Autor Wątek: Jaki olej mineralny?  (Przeczytany 12750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 14, 2009, 15:40:47 pm »

szczaw

• Gość
Dobry czy nie... Dla mnie olej ma zapewnić smarowanie.

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 14, 2009, 17:08:06 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
I to właśnie robi, bo jest dobry. To chyba oczywiste :)
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 15, 2009, 00:21:36 am »

Offline banned

• Sympatyk
Moim zdaniem dla silnika tak zaawansowanego i precyzyjnie zmontowanego jak OHV, zwłaszcza pod dynamiczniejszą jazdę, najlepszy jest ten:

http://www.orlenoil.pl/oferta/samochody_osobowe,1,122.html
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 18, 2009, 00:48:57 am »

mariusz_u

• Gość
Cytat: "Excalibur"
Jak ktoś ma samozaparcie to niech poszuka na necie artykułu o gościu co jeździ volvo bez wymiany oleju od kilku MILIONÓW kilometrów... Ponoć stare, przepalone oleje mają w sobie więcej dobrego niż złego, a gość był jakimś specjalistą od olejów/silników. Ciekawy artykuł. Dlatego dziwi mnie, że aż TAK CZĘSTO zmieniacie olej...

A ja słyszałem, że w Hameryce to podobno Murzynów biją... :lol:
Stary olej ma w sobie tyle dobrego co stare skarpetki lub gacie więc po co je tak często zmieniać? :wink:

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 18, 2009, 01:39:38 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
BXmaster.. nie przesadzaj, OHV to faktycznie "siermiężna" konstrukcja... ale 200 tysiaków bez remontu przy umiejętnym korzystaniu i wymianie filterków, oleju itd na czas spokojnie robi. Kolega jeździ plusem z 98 roku ... i silnik ma naklepane chyba 230 plus coś tam...
Jak silnik pracuje stojąc koło auta na świeżym powietrzu nie rozpoznasz czy jest odpalony czy stoi spokojnie. Dopiero za autem stojąc słychać lekki pomruk z wydechu.
A gość leje do niego 10W40 Magnateca od początku eksploatacji... tyle że nie oszczędza tego silnika wogóle i ze dwa razy mu ten silnik zamarzł. Gdyby nie co raz włączający się wentylator na postoju to nie rozpoznałbyś czy silnik pracuje czy nie.

Przez takie podejscie te samochody maja taką a nie inna opinię
Ja też słysze od wielu ludzi dookoła: "Wymieniasz olej ? Przecież to polonez...."

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 18, 2009, 08:18:21 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Lexus CT200h / Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja nie jestem przeciwnikiem wymiany oleju. Sam to robię zawsze na wiosnę (chyba że fura stała jak ostatnio bo prawka nie miałem przez rok i przebieg zerowy). Robię tak jak większość czyli raz w roku lub mniej więcej co 10000km.

O gościu z volvo wspomniałem jako ciekawostkę, bo po tym jak się wypowiedział mała burza się rozpętała. Temat warty dyskusji choć oczywiście kłóci się z tym co zalecają producenci.

Koniec OT

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 24, 2009, 23:07:37 pm »

Tomasz-350

• Gość
Jeżeli auto ma naklepane 128 tyś. km i jeździlo prawdopodobnie a lotosie mineralnym 15W-40 to jeżeli chcialbym mu zmienić olej na jakiś pół syntetyk to na dłuższą mete czego się mogę spodziewać oprucz wycieków??

Aha, ja polecam oleje marki Gulf jest to dość tani olej i dobrej jakości.

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 25, 2009, 00:51:27 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Możesz się spodziewać wszystkiego.
Zalej to się sam przekonasz co się stanie.
Może chodzić ciszej, lepiej odpalać.. a może zacząć klepać i lać ze wszystkich stron. Ale to nie będzie wina oleju tylko rozklekotanego silnika.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 25, 2009, 07:48:11 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
Nie ma co eksperymentowac - dobry minerał i spokój. Marka? Każdy "doradzi" Ci byś lał to co on leje - standard  :mrgreen:
Ja osobiście nie kupiłbym oleju robionego dla Lidla czy Tesco... :wink:
o wspomnianym Volvo i jego właścicielu też słyszałem ale większośc hitów w necie jest równie prawdopobne jak gazeta Fakt... Osobiście widziałem jak wygląda niewymianiany przez kilka lat olej - trzeba go było wypłukiwać bo miał konsystencję budyniu 8)
Nie warto też kierować się obiegowymi opiniami typu "Lotos to woda" itp
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 25, 2009, 11:19:17 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Podsumowując: Kupić markowy olej  o parametrach zalecanych przez producenta. Zalać i zobaczyć w jakim stanie jest silnik :)

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 25, 2009, 20:41:27 pm »

Tomasz-350

• Gość
A według klasy jakości API to jaką jakość wybrać?   Przypominam że auto jest z końcówki 99r., 128tyś. km, i nigdy niewdychalo gazu.

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 25, 2009, 20:46:34 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
zalej castrola lub mobila 10W40.

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 25, 2009, 20:53:04 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Cytat: "Tomasz-350"
A według klasy jakości API to jaką jakość wybrać?   Przypominam że auto jest z końcówki 99r., 128tyś. km, i nigdy niewdychalo gazu.

Taką jak w instrukcji. Masz GLI albo GSI? Czyli masz silnik sprzed II Wojny Światowej!
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 25, 2009, 23:14:43 pm »

Tomasz-350

• Gość
Stingerek, niechodzi mi o klase lepkości SAE, tylko klase jakości API dla silników benzynowych np. SG, SJ, SL, itd. A Castrola czy Mobila napewno nie zaleje bo to się placi głównie za reklame tych olejów a nie za dobrą jakość. Wole zalać o wiele tańszym olejem np. marki "Gulf", który sie tak niereklamuje a jest równie dory jak Mobil czy Castrol.

BXMaster, Niestety niemam istrukcji więc dlatego pytam doświadczonych kierowców poloezów. Auto to oczywiście 1.6 GSi

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 26, 2009, 00:13:24 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

bo to się placi głównie za reklame tych olejów a nie za dobrą jakość.

IDIOTA.

PS. nic do ciebie nie mam.

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 26, 2009, 13:54:08 pm »

DOMAN

• Gość
Cytat: "Tomasz-350"
Stingerek, niechodzi mi o klase lepkości SAE, tylko klase jakości API dla silników benzynowych np. SG, SJ, SL, itd. A Castrola czy Mobila napewno nie zaleje bo to się placi głównie za reklame tych olejów a nie za dobrą jakość. Wole zalać o wiele tańszym olejem np. marki "Gulf", który sie tak niereklamuje a jest równie dory jak Mobil czy Castrol.

BXMaster, Niestety niemam istrukcji więc dlatego pytam dowiadczonych kierowców poloezów. Auto to oczywiście 1.6 GSi

Jak to jaką klasę jakości wlać!Oczywiście im wyższa tym lepsza!Silnik OHV był konstruowany w czasach kiedy to pewnie niektórych wyższych klas jakościowych jeszcze nie było (np:SL)co nie znaczy że ta klasa nie jest zalecana do tego silnika.Jak masz kasę by dołożyć do oleju silnikowego wyższej klasy to tym lepiej dla silnika.Ja do swojej OHVki staram się lać tylko półsyntetyki wyższych klas (tj:SL) i jak do tej pory większych problemów (oprócz padniętej uszczelki pod główicą przy 70tyś km ale to inna sprawa) z tym silnikiem nie miałem!

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 26, 2009, 15:20:13 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Cytat: "BXMaster"
Czyli masz silnik sprzed II Wojny Światowej!

I co w związku z Tym ? Nie wolno do niego lać półsyntetyka ?
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 26, 2009, 15:24:01 pm »

200sx

• Gość
leje sie to co zaleca producent, to tak jak ty zostałeś stworzony do jedzenia wszystkich "normalnych" rzeczy,i przerzuciłbys sie na trawe,kore z drzew i inne ciekawe rzeczy - jak długo tak pociągniesz?

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 26, 2009, 17:06:55 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Cytat: "szczaw"
... albo jeszcze jakimś tańszym z Lidla bądź Stonki (biedronki)? ...

Nie, żebym się czepiał, ale zalewam najdroższego mineralnego Elfa i jest tańszy niż ten z Lidla :P
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Jaki olej mineralny?
« Odpowiedź #39 dnia: Maj 26, 2009, 17:24:31 pm »

szczaw

• Gość
Pokaż rachunek :P