dokładnie Ci nie pomogę ale sam mam podobny problem. silnik, skrzynia, licznik od rovera a most od 1,6 (3,9:1). w moim przypadku prędkościomierz (więc i licznik pokonanych kilometrów) zaniża wskazania. nie wiedziałem ile dokładnie więc poradziłem sobie (może trochę amatorsko) za pomocą nawigacji samochodowej (co ciekawe miałem dwie różne w tym samym momencie założone i ich wskazania były identyczne). jadąc po trasie na prostym odcinku drogi licznik wskazywał 100 km/h natomiast obie nawigacje 110 km/h (opony zimowe 165/80/13) czyli wyszło, że licznik zaniża o 10 km. podobny pomiar wykonałem jakiś czas późnij na letnich kołach (oś napędzana opony 205/50/15) i wyszło już tylko 5 km zaniżenia (letnie koła mają mniejszą średnicę przez co obracają się szybciej). przypuszczam, że gdybym założył na tył opony 195/50/15 licznik pokazywałby prawie idealnie.
to tylko mój amatorski sposób, myślę że jeśli go zastosujesz będziesz miał jakiś pogląd na faktyczne wskazania swojego licznika. ewentualne korekty wskazań możesz korygować rozmiarem opon.