Autor Wątek: Naprawa foteli  (Przeczytany 5537 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Naprawa foteli
« dnia: Lipiec 27, 2009, 22:58:01 pm »

Tomasz-350

• Gość
Witam!
Czy ktoś z was orientuje się, albo już robił cos takiego jak naprawianie wygniecionych siedzeń?

Zdjąłem tapicerkę z siedzeń żeby ją uprać bo była bardzo brudna. Po zdjęciu tapicerki okazało się że pianka(gąbka) jest powygniatana, porozrywana i jak się siedzi to piłują druty te po bokach, po prostu w tych miejscach niema juz gąbki.
Zastanawiam się jak to naprawić, jak uzupełnić braki gąbki. Najlepsza by była jakaś taka gąbka w sprayu tak jak pianka montażowa. Myślałem też żeby po docinać takie brakujące kawałki gąbki i jakoś przykleić do foteli, tylko jaki klej skleja gąbkę?

Jeśli ktoś z was wie jak coś takiego zrobić samemu to niech napiszę, z góry dziękuje.

Naprawa foteli
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2009, 23:16:39 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

Naprawa foteli
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2009, 23:43:05 pm »

Tomasz-350

• Gość
Dzięki Maxiu#1935,  ale to stary typ siedziska a moje jest nowego typu.

Naprawa foteli
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 28, 2009, 00:00:15 am »

Offline Plus98

• Sympatyk
    • FSO Polonez Kombi 1.6 MPi
Ja swoje w kombiaku naprawiłem za pomocą pianki tapicerskiej i butaprenu.  Wszystkie ubytki i pęknięcia uzupełniłem pianką mniej więcej dopasowaną za pomocą nożyczek do dziury. Wgłębienia po bokach siedziska na pręty kształtujące siedzisko wzmocniłem podwójną pianką. Po wyschnięciu kleju (ok. 12 godzin) wszystkie naddatki ukształtowałem nożyczkami. Następnie na całe boki siedziska nakleiłem 1cm twardej pianki i obciągnąłem materiałem. Zamiast pierdzielenia z metalowymi kółeczkami do naciągania drutów tapicerki użyłem cienkich trytytek (opasek zaciskowych)

Re: Naprawa foteli
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 28, 2009, 00:26:06 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Cytat: "Tomasz-350"
...tylko jaki klej skleja gąbkę?

Butapren wszystko sklei. Chyba mój polonez cały trzyma się na butaprenie  :mrgreen:
Za 25 zł puszka kleju Moment (taki butapren) starczy na całego poloneza  :mrgreen:
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

Naprawa foteli
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2009, 13:41:46 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
A jak jest pod tapicerką to nawet nie musi być posklejana. :) W analogiczny sposób można normalne siedzenie zmienić na wygodne. Miałem takowe w Polonezie z gąbką poumieszczaną tam gdzie ją chciałem mieć, a nie tam gdzie producent uważał, że będzie mi wygodnie. :D
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Naprawa foteli
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2009, 18:02:57 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Ja jak zawiozłem swoje siedzonko z Busa do tapicera to stwierdziłem, że nie opłaca się naprawiać. Wprawienie gąbki ze zrobieniem pękniętego siedziska - 50zł.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Naprawa foteli
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 28, 2009, 21:34:21 pm »

Tomasz-350

• Gość
Ok. w sobotę może będę miał trochę wolnego czasu to może i tak zrobię, tylko butapren muszę sobie kupić skoro on daje radę skleić gąbkę.
Butapren jest w puszkach? zawszę myślałem że w tubkach.

A co zrobić z podartą tapicerką? bo mam dziury da się gdzieś dokupić taki wzór materiału żeby zrobić łatki?