Autor Wątek: podłogi - pomocy !!!!  (Przeczytany 8416 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

podłogi - pomocy !!!!
« dnia: Maj 20, 2009, 18:56:22 pm »

Tomek_

• Gość
witam  :(
wlasnie ogladalem podlogi u mojego caro 94 bo cos mi tam wystawalo, okazalo sie ze po zmianie kół, zrobiły sie wgniecenia na wzmocnieniach do podnosnika, oraz ostanio jak ogladalem hamulce  chyba pogorszylem sprawe, sa one dosc spore,
 podloga jest po prostu zgnita

sam  nie wiem co robic, mechanik powiedzial mi ze 500 zł za sama robocizne
no i ze auto nie przejdzie przegladu :( a przeglad wazny do 24.......
do tego drazek kierowniczy do wymiany......
nie wiem co robic
cala podloga z tyłu jest w zlym stanie, no i pasuje poprawic przod
wszystko wyniesie pewnie blisko 1000
myslalem czy by tego samemu nie zrobic czy cos, ale nie mam doswiadczenia w spawaniu
pomóżcie  :cry:

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 20, 2009, 19:30:38 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
jak ni potrafisz i nie masz sprzetu to się nie bierz bo nic dobrego z tego nie wyjdzie....
Powered by Lpg.

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 20, 2009, 19:44:26 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Nic nie rób sam, jak nie wiesz jak i co. Spawanie niby prosta rzecz, ale trzeba wiedzieć jak to zrobić. Może nie jest tak tragicznie z tym Twoim samochodem? Wrzuć fotki na forum. Polonezy zwykle gniją w sobie specyficznych miejscach. Reszta jest zdrowa.
A fachowiec Cię straszy, bo też chce szybko zarobić. Tyle tylko, że jeśli to dobry specjalista to za 1000 zł chyba warto. Robota upierdliwa, więc tanio nie jest.
Pomóżmy Jackowi!

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2009, 19:46:31 pm »

szczaw

• Gość
Z moim jest to samo, na razie jeżdżę, bo jeżdżę, ale nie wiem co będzie dalej z moim plusikiem :(

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 20, 2009, 20:01:21 pm »

Tomek_

• Gość
teraz juz za ciemno na fotki, mysle czy by nie zalatwic jakiegos podlka i nie wyciac samemu podłogi, tylko ciekawe ile za to bym na złomie zapłacił

zastanawiam sie czy nie dalo by sie jakos zalatwic tego przegladu  :roll:

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 20, 2009, 20:05:37 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
jak juz to nowa podłoge....... jak chcesz jeszcze jezdzic tym poldkiem to warto w niego zainwestowac, nie warto szukac drugiego bo nie wiadomo na co sie trafi.....
Powered by Lpg.

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 20, 2009, 20:23:30 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Tomek_, Ty się zapytaj blacharza ile by wziął za coś takiego, jak sam auto przygotujesz. W końcu bebechy możesz sam wykręcić, wyciąć co zgnite i zabezpieczyć resztę też możesz sam. Wtedy będzie miał świetny dostęp, bez najbardziej upierdliwego rozkładania i składania. A jak mu załatwisz inną podłogę to już pewnie wogóle zejdzie z ceny.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 20, 2009, 20:25:24 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Za tą kase, to kup sobie drugiego poldka.

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 20, 2009, 20:48:53 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "utek"
Za tą kase, to kup sobie drugiego poldka.

I może miec to samo co ma teraz tylko pod warstwą konserwacji. Czasami to sam nie wiem co lepsze - swoje znane g... czy nieznane, które może się okazać kupą gnoju.
Pomóżmy Jackowi!

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 20, 2009, 20:49:46 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
drugiego poldka sie nie opłaca bo mozesz kupic w jeszcze gorszym stanie... a nawet jakby to ten drugi moze sie tez za rok rozkraczyc a jesli zrobisz tego porzadnie to pojezdzisz kilka latek :D
Powered by Lpg.

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 20, 2009, 21:48:46 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Mnie to akurat w głowie wcale się nie mieści żeby w poloneza wartego ok. 500 zł teraz 1000 włożyć...
Właśnie miesiąc temu pociąłem ten rocznik na złom. Progi, podłogę i właściwie całą resztę miał po prostu idealną... Ale nikomu już nie był potrzebny... Uśpiłem go  :cry:
Po pierwsze weź wleź pod auto i oczyść dobrze i popatrz jak to wygląda. Z wnętrza też wyciągnij wykładzinę i obejrzyj. Oceń albo daj ocenić innym tylko nie tym, którzy na tym zarabiają bo na pewno powiedzą, że auto koniecznie trzeba remontować kapitalnie i oni zrobią to najlepiej, fachowo na lata ? Jakie lata ? ile tym będziesz jeździł ? Taką naprawę to można fundnąć Polonezowi z 1978 r
Uważam, że pewnie jak w większości polonezów korozja jest w miejscach na podnośnik. Oczyść i zabezpiecz chemicznie. Małe dziury na wylot po oczyszczeniu załataj kawałkami blachy mocując je nitami i zamaluj jakimś czymś typu bitex to nie będzie Ci się woda do środka lała i już. Auto podnoś podpierając pod elementy zawieszenia i już.

A na przeglądzie pewnie nawet na to nie spojrzą jak jest zasłonięte błotem np.

No chyba, że to auto łamie się już na pół...

To pora na wymianę.

Auta nie podłogi.
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 20, 2009, 22:49:26 pm »

Tomek_

• Gość
błoto błotem ale co ze sprawdzaniem stanu blachy ?
podobno teraz sprawwdzaja gosci co przeglądy robia

szkoda ze te podłogi wywiozłes  :roll:

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 20, 2009, 22:52:48 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Wątpię że będą sprawdzali balchę w miejscu podnośnika. Co najwyżej sprawdzą punkty mocowania zawieszenia i podłużnice.

A jak się doczepią to powiedz, że to są otwory dylatacyjne :)

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 21, 2009, 07:19:06 am »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "DF"
Mnie to akurat w głowie wcale się nie mieści żeby w poloneza wartego ok. 500 zł teraz 1000 włożyć...
Właśnie miesiąc temu pociąłem ten rocznik na złom. Progi, podłogę i właściwie całą resztę miał po prostu idealną... Ale nikomu już nie był potrzebny... Uśpiłem go  :cry:

Dziwię Ci się w takim układzie. Dobry samochód na złom pociąć. Podejście typowo eksploatacyjne. Chcąc tak myśleć, to już dawno powinienem był swojego pociąć, bo za samą naprawę uszkodzeń po sarnie na początku tego roku zapłaciłem z częściami jakieś 1300 zł (po dużej znajomości). Wymiana mostu na regenerowany 1000 zł z wszystkimi kosztami. To już daje 2300. A samochód warty może z 1500 zł. Tyle, że poznałem go dobrze i wiem czym jeżdżę. Wiadomo, można szukać w lepszym stanie i mniej zjeżdżonego tyle, że ja na to nie mam czasu ani ochoty.
Pomóżmy Jackowi!

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 21, 2009, 07:50:29 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Cytat: "MichalSW"
(...) już dawno powinienem był swojego pociąć, bo za samą naprawę uszkodzeń po sarnie na początku tego roku zapłaciłem z częściami jakieś 1300 zł (po dużej znajomości). Wymiana mostu na regenerowany 1000 zł z wszystkimi kosztami. To już daje 2300. A samochód warty może z 1500 zł. Tyle, że poznałem go dobrze i wiem czym jeżdżę.

Widzę MichalSW, że wyznajemy podobną zasadę. Ja również się lekko załamałem jak przyszło mi rok temu zapłacić w ciągu tygodnia 1700 zł za przygotowanie auta do przeglądu. 400 za kompletny wydech, 1200 za kapitalną naprawę przedniego zawieszenia i 100 za przegląd. Efekt jest taki, że auto śmiga i będzie śmigać dalej. A ja doskonale wiem co mam i co następne padnie.

W temacie: na szczęście moja podłoga jest w miarę zdrowa - tylko progi ulegają szybkiej biodegradacji... A do kolegi _Tomek: zrób jak radzą poprzednicy: najpierw to dobrze obejrzyj. To co wygląda tragicznie na pierwszy rzut oka, na drugi może być całkiem proste do naprawy.

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 21, 2009, 08:50:50 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
A mnie to szkoda płacic OC na pięc polonezów. Kryzys jest i mam już tylko trzy...
I choc obserwuje to od lat to dalej nie rozumiem, co jest takiego w narodzie, że chcą jak najwięcej zapłacic za jakąś naprawę aby potem sie tym chwalic i licytowac wśród znajomych kto dał więcej za remont/naprawę. Jak auto niewiele warte to chociaż nalepkę se walne na klapie, że remont zawieszenia był dwukrotnie droższy...  :mrgreen:
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 21, 2009, 13:27:44 pm »

elektrokiler

• Gość
Cytat: "Tomek_"
błoto błotem ale co ze sprawdzaniem stanu blachy ?
podobno teraz sprawwdzaja gosci co przeglądy robia

szkoda ze te podłogi wywiozłes  :roll:

Jeszcze nigdy nikt mi blachy nie sprawdzał na przeglądzie. Z tego co zauważyłem przy starych rumplach sprawdzają tylko hamulce i stan zawieszenia, ewentualnie światła.

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 21, 2009, 14:53:51 pm »

Tomek_

• Gość
elektro - wiec wtf ?
ale bym zonka zrobil jak bym pojechal teraz i zrobil przeglad  :roll: mech by sie zdziwił
a co do auta
sprobuje wyklepac od srodka i dac jakies wzmocnienia pod spod aby miec za co podnosic, tylko bardziej z tyłu, co za debil dal na srodku takiego auta wzmocnienia do podnoszenia, i to na blache ?  :evil:
lewy tył widac ze był spawany, wyklepie i zespawam od srodka troche aby sie trzymal jakos i aby mi pasazer nie wypadł
kierowca nie jest tak zle, male wgniecenie i mała dziura, ale .... moje nogi !!!!!

lewy tył - masaaaaakra, wyklepie moze jakos i wsadze kawał blachy od srodka, a przy okazji naucze sie spawac ;)

foty
mysle ze widac co jest co

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 21, 2009, 15:39:28 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Trup.
Sprzedaj póki jeździ.
Chyba że masz duuużo kasy. Ewentualnie kup jakiegoś zdrowego polda z zarżniętym silnikiem.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

podłogi - pomocy !!!!
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 21, 2009, 15:43:59 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
To jest efekt wieloletnich zaniedbań i korozji "poddywanikowej" :(
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja