Autor Wątek: Sygnały lampki check engine  (Przeczytany 3506 razy)

Sygnały lampki check engine
« dnia: Marzec 26, 2009, 16:36:20 pm »

cygaro87

• Gość
Zwarłem w gnieździe A i B i po przekręceniu kluczyka wyskakuje mi kod 1-2--1-2--1-2--1-2--1-2---4--4--4--4--4--4 nie ma takiego kodu jak 4 co to może oznaczać jak to interpretować. Chodzi o ten przykład z zapalającą się lampką podczas jazdy co jakiś czas noi ten spadek mocy. Miałem problem że na początku jak zimno było nie palił za dobrze (na paliwie) a nawet jak był silnik już ciepły zgasiłem chciałem odpalić za chwilkę nie szło ani na paliwie ani na LPG. Ratujcie przerobiłem całe forum i wszystko poczyściłem i posprawdzałem :)

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 26, 2009, 17:53:44 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Ale jest kod 44 :) Sonda lambda.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 01, 2009, 10:35:50 am »

Offline Marel

• Sympatyk
...podepnę się pod temat - podczas jazdy na gazie jak się auto rozgrzeje zapala się kontrola silnika check engine ale gaśnie na wolnych obrotach i potem po chwili normalnej jazdy się znów zapala ( wyskakuje błąd 44 i 45 ) - czyli ew. sonda i mam pytanie jaką sandę wybrać  do wymiany ( jednoprzewodowa) bo ceny i firmy na Allegrogo rożne - napiszcie którą polecacie?

Auto jeździ normalnie na gazie i na paliwie, spalanie w granicach 11-12l LPG

Z takich dziwnych rzeczy to kabel gdzie się wpina sandę jest lutowany i przedłużany - nie wiem czy to ma jakiś wpływ.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2009, 11:25:28 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Odepnij sonde całkiem. Nie potrzebna w tym silniku. Ja odpiąłem (ba anwet zmieniłem portki na takie bez sondy) i założyłem tłumik z GLE wywalając wcześniej kat. Spalanie w normie, jazda normalna. szkoda kasy na sondę, lepiej paliwo zalej lub odłóż kasę na lepszy olej.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2009, 13:07:24 pm »

marcij

• Gość
A neimasz emulacji sondy ? Na gezie czasem wyskakuja rozne bledy i to niekoniecznie musi oznaczac smierc sondy

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2009, 15:36:30 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Cytat: "Marel"
Z takich dziwnych rzeczy to kabel gdzie się wpina sandę jest lutowany i przedłużany - nie wiem czy to ma jakiś wpływ.

Pewnie, że może mieć ;)
Po 1 jak mi padła kostka, to nie lutowałem. Przewód jest stalowy i nie za bardzo się to lutuje. Błąd może wyskakiwać chociażby przez spadek napięcia na tej "przedłużce". Wepnij miernik w przewód przed i za przedłużniem i sprawdź opór. No i sprawdź masę sondy przy kolektorze ssącym, czy nie uleciała, bo to już kilku od wymiany sondy uratowało ;)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2009, 21:56:06 pm »

Offline Marel

• Sympatyk
Cytat: "Stingerek"
Odepnij sonde całkiem. Nie potrzebna w tym silniku. Ja odpiąłem (ba anwet zmieniłem portki na takie bez sondy) i założyłem tłumik z GLE wywalając wcześniej kat. Spalanie w normie, jazda normalna. szkoda kasy na sondę, lepiej paliwo zalej lub odłóż kasę na lepszy olej.

... ok mogę wywalić - ale czy wtedy nie będzie mi się zapalać kontrolka tak jak teraz i komp nie będzie łapać błędów - bo w tej chwili oprócz tego ze zapala mi się check engine auto jeździ normalnie bez efektów ubocznych ?

marcij
" A neimasz emulacji sondy ? Na gezie czasem wyskakuja rozne bledy i to niekoniecznie musi oznaczac smierc sondy" - mam symulator ale nazwy nie pamiętam ew jutro sprawdzę - ew. możesz napisac czy to ustrojstwo tez ma jakis wpływ na sondę na gazie czy jakoś tak ?  

matucha#1931
"Pewnie, że może mieć ;)
Po 1 jak mi padła kostka, to nie lutowałem. Przewód jest stalowy i nie za bardzo się to lutuje. Błąd może wyskakiwać chociażby przez spadek napięcia na tej "przedłużce". Wepnij miernik w przewód przed i za przedłużniem i sprawdź opór. No i sprawdź masę sondy przy kolektorze ssącym, czy nie uleciała, bo to już kilku od wymiany sondy uratowało ;)"  - kiedyś to mierzyłem ( bo nawet to opisywałeś jak to zmierzc :) ) ale już nie pamiętam ale też to sprawdzę tylko dopiero pewnie koło soboty i napiszę

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 02, 2009, 11:03:54 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

... ok mogę wywalić - ale czy wtedy nie będzie mi się zapalać kontrolka tak jak teraz i komp nie będzie łapać błędów - bo w tej chwili oprócz tego ze zapala mi się check engine auto jeździ normalnie bez efektów ubocznych ?

U mnie lampka check engine zapalała się dopiero jak auto dostało na trasie bardzo mocno w tyłek (powiedzmy 140-150km/h) to zapalała sie dopóki nie zwolniłem nie wiem czy to wina sondy, auto jeździło normalnie, jako ciekawostkę podam że Abimexy byly w wersjach z sond i bez, poczytaj morawskiego, tam sie dowiesz dokladnie jak dziala program z sonda i bez.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 02, 2009, 11:59:58 am »

marcij

• Gość
....

marcij
" A neimasz emulacji sondy ? Na gezie czasem wyskakuja rozne bledy i to niekoniecznie musi oznaczac smierc sondy" - mam symulator ale nazwy nie pamiętam ew jutro sprawdzę - ew. możesz napisac czy to ustrojstwo tez ma jakis wpływ na sondę na gazie czy jakoś tak ?  
......

Jak instalacja jest uczciwie zamontowana , to podczas jazdy na gazie emulator odcina wogole sonde od komputera benzynowego i podaje do niego wlasny wygenerowany sygnal , tak zeby wlasnie komp benzynowy "myslal" ze caly czas jedzie na benzynie i nie sial bledami.

[ Dodano: 02 Cze 2009 12:00 ]
....

marcij
......

Jak instalacja jest uczciwie zamontowana , to podczas jazdy na gazie emulator odcina wogole sonde od komputera benzynowego i podaje do niego wlasny wygenerowany sygnal , tak zeby wlasnie komp benzynowy "myslal" ze caly czas jedzie na benzynie i nie sial bledami.

[ Dodano: 02 Cze 2009 12:00 ]
....

marcij
......

[ Dodano: 02 Cze 2009 12:01 ]
....

marcij
......

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 02, 2009, 20:53:54 pm »

Offline Marel

• Sympatyk
Cytat: "Stingerek"
Cytuj (zaznaczone)

U mnie lampka check engine zapalała się dopiero jak auto dostało na trasie bardzo mocno w tyłek (powiedzmy 140-150km/h) to zapalała sie dopóki nie zwolniłem nie wiem czy to wina sondy, auto jeździło normalnie, jako ciekawostkę podam że Abimexy byly w wersjach z sond i bez, poczytaj morawskiego, tam sie dowiesz dokladnie jak dziala program z sonda i bez.

Stingerek po odpięciu sondy check engine po zagrzaniu silnika pali się cały czas i pokazuje błąd 12 - 13 - 44, a nie chce sondy wywalać ( w sumie najpostrzy sposób ) tylko dojść do przyczyny tych błędów i je wyeliminować :)

[ Dodano: 02 Cze 2009 21:09 ]
Cytat: marcij
....

marcij
......

Emulator mam firmy STAG2-E4 i podejrzewam po nawie do czego może służyć :), tylko teraz pytanie gdzie szukać winnego jeżeli check engine zapala się tylko na gazie na nagrzanym silniku i obrotach powyżej 2tys ? A auto zachowuje się normalnie  - tylko ta kontrola sie zapala  :twisted: a palić się nie powinna  :lol:

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 11, 2009, 12:00:57 pm »

KrzychoKDX

• Gość
co to jest ta kontrolka check engine? zmieniłem licznikw swoim aucie i ta kontrolka włancza mi sie wtedy kiedy załącze ssanie..wczesniej miałem pomaranczową kontrolke..wiec do czego słuzy ta kontrolka?

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 11, 2009, 17:27:01 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
kontrolka check engine jest dokładnie tam gdzie w gaźnikowacach masz ssanie.

Do czego służy ? Poczytaj morawskiego. i przeszukaj forum.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 11, 2009, 20:36:09 pm »

Barnii

• Gość
Cytat: "KrzychoKDX"
co to jest ta kontrolka check engine? zmieniłem licznikw swoim aucie i ta kontrolka włancza mi sie wtedy kiedy załącze ssanie..wczesniej miałem pomaranczową kontrolke..wiec do czego słuzy ta kontrolka?

Skoro masz poldka  rocznik 93 ( a taki jest wpisany w twoim podpisie) to masz jeszcze gaźnikowca. Zmieniając zegary założyłeś zegary z nowszego modelu (już na wtrysku) dlatego włączając ssanie zapala CI się kontrolka Check Engine :)

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 11, 2009, 23:47:32 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Skoro masz poldka rocznik 93 ( a taki jest wpisany w twoim podpisie) to masz jeszcze gaźnikowca. Zmieniając zegary założyłeś zegary z nowszego modelu (już na wtrysku) dlatego włączając ssanie zapala CI się kontrolka Check Engine

Kolego...... polonezy z wtryskiem Abimex były produkowane już pod koniec 91 roku, wiec to nie jest tak HopHop....

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 11, 2009, 23:50:13 pm »

Barnii

• Gość
Napisał wyraźnie że zapala mu się wtedy kiedy załączy ssanie...

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 11, 2009, 23:53:56 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Mi chodziło o nieprawidłową metodę dedukcji:
Cytuj (zaznaczone)

Skoro masz poldka rocznik 93 ( a taki jest wpisany w twoim podpisie) to masz jeszcze gaźnikowca.

A co do odpowiedzi na pytanie, to powiedziałem juz wcześniej że:
Cytuj (zaznaczone)

kontrolka check engine jest dokładnie tam gdzie w gaźnikowacach masz ssanie.

Pozdrawiam.