Autor Wątek: Dziwne objawy po zmianie uszczelki i paska rozrzadu  (Przeczytany 2927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dziwne objawy po zmianie uszczelki i paska rozrzadu
« dnia: Kwiecień 10, 2009, 20:36:26 pm »

Milek#1944

• Gość
Witam :)
Naszło mnie na zmiane uszczelki, przy okazji wyregulowalem zawory i wymienilem uszczelniacze. Dzien pozniej postanowilem zmienic pasek rozrzadu...nie wiem czy po zmianie paska to sie stalo, czy po wymianie uszczelki, ciezko stwierdzic. Otoz silnik pracuje rowniutko, nic mu nie jest, pali bez problemu i zimny i cieply, tylko wydaje mi sie, ze troszeczke dluzej musze krecic. Problem tylko w tym, ze jak na biegu jalowym nagle mu depne to najpierw nastepuje taki zamul, troszke jakby buczy i wchodzi na wysokie obroty. Szczegolnie widac to jak silnik spada z obrotow i nagle otwieram przepustnice. Mam podejrzenie, czy to mozliwe ze zaplon sie przestawil?W tym wypadku bylaby to wina CPW podejrzewam, czy jesli zle zalozylem kolo pasowe (nie trafilem wcieciem w klin) to sa mozliwe takie objawy?Kolo ciezko wchodzilo, nie jestem pewien czy trafilem wcieciem w jego miejsce bo tego nie widac poniewaz obudowa paska zaslania. Czy to raczej wina ze cos zchrzanilem z zaworami?Zaworow jestem raczej pewien, robilem z ojcem ktory cale zycie jezdzil polskimi produkcjami i mial wlasny warsztat, a pasek robilem sam. Powiedzcie co jeszcze moglem zchrzanic?Moze kolektor zle dokrecony?Bierze lewe powietrze?Czy poprostu CPW?Jak myslicie?

[ Dodano: 10 Kwi 2009 20:42 ]
No i wiadomo,ze jest slabszy. Mam wrazenie, ze jak rownomiernie przyspieszam to momentami probuje wyrwac troszke bardziej po czym po chwili wraca do swojego "zamulenia"

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 11, 2009, 10:16:46 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Według mnie rozrząd masz przestawiony :roll:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 11, 2009, 10:55:36 am »

Milek#1944

• Gość
Rozrzad sie nie mogl przestawic...raczej...stary pasek zsunalem maksymalnie do kadluba i wstepnie juz zalozylem nowy. Potem rozcialem stary pasek i wcisnalem nowy do konca...

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 11, 2009, 11:00:00 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
Ustaw rozrząd na znakach i sprawdź czy Ci się nie przestawił o jeden ząbek.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 11, 2009, 11:02:31 am »

Milek#1944

• Gość
Hmm, myslisz ze to mozliwe? Bede musial sprawdzic, ale wydaje mi sie ze sam pasek jest ok, sprawdze to dzis jeszcze...

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 11, 2009, 11:08:13 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
Ja też przy zakładaniu paska w mojej dwójce dwa razy poprawiałem, bo przesunęło mi się na napinaczu :mrgreen:

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 11, 2009, 11:17:50 am »

Milek#1944

• Gość
Ja nie mam napinacza :P

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 11, 2009, 13:55:02 pm »

Milek#1944

• Gość
DF, tak jak mowisz...wlasnie wrocilem z parkingu. Kolo pasowe rzeczywiscie bylo zle zalozone, klin jest jednak troche zjechany i tak samo jest wzer w kole pasowym...Ustawilem "na oko" i jest duzo lepiej, ale zeby ustawic to idealnie bede potrzebowal nowe kolo pasowe, przy zakladaniu poprzednim razem zle zalozylem i dokrecilem tak ze klin scial ten rowek o jakies 2mm mysle. No ale poki co jezdzi, musze poszukac nowego kola bo walu nie chce mi sie wymieniac :P

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 11, 2009, 18:22:12 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Wału nie musisz wymieniac tylko klin. Niestety trzeba zdjac wtedy małe koło od rozrządu.
Kiedy u siebie to odkryłem tylko mocno przykręciłem w prawidłowej pozycji. Nie na długo starczyło... Przestawiło się cholerstwo... Założyłem nowe koło pasowe pozostawiając uszkodzony klin i niestety po miesiącu znowu chyba lekko się przestawiło. Tak coś czuję... Po jeździe wnoszę... Teraz przy okazji przekładki silnika do innej budy na pewno ten klin wymienię. Trudno jest widocznie dobrze przykręcic to koło bez blokowania koła zamachowego...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 11, 2009, 19:33:58 pm »

Milek#1944

• Gość
Prawda, ze ciezko dokrecic, sam sie z tym chwile mordowalem. Puki jezdzi a jezdzi nawet lepiej niz przed wymiana nie bede tego ruszal. Jak sie znow przestawi to zmienie ten klin.