Autor Wątek: ceny lpg w polsce  (Przeczytany 105251 razy)

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #240 dnia: Grudzień 23, 2010, 21:53:23 pm »

Offline timi0709

• Nowicjusz
    • Caro Plus 1.6GSi '98, Caro 1.6GLE '95- weteran
Szydłowiec: 2,58zł
BP przy E7 trasa Szydłowiec-Radom: 2,62zł
Polonez Caro Plus 1.6GSi

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #241 dnia: Grudzień 24, 2010, 00:20:55 am »

Offline Łukasz_ERW

• Sympatyk
Kilka cen ze stacji przy DK8 na odcinku Rawa Mazowiecka - Janki: Orlen, Shell, BP - o ile dobrze pamiętam wszędzie 2,67 - 2,69, Statoil 2,64, Łukoil 2,57, mała stacja w Jankach 2,48, Wasbruk Rawa Mazowiecka 2,57.

Poważnie zaczynam rozważać diesla jako następny samochód. A zawsze byłem wierny LPG power... Wiem, że ropa też droga, ale ostatnio to gaz drożał najbardziej.

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #242 dnia: Grudzień 24, 2010, 09:15:20 am »

Offline mirekpsary

• Sympatyk
  • Jo jest Jo!
    • PoldoFord 2.0 '91 - Tayniak
    • http://www.bruk-miko.psary.net.pl
2.69 u Mnie,cena wczoraj zmieniona na wyższą.
Ja i tak zostaję przy gazie,a niech pali ile chce,diesel wcale oszczędniejszy nie jest.
''W życiu piękne są tylko chwile"

tel.603476262

www.bruk-miko.psary.net.pl

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #243 dnia: Grudzień 24, 2010, 09:26:18 am »

Offline fafik

• ostroyebak okolosyberyjsky
  • Sympatyk
  • nASO DREAM TEAM
    • caro gld
    • http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/104429
Mala stacyjka za bp w zabrzu lpg~2,45 a na samym bp ~2,69
http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/104429
Mój polonez jest jak maybach- ręcznie składany :]
Gdyby w samochodach europosłów zamontować blokadę antydebilizmu z czujnikiem wykrywającym procent absurdu w procesie myślenia, musieliby wszędzie, biedactwa, zasuwać z buta.

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #244 dnia: Grudzień 24, 2010, 09:32:22 am »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
    • Panda I 1.2 75 fire, Borek 2.0 DOHC GSI, Caro Plus 1,4GTI 16V, Caro Plus RED TOP, Caro Plus RED TOP Turbo, Omega A 3000 24V
Busko Zdrój  na każdej stacji 2.59 zl
Żyj tak jak jutro miał być koniec świata

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #245 dnia: Grudzień 24, 2010, 10:09:08 am »

Offline Piotr_T

• Sympatyk
    • Audi A6 C6
shell Siedlce ul. Brzeska 2,62 zł/l
Caro Plus 1.6 GLI --> 1.4 GTI 74U - był
Caro Plus 1.4 GTI 23E - był ;(
Audi A6 C6 - tatusiowóz

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #246 dnia: Grudzień 24, 2010, 10:28:13 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #247 dnia: Grudzień 24, 2010, 13:01:54 pm »

Offline Piotr_T

• Sympatyk
    • Audi A6 C6
rozbój w biały dzień !!!
Audi A6 C6 - tatusiowóz

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #248 dnia: Grudzień 24, 2010, 15:08:21 pm »

punisher

• Gość
Widzę że dużo skarg a mało wiedzy, zatem wspomnę o kilku rzeczach aby uświadomić kolegów o czym myślę:
Rozbój w biały dzień cen to jest w przypadku benzyn i Oleju Napędowego ponieważ ceny reguluje spekulacja walutami i cena surowca na rynkach w EU i USA i swiecie, zależność naszego prawa akcyzowego do wytycznych akcyzy UE i jeszcze nasza PL akcyza. W styczniu 2011 akcyza na PB i ON idzie w górę, a do marca 2011 musimy mieć ceny Oleju Napędowego zarządze przez Unii Europejską czyli ON wtedy napewno będzie ok. 5 PLN na stacjach. Napewno, a nie być może.  Rząd PL bardzo dobrze opóźnia jak tylko się da podwyżki akcyzy ON ponieważ próbuje utrzymać wzrost gospodarczy, od marca już musi dać max. akcyze przewidzianą przez UE. Stąd wiadomo było od  ostatnich ok. 2 lat że nie będzie się opłacało kupywać silników na PB i ON a jedynie  wozidło przerobione na LPG.

W przypadku LPG akcyza PL (a nie kombinacje na rynkach) jest warunkiem stabilności ceny i Rząd nakreślił jasną przyszłość dla paliw gazowych na kolejne lata. Nowa Ustawa o podatku akcyzowym z 06.12.2008 opublikowana w Dz.U.2009 nr 3 poz. 11. Stawki akcyzy od autogazu (695,00 zł od tony LPG i 100,00 zł od tony CNG) zapisane są w Art. 89 pkt. 12 a).  Zerowa stawka dla CNG do 31.10.2013 r. została zapisana w Art. 164 pkt.1. Datę wejścia ustawy w życie z dniem 01.03.2009 r. zapisano w Art. 169.

LPG w zimie skoczyło w górę na skutek tylko droższego propanu które więcej się leje do mieszanki gazowej. Przełom 2010/2011 i początek 2011 jest ostatnim dzwonkiem aby instalować LPG do auta, potem ceny montazów skoczą w górę wraz z terminami. Obecnie w tej chwili czeka się ok. 2-3 tygodnie na termin montowania gazu u dobrych sprawdzonych zakładach gazowych (mam do zagazowania Opla Astrę). W połowie i po koniec 2011 roku na pysk spadną ceny aut z silnkami diesla, a lekko spadną z silnkami PB. Dużolitrażowe sprowadzane BMW będą za grosze.

Znając projekty rządowe związane z akcyzą i prawem transportowym oraz zależność PL od dyrektw UE które musimy realizować (bo inaczej kary) można dość spokojnie przewidzieć ceny paliw i aut na rok, dwa do przodu  lub więcej. To pokazuje jakim wielkim g... jest polityka i ekonomia.

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #249 dnia: Grudzień 24, 2010, 18:05:25 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
U nas paliwo nie jest drogie przecież !

My poprostu za mało zarabiamy ! A raczej... za dużo z zarobionych pieniedzy oddajemy na ZUS, NFZ i inne uprzykrzacze.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #250 dnia: Grudzień 25, 2010, 14:06:34 pm »

Gustaw91

• Gość
Cekanowo pod Płockiem stacja Shell lpg-2.53

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #251 dnia: Grudzień 26, 2010, 19:56:06 pm »

Offline Piotr_T

• Sympatyk
    • Audi A6 C6
Orlen w Łukowie 2,65 zł/l
Audi A6 C6 - tatusiowóz

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #252 dnia: Grudzień 26, 2010, 21:45:48 pm »

franca

• Gość
Jelcz-Laskowice ul. Oławska stacja orlen cena LPG 3,02zł!!!

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #253 dnia: Grudzień 27, 2010, 02:08:39 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
He he he.. dzisiaj tankieren gaz... 1.67zł ! :) PB95  3.49zł !

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #254 dnia: Grudzień 27, 2010, 09:50:52 am »

punisher

• Gość
Nie chciałbym mieszkać na wschodzie - zarobki tragicznie niskie, z robotą kiepsko, wolę drogi gaz na południu gdzie więcej roboty. A najchętniej to wyprowadziłbym się do Warszawy :).

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #255 dnia: Grudzień 27, 2010, 13:05:52 pm »

Offline Łukasz_ERW

• Sympatyk
Stingerek tankujesz na Ukrainie? Dużo oni mają ctacji LPG? Jak to w ogóle wygląda - napisz coś więcej na temat tankowania za granicą :-)

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #256 dnia: Grudzień 27, 2010, 13:38:11 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)
zarobki tragicznie niskie, z robotą kiepsko, wolę drogi gaz na południu gdzie więcej roboty

W porównaniu z resztą kraju faktycznie, wesoło nie jest z zarobkami chociaż bezrobocie u nas takie samo jak wszędzie : sztuczne - ludzie zwalniają sie z pracy fikcyjnie i robia na czarno.. zarabiaja w ten sposob wiecej.  

Cytuj (zaznaczone)

Stingerek tankujesz na Ukrainie? Dużo oni mają ctacji LPG? Jak to w ogóle wygląda - napisz coś więcej na temat tankowania za granicą

Nie rózni się niczym od tankowania tutaj.. czy na zachodzie, podjeżdżasz tankujesz, płacisz, wracasz :) tyle.
Stacji LPG mają bardzo dużo ale dużo mniej niż w polsce. Przy granicy jest ich naprawdę gęsto, w głąb tak ze 100km coraz mniej. ale i paliwo jest dużo tańsze niż przy granicy.

ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #257 dnia: Grudzień 27, 2010, 17:27:43 pm »

Offline R9

• Nowicjusz
http://www.e-petrol.pl/ Polecam tą stronę. Dużo analiz, prognoz i cen na rynku paliwowym. Można  sprawdzić ceny paliw na stacjach w poszczególnych miastach Polski jak i  pozostałych krajach europejskich.

Cytat: "Stingerek"
U nas paliwo nie jest drogie przecież !

My poprostu za mało zarabiamy ! A raczej... za dużo z zarobionych pieniedzy oddajemy na ZUS, NFZ i inne uprzykrzacze.

Zgadzam się. Dodałbym tylko -  i na podatek zawarty w cenie paliwa.

Nie spotkałem nikogo, kto by był zadowolony z ceny paliwa w naszym kraju, bez względu ile zarabia, więc to jasny wniosek, że mimo światowych ambicji jesteśmy krajem biednym. Czytałem analizy, że taką Grecję, kraj który ostatnio został dotknięty przecież falą bankructwa, Polska ma szansę dogonić Greków z ich obecnym poziomem życia, za 50-60 lat, więc o czym my mamy rozmawiać.

Niestety, wydaje mi się że gdyby nawet od nowego roku, ceny paliw w Polsce, znalazłyby się na poziomie cen w Holandii i Norwegi, to też jedynie co przeciętny Polak może sobie zrobić, to ponarzekać na ceny, pod naosem albo w Internecie :lol: a jakby potrzebował paliwa, to i tak sięgnąłby do portfela.

Pamiętam jak mieliśmy wstępować do UE i jej przeciwnicy używali argumentu, że jak znajdziemy się w UE, to benzynę będziemy mieć w cenie 4 zł. Wtedy, to była jakaś strasznie wysoka cena. Mnie Unia, ani ziębi, ani grzeje, ale z perspektywy czasu, coś w tych przestrogach było niestety trafionego.

Politycy i analitycy, jako przykład cen paliw, podają nam ceny w innych krajach europejskich, z którymi Polak zarobkowo nie może się równać, nikt za to nie podaje cen paliw na Wschodzie: Rosja, Ukraina, Białoruś, gdzie ceny jednak są dużo niższe od tych naszych, a przecież tam paliwa nie rozdają za darmo.

Odp: ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #258 dnia: Maj 11, 2011, 18:48:02 pm »

Offline DaMaGe

• Sympatyk
    • PN C+ 1.6 GLI `2000
czy tylko ja mam wrazenie czy w tym roku cos ceny lpg po zimie nie chca zejsc w dol ?

shell katowice - 2.54
shell sosnowiec - 2.44
bp czeladz - 2.49
lukoil dg - 2.31

Odp: ceny lpg w polsce
« Odpowiedź #259 dnia: Maj 11, 2011, 22:48:28 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Benzyna jest droższa, więc gaz nie stanieje.