Autor Wątek: Brak zasilania radia  (Przeczytany 3067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brak zasilania radia
« dnia: Lipiec 27, 2009, 11:59:24 am »

STax

• Gość
Jak w temacie - w kablach od radia nie ma prądu, tzn kabel - jest chyba w porządku, tylko + nie daje prądu. Chwilowo radio podpiąłem zamiast jednej z żarówek przy przełączniku nawiewów. Może mi ktoś tak ogólnie napisac którędy idzie ten kabel + od akumulatora do wnętrza? I czy są jakieś newralgiczne miejsca gdzie mogło się coś z nim stać? (Bezpieczniki sprawdziłem, są w porzadku).

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2009, 12:00:37 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Sprawdź przy bezpiecznikach.
Od bezpieczników idzie kabel plusowy, przynajmniej u mnie.

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2009, 14:51:35 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
A nie lepiej pociagnac nowych, grubszych prosto z aku? Dac bezpiecznik na przewodzie jak najblizej akumulatora :>

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 27, 2009, 17:31:10 pm »

STax

• Gość
Cytat: "FaZi_Fr"
A nie lepiej pociagnac nowych, grubszych prosto z aku?

No może by i było lepiej, tylko muszę znaleźć miejsce gdzie kable przechodzą z silnika do kabiny.
A bezpiecznik to może nawet olać, bo na kablach od radia są 2 bezpieczniki?

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2009, 19:21:30 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

tylko muszę znaleźć miejsce gdzie kable przechodzą z silnika do kabiny.

po lewej i prawej stronie sciany grodziowej. Lec za wężykiem do regulacji świateł to znajdziesz.

Bezpieczniki na kablach od radia są dwa jeden na żółtym i jeden na czerwonym, ja dodatkowo mam jeszcze bezpiecznik w samym radiu 10A.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2009, 21:02:25 pm »

Offline Seba OBR

• Sympatyk
    • Polonez Caro (L-205) 1.8 16V
    • OBR Garages
każde radio ma swoje bezpiecniki. ponadto jesli ma się głośniki podpięte pod radyjko, lepiej puścić grubszy kabel prosto z aku (tak 10mm2 wystarczy), do tego bezpieczić 30A, minus tej samej grubości (może ale nie musi być prosto z aku). ja oryginalną instalację z audio wywaliłem i zrobiłem swoją od podstaw :)

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 27, 2009, 21:12:33 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Seba OBR, te 10mm^2 to nie jest czasami przesada? To jest kawał kabla. Tak samo bezpiecnzik 30A.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 27, 2009, 22:00:09 pm »

STax

• Gość
A jeszcze nie działa mi zapalniczka. Ale to musze się przyjrzeć dopiero, tylko mam pytanie, czy w razie czego można zrobić tak, ze pociągnę kable od aku do radia i zrobię rozgałęzienie od nich do zapalniczki?

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 27, 2009, 22:14:37 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
Cytat: "STax"
A jeszcze nie działa mi zapalniczka. Ale to musze się przyjrzeć dopiero, tylko mam pytanie, czy w razie czego można zrobić tak, ze pociągnę kable od aku do radia i zrobię rozgałęzienie od nich do zapalniczki?

No mozna, ale do zapalnczki mozesz dac dodatkowe 2 cieniutke, zwiazac je razem z kablem do radia, zeby radyjko mialo swoj idywidualny kabelek :)

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 28, 2009, 10:20:16 am »

Offline Seba OBR

• Sympatyk
    • Polonez Caro (L-205) 1.8 16V
    • OBR Garages
matucha#1931, jaka przesada? to jest cienki kabel, ja do wzmacniaczy mam 20 i 25mm2. wcześniej miałem pod radyjkiem 15mm2 ale że teraz głośniki mam pod wzmacniaczem, puściłem cieńszy

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 28, 2009, 11:03:09 am »

STax

• Gość
10mm2 to faktycznie nei tak dużo, jak się policzy, to to jest kabelek o średnicy niecałych 3mm, chociaż np w punto mam całą instalację już od wielu lat na kablach tak na oko 5-6mm2 i gra ;) Jutro kupuje kabel i ciagnę. 3 metry to chyba aż za dużo bedzie?

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 28, 2009, 13:01:34 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
Cytat: "STax"
3 metry to chyba aż za dużo bedzie?

pewnie, ale mozna wziasc na zapas, przeciez powinno wystarczy z 1,5m , ale wez na zapas, lepiej uciac niz pozniej kombinowac :)

Brak zasilania radia
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 28, 2009, 13:36:18 pm »

STax

• Gość
Poszukałem sobie w domu kabli i mam 2x po ok 3m (kable pojedyncze) więc spokojnie starczy.

[ Dodano: 31 Lip 2009 09:33 ]
Pociągnąłem kable i wszystko jest pięknie (poza małym pożarem wywołanym przez zawarcie ;)). Co ciekawe, okazało się, że fabryczna instalacja była chyba w porzadku, tylko kabel przy bezpiecznikach był odpięty ;)
Przy okazji próbowałem też naprawić zapalniczkę ale okazuje się, że niesprawne jest samo gniazdko (bo prąd w kablach jest). Jak się to gniazdko wyciąga, bo próbowałem i nie dałem rady :/