Witam,czytałem dużo , ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.Otóż mam poldka gsi (150 000). z instalacja gazowa bez kompa , ze śruba na wężu.Podczas jazdy na gazie zapala sie check i sa to nie pracujace wtryskiwacze benzynowe, gasnie na benzynie,czyli ok.
Mialem problem z szarpaniem silnika na benzynie na biegu jałowym.Przeczysciłem krokowy , wlalem stp, uszczelniłem połączenie miksera z przepustnica i problem ustał.Teraz powrocił,ponownie szarpie i potrafi zgasnac na zimnym na benie przy hamowaniu(np.na srodku skrzyzowania) i 2 razy sie zdarzyło jakby nie reagował na gaz, zamulił się.
Wymienilem silnik krokowy i dalej tak samo.
Swiece i kable nowe.Zdarza sie (choć nie zawsze), ze jak dam gazu na luzie do 4000 ,puszczam , obroty leca i gasnie,nie potrafi ich utrzymac.
Zauwazylem tez , ze po uruchomieniu zimnego silnika na benie obroty sa lekko powyzej 1000, silnik chodzi równo, gdy wskazowka od temp sie ruszy a silnik sie troche zagrzeje , obroty skacza pomiedzy 800 a 1000 i zaczyna szarpac silnikiem.
Zacząłem się zastanawiać, czy to nie lambda szwankuje.Dzis ja odłaczyłem, uruchomiłem silnik i zero reakcji.Chodził tak samo nierówno, a komp nie wywalił błedu i to mnie zdziwiło.Na samym kablu od sondy nie mierzyłem napiecia, bo było juz tam zbyt goraco, zeby majstrować łapkami.Napiecie w gniezdzie do sondy jakie było to 0.14v.
Instajacja gazowa poza wtryskiwaczami nie wywala zadnego bledu.Nie mam pojecia czy mam emulator sondy nawet, chyba nie:/Czy to mozliwe, ze podczas instalacji gazu jakis czarodziej z hogwartu nie umiał sobie poradzic z jej ominięciem i ja odłaczył?
Podejrzewam jeszcze , ze moze filtr paliwa jest zapchany,Pompe paliwa wykluczam, gdyz go przegoniłem na 2 biegu do 90km/h(
) i pojechał dobrze bez przerywania.Na gazie jezdzi bez zadnych problemow, trzyma obroty i jest git
Jakieś sugestie? :?: :roll:
edit;) Zmierzyłem sondę na rozgrzanym silniku.Mase wzialem z oslony kolektora i pokrywy zaworow.Na poczatku napiecie wahalo sie pomiedzy0.4 a 0.9 i stanelo na 0.5-0.6.Czyli sonda dobra?
??czemu komp nie wywalil bledu po jej odlaczeniu?
?