Autor Wątek: szarpie przy ruszaniu  (Przeczytany 2958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szarpie przy ruszaniu
« dnia: Czerwiec 16, 2009, 22:21:47 pm »

bunia

• Gość
siemanko mam nastepujacy problem strasznie mi szarpie skrzynia i całym samochodem przy ruszaniu najbardziej jak samochód sie nagrzeje rano po odpaleniu takich objawów niemam podejrzewam ze to jest docisk. Powiedzcie mi czy trudno jest wyjąc skrzynie zeby wymienic tarcze i docisk czy trzeba miec jakies odpowiednie klucze

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 16, 2009, 22:31:39 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
To nie docisk musi siedzieć.
W tarczy sprzęgłowej są sprężyny ktore właśnie zapobiegają takiemu szarpaniu. Mogły się połamać na przykład. Ale raczej masz sprzęgło do wymiany, chociaż równie dobrze może to być zatarta linka ktora po rozgrzaniu powoduje że pedał "nie odpuszcza" płynnie.
Poduszki pod skrzynię i silnik tez warto by zlustrować.

Ze skrzynią nie ma dużo pracy.. ale jest to przekichana robota :) w sensie "cza chopa i to fest" :) albo dwóch.

Jak już zwalisz skrzynię, to przydałoby się zerknąć na przegub eleastyczny i wymienić olej.

A że skrzyni nie ściąga się w minutę tak jak koła to warto by już sprzęgło  wymienić jak masz kasę.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2009, 22:35:27 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Ja też stawiałbym na linkę,
odczep ją z pedału sprzęgła i wyciągnij do komory silnika,
może być lekko postrzępiona i już się będzie kleszczyć.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 17, 2009, 09:36:17 am »

bunia

• Gość
tarcze i docisk mam nowy poprzedni własciciel mi dał bo takie objawy wystepowały juz u niego a ktos mi kiedys mowil ze jak sie wyjmie skrzynie to pozniej trzeba miec jakis nastawnik czy to prawda zobacze najpierw wymienie linke i poduszke pod skrzynią pozdro

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 17, 2009, 09:56:59 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Nie trzeba zadnego nastawnika, problem pojawia się przy samej wymianie sprzęgła bo trzeba coś tam ustawiać żeby wałek sprzęgłowy wszedł.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 17, 2009, 17:46:36 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
No wiec ja mam to samo..... Wymieniłem poduszke pod skrzynią (to nie jej wina), w najbliższym czasie wymienie też właśnie linke. U mnie jest tak, że własnie jak zimne auto rano mam to jest ok i zauważyłem, że 100% to nie sprzegło(tarcza, docisk), bo jak deszcz popadał i próbowałem troche poszaleć to jak już sprzęgło miałem do końca puszczone to właśnie też mało skrzynia nie wyskoczyła. Oprócz linki zostaje jeszcze podrodze podpora wału i łącznik elastyczny (u mnie wygląda z wierzchu wporządku).
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 17, 2009, 17:52:39 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Najczęściej powodem takiego szarpania przy ruszaniu jest wyrobione sprzęgło elastyczne wału.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 17, 2009, 19:22:52 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
Ja jeszcze zauważyłem, że po deszczu, albo po umyciu to jak puszczam pedał to dosłownie pod sam koniec piszczy coś.
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 18, 2009, 23:53:31 pm »

TooSlow

• Gość
To zdziwię panów, ale ja tak miałem już po wymianie sprzęgła i w sumie nadal mam - przy ruszaniu strasznie szarpie. Krzyżak też wymieniłem, nic to jednak nie dało :?  Macie pomysł?

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 19, 2009, 09:17:37 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
Cytat: "TooSlow"
ja tak miałem już po wymianie sprzęgła i w sumie nadal mam - przy ruszaniu strasznie szarpie.

Ale po wymianie sprzęgła, czy sprzęgła elastycznego wału?
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 19, 2009, 17:59:30 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Trzeciak:
str. 253, rys. 5.11, część nr 2
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 19, 2009, 18:57:35 pm »

TooSlow

• Gość
Dziękuję dobry człeku :)

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 19, 2009, 19:12:26 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
Cytat: "TooSlow"
To może być przyczyną takiego rwania przy ruszaniu?

Tak, jak najbardziej.

szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 19, 2009, 22:25:48 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Tak. To jest taki pierścień gumowy z metalowymi tulejami (6 konkretnie) jeśli miedzy tulejami jest pęlnięty to będzie się "skręcał" ściskał i puszczał i będzie szarpać.