Autor Wątek: Koło pasowe  (Przeczytany 2424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Koło pasowe
« dnia: Maj 19, 2009, 21:25:25 pm »

Twardy

• Gość
Witam serdecznie, otóż jestem nową osóbka na tym forum i już od dłuższego czasu się przyglądałem waszej pracy, aż sam postanowiłem dołączyć do waszego grona.

Otóż dzisiaj miałem niemiłą niespodzianke, odkręciła mi się śruba od koła zamachowego  :? Jutro będe starał się to zrobić, ale moje pytanie jest takowe, jakie mogą być jeszcze niespodzianki? Bo pasek mi nie spadł ani nic, zatrzymałem auto jak najszybciej i widze że koło zamachowe się odkręciło, na szczęście śruba też jest.

Otóż mam jeszcze jeden problem, bo gdy odpalam Polonezika jak jest zimny to mi gaśnie na wolnych obrotach, musze mu "gazu dodawać" pare minut aż sie rozgrzeje. Co może być nie tak?

Czekam z niecierpliwością na jakieś wieści ;)

Koło pasowe
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 19, 2009, 21:30:40 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Napewno chodzi o koło zamachowe a nie o koło pasowe?
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Koło pasowe
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 19, 2009, 21:31:38 pm »

Twardy

• Gość
Albo koło pasowe  :roll: wiesz nie znam sie na mechanice, może uda mi się jakieś zdjęcie znaleść to byście wiedzieli na czym stoicie.

załączam zdjęcie o co mi chodzi.

Koło pasowe
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2009, 21:38:50 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
No jeśli piszesz o pasku to na bank koło pasowe ;) Pewnie to, które masz na spodzie z przodu silnika.

Co do gaśnięcia - na termostacie masz czujnik temperatury. Jak otworzysz maskę, to do termostatu idą 2 grube węże i na wierzchu masz 2 czujniki. Jeden z dwoma kabelkami, a jeden z jednym. No i miernikiem musiałbyś sprawdzić tego z dwoma.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Koło pasowe
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 19, 2009, 21:42:50 pm »

Twardy

• Gość
Czyli wystarczyłoby "dobrze" dokręcić koło pasowe i byłby spokój? Bo nie będe ukrywał, ale odkąd go kupiłem to ciągle coś sie w nim psuje a budżet mam naprawde skromny :(

Koło pasowe
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 20, 2009, 11:07:22 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Twardy, jak odkręciło Ci się koło to bierzesz klucz 38mm i usisz je dokręcić, pytanie czy masz jeszcze klin czy wypadł. Na wale na który zasadzasz koło masz rowek (wpust) w który musisz wsadzić klin i odpowiednio założyć koło i dokręcić je ile pary w rękach - bo podejrzewam, że klucza dynamometrycznego nie masz.

Powodzenia.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

Koło pasowe
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 20, 2009, 14:54:16 pm »

Twardy

• Gość
No i właśnie zaczął sie mały problem, nie ma klinu. Objeździłem dzisiaj po Opolu z 20 sklepów i nie mieli  :( dopiero zadzwoniłem do znajomego i jutro na południe postara mi się załatwić. Paranoja.

EDIT

wybaczcie że was tak męcze, ale mam już tego klina i jest kolejny problem  :roll: otóż, koło pasowe wśrodku jest całe okrągłe, a wał jest "ścięty" i na wale nigdzie nie widze miejsca, żeby ten klin włożyć. Ręce mi już opadają bo kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać  :(