach spowrotem to samo. Poprawilem kabelki i wlozylem teraz tak jak napisal Mr.D, 30 i jest na razie dobrze

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 16, 2009, 18:35:59 pm »

pawelkrkpl

• Gość
A jaki powinien byc bezpiecznik na ogrzewanie tylnej szyby ? Niebieski 15A czy zielony 30A?

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 16, 2009, 18:46:55 pm »

fazer151

• Gość
biały 25 A a panowie u was też te ogrzewanie tak dużo prądu żre?? jak je włącze to odrazu obroty spadają i ładowanie troche sie zmniejsza
dlatego ja go wogle nie używam

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 17, 2009, 20:07:15 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
ok 1 A na 1 pasek grzejący .

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 17, 2009, 20:10:13 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
7A cała szyba bierze
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 17, 2009, 20:17:48 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
byc moze walniety jest tez mikroprocek (niebieski w skrzynce bezp) rozebrac i zobaczyc czy niema gdzies przetopionych stykow.U mnie to bylo powodem niesprawnego grzania szyb/luster
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW