Autor Wątek: Zawór EGR w GSI  (Przeczytany 2545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zawór EGR w GSI
« dnia: Maj 05, 2009, 16:06:04 pm »

tebe

• Gość
Witam,

Mam takie pytanie: gdzie się znajduje i jak się najłatwiej pozbyć zaworu recyrkulacji spalin (EGR) w GSI? Wszystko wskazuje na to, że zaqwór się przytyka i spaliny z powrotem zawraca mi do silnika, gdy nie potrzeba... Wymieniać na nowy mi się nie chce, wolałbym po prostu "odłączyć" ten zawór w położeniu zamkniętym kompletnie (kolejne pytanie: jak to zrobić) i aby wtedy silnik dostawał czyste powietrze do cylindrów.

Robił kiedyś ktoś coś takiego?

Pozdrawiam.

Zawór EGR w GSI
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 05, 2009, 16:23:23 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Wydaje mi się, że takowego zaworu nie ma w GSi.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

Zawór EGR w GSI
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 05, 2009, 17:17:32 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
to dobrze sie Tobie wydaje bo go nie ma :P

Zawór EGR w GSI
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 05, 2009, 18:08:50 pm »

marcindohc20

• Gość
no nie ma to nie jest jakiś TDi-k ;) a taki zawór zaślepia się kawałkiem blaszki np z puszki po powie :) blaszkę wycina sie na kształt uszczelki i wkłada się miedzy zawór a kolektor :)

Zawór EGR w GSI
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 05, 2009, 18:49:35 pm »

tebe

• Gość
Dzięki za odpowiedzi. Czyli w GSI nie ma w ogóle recyrkulacji spalin? Czy jest ona realizowana w jakiś inny sposób?

Zawór EGR w GSI
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 05, 2009, 23:10:05 pm »

marcindohc20

• Gość
napewno nie ma zaworu EGR  ! . a czy jest ona realizowana w inny sposób to nie wiem nie miałem wiele styczności z tym silnikiem bo tylko raz jakiemuś gościowi robiłem taki silnik i to było już dawno  . :) co sie u ciebie dzieje jakie masz objawy ? :)

Zawór EGR w GSI
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 11, 2009, 09:12:02 am »

wojci

• Gość
recyrkulacja spalin realizowana jest samoczynnie, ale w tym silniku to znaczy w takiej starej konstrukcji raczej nikt za bardzo nie badał tego zjawiska, podczas suwu napełniania cylindra zasysana jest pewna ilość spalin z powrotem do cylindra, następuje to w czasie tzw. "przekrycia zaworów"