Autor Wątek: wtyczka od drugiego wentylatora chlodnicy  (Przeczytany 2340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wtyczka od drugiego wentylatora chlodnicy
« dnia: Maj 15, 2009, 16:57:17 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Siemka , czytam od 2 dni cale forum i tematy z grzaniem silnika i wentylatorami.Prawie Wszyscy pisza , ze maja w plusach 2 wentylatory , ja posiadam jeden:/W zimie autko jezdzilo zawsze z temp 90 stopni.teraz gdy jest troszki cieplej czesciej wlacza sie wentylator - wiadomo. Temp (wedlug wskaznika na desce) dochodzi do 100 stopni , wlacza sie wiatrak i ja zbija tak  do 95.Poldek ma 10 lat , chlodnica pewnie juz troszki zapchana ale pomyslalem , ze jak podlacze drugi went. to pomoze.Drugi czujnik na chlodnicy jest , tyle , ze nie znalazlem zadnej wtyczki do podlaczenia 2 wiatraka.Jak podlaczyc drugi wiatrak??? I przy okazji znalazlem cos owinietego izolacja na dolnym przewodzie wychodzacym od zbiornika plynu od wspomagania, co to jest?:) 8) coś

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2009, 17:14:08 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Proponuję przepłukać cały układ, w tym ze szczególną starannością chłodnicę. Jeśli to nie pomoże, to wymiana chłodnicy z czasem Cię czeka.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 16, 2009, 13:44:26 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Prawidłowo to będzie tak:

Z tym, że wykonujesz już instalację tylko dla 1 wentylatora, bo dla drugiego już masz.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 16, 2009, 21:57:09 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Dzieki bardzo.Chlodnica nie jest zamulona, bo cała jest tak samo goraca.Che podlaczyc 2 wiatrak, zeby wlaczaly sie oba na raz.Zastanawiam sie tylko, czy mozna jeszcze gdzies kupic te wtyczki i gniazda, zeby to zrobic po Bożemu;) czy trzeba zastosowac bardziej radykalne metody typu kostka do przewodow i ucinanie wtyczek???czy obecny bezpiecznik wytrzyma 2 wentylatory?;) AAAA i co to za czujnik moze byc??Powietrza czy jak?

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 17, 2009, 00:32:04 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
A matucha jak zwykle poleciał po całości :) I już naszpachlował schemat :)
Drugi wentyl wystarczy podłączyć równolegle...

Bezpiecznik oczywiście conajmniej o 50% mocniejszy wtedy.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 17, 2009, 13:33:42 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
skyer, tak jak mówi Stingerek, jak się mają załączać naraz to nie zmieniasz nic oprócz bezpiecznika. Czujnika też nie potrzebujesz. Musisz tylko przewody obserwować, bo przy tak dużym prądzie mogą się grzać. Jaką moc ma silnik wentylatora?
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 17, 2009, 14:34:10 pm »

Barnii

• Gość
A to nie lepiej dołożyć sobie drugi przekaźnik i tyko sterowanie zmostkować z tym oryginalnym? Wtedy obydwa będą się włączać jednocześnie i nic sie nie będzie grzało :)

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2009, 16:09:42 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Dzieki chlopaki.Kolega mnie uswiadomil , ze wiatrak za pozno moze sie wlaczac( wlacza sie przy 95stopniach na desce)  a powinien przy 90.Kupie na razie sam czujnik i jego wymienie , skoro chlodnica drozna:/

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 18, 2009, 08:39:39 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Cytat: "skyer"
Kolega mnie uswiadomil , ze wiatrak za pozno moze sie wlaczac (wlacza sie przy 95stopniach na desce) a powinien przy 90. Kupie na razie sam czujnik i jego wymienie , skoro chlodnica drozna:/

Weź pod uwagę, że wskaźniki lubią przekłamywać. Moim zdaniem jeśli wiatrak się włącza i działa (spełnia swoje zadanie) to nie ma co grzebać ani wymieniać. U mnie załącza się raz przy delikatnym przekroczeniu 90 stopni a jak daję po garach to i ze 4mm dalej się wychyli zanim wiatrak wystartuje. Wnioski sam wyciągnij.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 28, 2009, 16:29:50 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
okazało się, że wiatrak był podłączony do czujnika na wyjściu z chłodnicy.Włączał sie koło 100 stopni i wyłączał przy 95.Podłączyłem do drugiego czujnika(na wejsciu) i sie załączał przy 90  , tyle ze już nie wyłączał wiatraka:-)Kupiłem nowy czujnik(90/80)i jest ok:)Wsazowka nie dyga wiecej niz 92.Wiatraczek sie czesciej wlącza , ale silnik nie przegrzewa się.