http://www.e-petrol.pl/ Polecam tą stronę. Dużo analiz, prognoz i cen na rynku paliwowym. Można sprawdzić ceny paliw na stacjach w poszczególnych miastach Polski jak i pozostałych krajach europejskich.
U nas paliwo nie jest drogie przecież !
My poprostu za mało zarabiamy ! A raczej... za dużo z zarobionych pieniedzy oddajemy na ZUS, NFZ i inne uprzykrzacze.
Zgadzam się. Dodałbym tylko - i na podatek zawarty w cenie paliwa.
Nie spotkałem nikogo, kto by był zadowolony z ceny paliwa w naszym kraju, bez względu ile zarabia, więc to jasny wniosek, że mimo światowych ambicji jesteśmy krajem biednym. Czytałem analizy, że taką Grecję, kraj który ostatnio został dotknięty przecież falą bankructwa, Polska ma szansę dogonić Greków z ich obecnym poziomem życia, za 50-60 lat, więc o czym my mamy rozmawiać.
Niestety, wydaje mi się że gdyby nawet od nowego roku, ceny paliw w Polsce, znalazłyby się na poziomie cen w Holandii i Norwegi, to też jedynie co przeciętny Polak może sobie zrobić, to ponarzekać na ceny, pod naosem albo w Internecie :lol: a jakby potrzebował paliwa, to i tak sięgnąłby do portfela.
Pamiętam jak mieliśmy wstępować do UE i jej przeciwnicy używali argumentu, że jak znajdziemy się w UE, to benzynę będziemy mieć w cenie 4 zł. Wtedy, to była jakaś strasznie wysoka cena. Mnie Unia, ani ziębi, ani grzeje, ale z perspektywy czasu, coś w tych przestrogach było niestety trafionego.
Politycy i analitycy, jako przykład cen paliw, podają nam ceny w innych krajach europejskich, z którymi Polak zarobkowo nie może się równać, nikt za to nie podaje cen paliw na Wschodzie: Rosja, Ukraina, Białoruś, gdzie ceny jednak są dużo niższe od tych naszych, a przecież tam paliwa nie rozdają za darmo.