Autor Wątek: Odłączanie akumulatora  (Przeczytany 1933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odłączanie akumulatora
« dnia: Czerwiec 04, 2009, 21:11:12 pm »

paweeeel89

• Gość
Witam, mam pytanie odnośnie odłączania akumulatora w polonezie 1.4 16 V. Czy akumulator należy odłączać przy rozgrzanym silniku czy można też na zimnym? Ponieważ ktoś zostawił włączone radyjko na cały tydzień i samochód nie chce nawet zapalić.A kiedyś jak został odłączony akumulator na zimnym silniku to auto zaczęło przez jakiś czas bardzo dużo palić i ktoś powiedział że to mogła być wina odłącznia akumulatora na zimnym silniku. Czy to prawda i czy coś się stanie jeśli teraz odłączę i podładują akumulator, i co zrobić potem jak go naładuję, zapalić i niech sobie pochodzi na biegu jałowym aż do złapania odpowiedniej temperatury?
 Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam

Odłączanie akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2009, 21:51:24 pm »

Offline adamek9026

• Sympatyk
    • Passat b5 FL 05'
yyyyyyy wiesz ale mnie to trochę zdziwiło... :roll:  Wątpię, żeby to robiło jakąś różnice czy ciepły czy zimny.

Odłączanie akumulatora
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2009, 21:56:30 pm »

paweeeel89

• Gość
Mnie też się wydaje że nie powinno być różnicy ale od tamtej historii akumulator był zawsze wyjmowany po wcześniejszym rozgrzaniu samochodu aż się załączył wentylator, dlatego wolę się upewnić :)

Odłączanie akumulatora
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2009, 23:11:54 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
To jakieś VooDoo... to był zbieg okoliczności i nie ma związku z akumulatorem... chyba że się ECU resetuje jak w abimexie a potem przez pare kilometrów komp sobie od nowa mapy zapisuje.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Odłączanie akumulatora
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 05, 2009, 00:50:45 am »

marcij

• Gość
Po wlozeniu mozna pozwolic mu popracowac na wolnych obrotach do wlaczenia wentylatora chlodnicy. To sie nauczy od nowe pewnych rzeczy.Ale nie jest to konieczne , bo komp sie niestety nie resetuje calkowicie po odlaczeniu zasialania.

Odłączanie akumulatora
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2009, 07:23:49 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
nic się nie dzieje w momencie gdy nie ma przekręconego kluczyka w stacyjce, nic się nie kasuje, żadne mapy można śmiało  wyjmować akumulator i ponownie wkładać bez konieczności jakiego kolwiek programowania czy tam załączenia się wiatraka
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

Odłączanie akumulatora
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 05, 2009, 14:55:27 pm »

paweeeel89

• Gość
Dzięki wszystkim za odpowiedź na pytanie. To odłączenie akumulatora nawet pomogło dawniej po gwałtwonym wciśnięciu gazu na luzie nastąpiło zadławienie a dopiero potem wchodził naobroty a teraz tego nie ma od razu reaguje na wciśnięcie gazu przestały trochę falować obroty chyba że to też zbieg okoliczności :D:D ale tak czy tak będę musiał zmienić przewody wysokiego napięcia bo mam dyskotekę pod maską i możliwe że to jest przyczyną falowania.
Pozdrawiam.

Odłączanie akumulatora
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 06, 2009, 22:17:57 pm »

Tomek_

• Gość
mozeliwe że miałes niedoładowane aku ;) ja mam podobnie, dlatego co jakis czas doładowywuje, tym bardziej ze mam 65 jesli mnie pamiec nie myli :D wiec alternator go nie naładuje do konca